Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

ΜΙΝΙ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΝΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Frankfurter Allgemeine Zeitung

"Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, και οι πρώτοι θάνατοι - εκείνοι που αμφέβαλλαν για το αν η κυβέρνηση Παπανδρέου θα είναι ικανή να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας αποδείχθηκαν σωστοί από αυτά που συνέβησαν χθες στην Αθήνα. Ισως, η πλειοψηφία των Ελλήνων το γνωρίζει, όπως συνέβη παλαιότερα στη χώρα, ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί, ότι θα πρέπει να ξαναεφεύρουν τους εαυτούς τους για να υπάρξουν στον 21ο αιώνα και να μην τραβήξουν στην άβυσσο και τους ευρωπαίους εταίρους τους", σχολιάζει η εφημερίδα.
Ομως οι μαχητικοί των κομμάτων, οι ριζοσπάστες, δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το ξεκαθάρισμα των δημοσιονομικών ως συλλογικό στόχο. Αντίθετα, αποδέχονται τους θανάτους αθώων. Η μόνη ελπίδα είναι ότι η σωφροσύνη θα επικρατήσει της εμφυλιοπολεμικής νοοτροπίας και ότι ο Παπανδρέου θα εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να εκπληρώσει το αναπόφευκτο", σχολιάζει η εφημερίδα.

Der Tagesspiegel
"Το μέλλον της Ευρώπης ίσως να αποφασίσθηκε σε ένα υποκατάστημα τραπέζης στην Αθήνα. Προχθές ήταν ίσως εφικτό να αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση στη νοτιοανατολική γωνία της Ευρώπης με τευτονικό φλέγμα...αυτό τελείωσε. Το θέμα δεν είναι πλέον τα χρήματα. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Οι θάνατοι ανθρώπων άλλαξαν την κατάσταση", γράφει η εφημερίδα.
"Τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μπροστά μια κοινή αποστολή, τη μεγαλύτερη ίσως από την εκκίνηση αυτής της συμμαχίας που βοήθησε την (ευρωπαϊκή) ήπειρο να αφήσει πίσω της τη μιζέρια δύο παγκοσμίων πολέμων", αναφέρει τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι οι πολιτικοί υποχωρούν απέναντι σε δολοφόνους.
Η εφημερίδα καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να καταλάβει ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν σημείο καμπής . "Ειλικρινής βοήθεια πρέπει να έλθει τώρα", επισημαίνει ο αρθρογράφος, προτείνοντας η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ να διεξαχθεί για συμβολικούς λόγους στην Αθήνα. Αυτό που διακυβεύεται είναι εάν πρόκειται για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου ή για τον πρόδρομο των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, γράφει.

Handelsblatt
"Ενα πράγμα είναι σαφές: δεν είναι το ΔΝΤ η αιτία για τη θεραπεία-σοκ που χρειάζεται η Ελλάδα. Υπεύθυνοι είναι εκείνοι οι πολιτικοί που υπηρέτησαν τη διαφθορά και τον ευνοιοκρατικό καπιταλισμό", σχολιάζει η εφημερίδα.
Υπάρχει κάποια δικαιολογία για δυσαρέσκεια, ακόμη και οργή απέναντι στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης...αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει την κυβερνητική πορεία.
Η ελληνική κυβέρνηση περνά από το τεστ της φωτιάς: πρέπει να κάνει ριζοσπαστικές περικοπές, αλλά να αποφύγει τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας. (Η Ελλάδα) δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να ακολουθήσει τη συνταγή της Μέρκελ, του Στρος- Καν και του Παπανδρέου και να αναγνωρίσει ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μια κυβέρνηση είναι τίμια με τον λαό της, σχολιάζει η εφημερίδα.

Financial Times Deutschland
"Οπως ό,τι συμβαίνει εντός και περί την Ελλάδα, οι ταραχές στέλνουν ένα ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές. Υπάρχει αυξανόμενος σκεπτικισμός μεταξύ εκείνων που ήδη αμφιβάλλουν ότι τα μέλη της ευρωζώνης μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό. Και θέτει το θέμα κατά πόσον είναι αξιόπιστες οι δεσμεύσεις για περικοπή δαπανών άλλων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία" σχολιάζει η εφημερίδα.
Εκτιμώντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει τώρα περισσότερο από πριν να επιμείνουν στον δρόμο που έχει επιλεγεί, η εφημερίδα προειδοποιεί ότι τον προς αποφυγήν τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης επέδειξε η Αγγελα Μέρκελ χθες. "Αντί να εξηγήσει για ποιόν λόγο πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα, η καγκελάριος εγκλωβίσθηκε σε πολιτικά κλισέ στην κυβερνητική δήλωση. Δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος για να καθησυχάσεις τον δικό σου λαό ή της αγορές", γράφει ο αρθρογράφος επικρίνοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή κακοφωνία ως προς το μέγεθος του πακέτου οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί η Ελλάδα.
"Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει επιτέλους να καταστήσουν σαφές ότι θα αποσυνδέσουν την Ελλάδα από τις αγορές- εν ανάγκη για τρία ολόκληρα χρόνια. Αυτό θα βοηθήσει επίσης τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις αξιόπιστες προσπάθειές του να προωθήσει τις περικοπές των δαπανών παρά τις διαμαρτυρίες", γράφει η εφημερίδα.

Bild
"Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει μία μεγάλη δοκιμασία. Αυτήν τη στιγμή οι πολιτικοί πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους...Δεν θα ερχόταν το τέλος της Ευρώπης ή της Ελλάδας, εάν η υπερχρεωμένη χώρα χρεοκοπούσε και προχωρούσε οργανωμένα στην αναδιάρθρωση του χρέους της ", γράφει η εφημερίδα.

ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: