«Πράσινο φως» για τη δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων και τη δυνατότητα πληρωμής τους, εφόσον έχουν πετύχει την έκδοση ευνοϊκής γι’ αυτούς προσωρινής δικαστικής διαταγής ή απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, ανάβει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ).Ανατρέποντας τη μέχρι τώρα δυσμενή για τους συμβασιούχους νομολογία του, το ΕΣ εγκρίνει πλέον τις σχετικές δαπάνες, κρίνοντας (αντίθετα προς τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης) ότι οι προσωρινές δικαστικές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα αποτελούν «εκτελεστούς τίτλους» που είναι δεσμευτικοί για το Δημόσιο και συνεπώς όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς οφείλουν να συμμορφώνονται σε αυτούς. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να πληρωθούν αναδρομικά συμβασιούχοι για όσο διάστημα (μήνες ή και χρόνια) παρέμειναν δικαιωμένοι με τις αποφάσεις αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια ΕΣ σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3301/04, με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση αφαίρεσε από τον κατάλογο των «εκτελεστών τίτλων» τις δικαστικές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα. Στόχος της ήταν από τη μία να «μπλοκάρει» την άμεση είσπραξη ποσών που διεκδικούσαν όσοι τους χρωστούσε λεφτά το Δημόσιο και από την άλλη να «παγώσει» τη δικαστική δικαίωση και την πληρωμή συμβασιούχων, οδηγώντας τους «στον δρόμο» χωρίς την καταβολή χρημάτων ούτε καν για δεδουλευμένα.
Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση με την έγκριση δαπανών και πληρωμή όλων εκείνων των συμβασιούχων που πέτυχαν την παραμονή τους στην εργασία μέσω προσωρινών διαταγών ή ασφαλιστικών μέτρων σε οποιονδήποτε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενα από το κράτος, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Η σημαντική απόφαση (που θα γίνει επίσημα γνωστή σε λίγες εβδομάδες) υιοθετεί σχετική πρόταση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκη, μετά από σχετικό ερώτημα που τέθηκε από τους εργατολόγους Χρ. Νικολουτσόπουλο και Δ. Βαλαβάνη που χειρίστηκαν σχετικές υποθέσεις συναντώντας την άρνηση της διοίκησης να συμμορφωθεί σε δικαστικές ενέργειες, καθώς και την άρνηση έγκρισης δαπανών για εργασία που είχε παρασχεθεί.Η πληρωμή των συμβασιούχων «σκόνταφτε» στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών του ΕΣ, που για μεγάλο διάστημα έβαζε δύο μεγάλα «εμπόδια», πρώτον ότι οι αποφάσεις δικαίωσης των συμβασιούχων ήταν ανυπόστατες και συνεπώς ανίσχυρες γιατί το διάταγμα Παυλόπουλου ήθελε αρμόδιο το ΑΣΕΠ και τα διοικητικά δικαστήρια (το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε μόλις πρόσφατα από το ΕΣ) και δεύτερον ότι οι διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα δεν δεσμεύουν το Δημόσιο και δεν μπορούν να εκτελεστούν.Η διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας του ν. 3301/04 που «καρατόμησε» χιλιάδες εργαζόμενους χαιρετίστηκε από τους Χρ. Νικολουτσόπουλο και Δ. Βαλαβάνη ως αποκατάσταση της νομιμότητας, που επιτρέπει στους συμβασιούχους να αισιοδοξούν, ενώ τόνισαν ότι την ώρα που οι κυβερνήσεις επιτίθενται στους συμβασιούχους στερώντας στοιχειώδη δικαιώματα, η δικαιοσύνη αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ένα από τα σημαντικότερα οχυρά των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της επιδιωκόμενης συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις συμβασιούχοι συνέχιζαν μεν να εργάζονται αλλά χωρίς να μπορούν να πληρωθούν (με συνέπεια να αναγκάζονται να υποβάλλουν αγωγές για να πληρωθούν με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού), ενώ συχνότατα οι κρατικές υπηρεσίες τούς απομάκρυναν αρνούμενες να δεχθούν τη δεσμευτικότητα των προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων.
Στις τελευταίες περιπτώσεις, ακόμα και αν αργότερα έχασαν οι συμβασιούχοι τις δίκες με οριστικές αποφάσεις των δικαστηρίων επί της ουσίας, εν τούτοις διατηρούν το δικαίωμα να πληρωθούν αναδρομικά για όσο διάστημα οι υπηρεσίες δεν δέχονταν παράνομα την εργασία τους, επειδή κατά παράβαση του Συντάγματος απαξίωναν την προσωρινή δικαστική δικαίωσή τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου