Κυριακή, Μαΐου 09, 2010

ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ...

«Οταν άκουσα τα νέα μέτρα για τους συνταξιούχους, με έλουσε κρύος ιδρώτας», εξομολογείται στην «Κ» η 30χρονη Μαριάννα, εξηγώντας ότι «η 92χρονη γιαγιά μου ζει εδώ και έξι χρόνια σε οίκο ευγηρίας». Οταν το 2004 πέρασε το κατώφλι του γηροκομείου, το μονόκλινο δωμάτιο που επέλεξε η ίδια η γιαγιά Μαριάννα έκανε 1.000 ευρώ, στο μεταξύ όμως με τις αυξήσεις που ακολούθησαν, το κόστος διαμονής της σήμερα φθάνει τα 1.500 ευρώ μηνιαίως.
«Η σύνταξή της δεν έφθανε βέβαια τα 1.500 ευρώ, αλλά “τσοντάροντας” από οικονομίες και από τα δώρα, κατορθώναμε να συγκεντρώνουμε το ποσό». Με δεδομένο, όμως, ότι οι οικονομίες σώθηκαν και τα δώρα κόπηκαν, η Μαριάννα βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα. «Μακάρι να είχα την άνεση να πληρώνω εγώ τη διαφορά», λέει με πικρία η 30χρονη ιδιωτική υπάλληλος. «Ο μισθός μου όμως είναι μόλις 820 ευρώ».
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον ενός ηλικιωμένου ούτε να το προσδιορίσει, μιλώντας πρακτικά, ίσως η μόνη εναλλακτική είναι η παραμονή στο σπίτι με εσωτερική γυναίκα, επιλογή που εγκυμονεί άλλους κινδύνους», συμπληρώνει. Οπως η Μαριάννα, χιλιάδες άλλες οικογένειες με υπέργηρα μέλη που χρήζουν ειδικής φροντίδας, γέροντες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μείνουν στην ίδια στέγη με συγγενείς ή γέροντες που είναι μόνοι ανησυχούν έντονα. Εξίσου προβληματισμένοι εμφανίζονται ιδιοκτήτες των μονάδων και εργαζόμενοι σε αυτές.

Η οικονομική κρίση είχε ήδη αγγίξει και τα γηροκομεία, όπου ενώ πριν από μία δεκαετία υπήρχαν λίστες αναμονής, σήμερα διαθέτουν ελεύθερα δωμάτια ανά πάσα στιγμή. Υπολογίζεται μια μείωση ζήτησης 10% από τον περασμένο Οκτώβριο. Το ζητούμενο, όμως, είναι πώς οι εν λόγω επιχειρήσεις θα παραμείνουν βιώσιμες χωρίς να χάσουν την ποιότητα των παροχών τους. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παράδοξο: ενώ τα έσοδα των πελατών μας μειώνονται κατακόρυφα, τα έξοδα πολλαπλασιάζονται ραγδαία», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), κ. Στέλιος Προσαλίκας, συμπληρώνοντας: «Το ΦΠΑ, τα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, πετρέλαιο θέρμανσης) και οι τιμές των ειδών καθαριότητας και διατροφής αυξάνονται. Το επιπλέον κόστος δεν μπορούμε να το μετακυλίσουμε στους τροφίμους, αλλά καλούμαστε να το απορροφήσουμε οι ίδιοι». Ωστόσο, με τις υπάρχουσες τιμές οι πελάτες θα «αραιώσουν». «Είναι πολύ δύσκολο να γίνει έκπτωση, όποτε ακούτε για κόστος μικρότερο των 30 ευρώ ημερησίως (900 ευρώ τον μήνα), πρέπει να είστε προσεκτικοί», προειδοποιεί ο ίδιος – υπονοώντας το γιατί.
Οπως εξηγεί, για μια αξιοπρεπή διαμονή απαιτούνται τρία γεύματα ημερησίως, συνεχής παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού, καθημερινή καθαριότητα και ασφάλεια, ενώ ως επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου θα πρέπει να φέρνει κέρδος στον ιδιοκτήτη. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γηροκομεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ανήκουν στην Εκκλησία ή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σε ορισμένα, οι τρόφιμοι καλούνται να πληρώσουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους, σε κάποια άλλα, όμως, η διαμονή είναι δωρεάν.
Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα, σε πολλές μονάδες θα μπει «λουκέτο», ενώ σε άλλες θα γίνουν σοβαρές περικοπές. «Ηδη φέτος δεν κάναμε την καθιερωμένη πασχαλιάτικη γιορτή, ενώ σταματήσαμε τα εβδομαδιαία σουβλάκια που οι παππούδες περίμεναν πώς και πώς», λέει στην «Κ» εργαζόμενη σε γηροκομείο και «ο επόμενος στόχος θα είμαστε εμείς». «Είχαμε κάνει μεγάλο αγώνα ώστε να ξεκαθαρίσει ο κλάδος μας από παράνομες επιχειρήσεις και να τηρείται η νομοθεσία από τα υπόλοιπα κέντρα (όπως π. χ. η αναλογία ενός τουλάχιστον εργαζομένου ανά 25 τροφίμους)», υπογραμμίζει ο κ. Νικήτας Καλφόπουλος, μέρος του Δ. Σ. της ΠΕΜΦΗ.

«Η δική μας πρόταση προς την κυβέρνηση θα είναι η μείωση του ΦΠΑ από 11% σε 5,5%», λέει ο κ. Προσαλίκας, «είναι η μικρότερη δυνατή παροχή προς την τρίτη ηλικία». Προς το παρόν, η θέση της πολιτείας είναι άλλη: «Προτάθηκε στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων να υπογράψουν σύμβαση με το Δημόσιο για παροχή των υπηρεσιών τους με 7 ευρώ την ημέρα σε άπορους και οικονομικά αδύναμους, δηλαδή ανασφάλιστους πολίτες», αναφέρει ο ίδιος. Η κοινωνική μέριμνα για την τρίτη ηλικία ήταν τουλάχιστον ελλειμματική στην Ελλάδα, με τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Η σύγκριση με άλλες χώρες γεννάει μελαγχολία. Στη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία, για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι φιλοξενούνται σε γηροκομεία, όπου το κόστος παραμονής τους φθάνει έως και τα 3.500 ευρώ και καλύπτεται από τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τον Δήμο.

ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2010


Ιωαννα Φωτιαδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: