Κυριακή, Μαΐου 16, 2010

ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟΥΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ...

Ενα μεγαλο «δώρο» έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στους απελπισμένους πελάτες της Ασπίς Πρόνοια. Οπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς: με την απάντηση που έδωσε σε επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. ο υφυπουργός και προκειμένου να δείξει ότι την ευθύνη για το σκάνδαλο της Ασπίς είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, παραδέχθηκε γεγονότα και παραλείψεις των αρμόδιων αρχών. Αναδεικνύει έτσι την αστική ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εγνώριζε αλλά δεν ενήργησε.
Ο Σύλλογος, μάλιστα, την επόμενη ημέρα από τη συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για κακοποίηση της αλήθειας από μερίδα των μέσων ενημέρωσης, επειδή γράφτηκε ότι ο Φ. Σαχινίδης παρέχει κίνητρα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για να πάρουν το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Ασπίς.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι ο υφυπουργός πρόχειρα και χωρίς τεκμηρίωση ανέφερε ως «κίνητρο» τη χορήγηση διετούς αναστολής για την εξαγορά των ασφαλιστηρίων ζωής με δικαιούχους τους ασφαλισμένους της Ασπίς.
Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία «εγγυητικού κεφαλαίου ζωής». Επειδή με τα όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι ασφαλισμένοι της εταιρείας θα στραφούν κατά του Δημοσίου προκειμένου να διεκδικήσουν λεφτά τους. Ακόμη, και αν περάσει το σχέδιο νόμου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταφερθούν τα συμβόλαια σε άλλες εταιρείες με ενδεχόμενο να πληρωθεί μόνο το 50%.

Ιδού, λοιπόν, τα κομβικά σημεία που αναδεικνύουν την αστική ευθύνη του Δημοσίου, υπό την έννοια ότι είχαν καταγγελθεί σχεδόν όλα τα θέματα που οδήγησαν τελικά την εταιρεία στο ναυάγιο και οι αρμόδιες αρχές παρέμεναν αδρανείς απέναντι στις καταγγελίες.
1 Ο Φ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι με ευθύνη της Ν.Δ. η ΕΠΕΙΑ καθυστέρησε την έναρξη λειτουργίας της τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Ξεκίνησε να λειτουργεί από 1-1-2008. Στο χρονικό διάστημα μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίηση της ΕΠΕΙΑ, «το υπουργείο Ανάπτυξης είχε δεχθεί επιστολές παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, όπου επισημαίνονταν τα προβλήματα αλλά και η προβληματική κατάσταση του Ομίλου Ασπίς», όπως είπε ο Φ. Σαχινίδης.
2 Η πρώτη επιστολή κατατέθηκε στις 27 Μαΐου του 2004. Την έστελναν οι Χρήστος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκή Πίστη, και ο Κωνσταντίνος Τσόκας, όπου ουσιαστικά έθεταν μια σειρά από ερωτήματα. Η Ευρωπαϊκή Πίστη είχε στοχοποιηθεί προς εξαγορά. Ο Χ. Γεωργακόπουλος «έβλεπε» ότι η Ασπίς είχε αρνητικά κεφάλαια, ότι γινόταν συστηματική παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας και έθετε το ερώτημα εάν έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
3 Η δεύτερη επιστολή, στις 14 Σεπτεμβρίου 2004, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων ο Χ. Γεωργακόπουλος: «Σε επικύρωση προηγούμενων στοιχείων που σας έχουμε υποβάλει για την ακαταλληλότητα συμμετοχής της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια και διαφόρων νομικών προσώπων και επιρροής του Προέδρου της κ. Ψωμιάδη, σας υποβάλλουμε συνημμένα ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της εν λόγω εταιρείας».

«Ελεγε δηλαδή», όπως είπε ο Φ. Σαχινίδης, «ότι η εταιρεία αυτή έχει αρνητική καθαρή θέση και η εταιρεία αυτή προσπαθούσε να εξαγοράσει την εταιρεία του κ. Γεωργακόπουλου, την Ευρωπαϊκή Πίστη».

4 Ο Φ. Σαχινίδης κατέθεσε επίσης επιστολή που κατήγγειλε ότι η εταιρεία δεν απέδιδε φόρους και άλλη επιστολή, προς τον πρώην υπουργό Γ. Παπαθανασίου, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2005, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι έχει αρνητικό κεφάλαιο.
5 Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες που είχαν γίνει για τις «εγγυημένες υπεραποδόσεις» της Ασπίς με επιστολή στις 17 Ιανουαρίου 2007: ενώ η εγγυημένη απόδοση είναι 3,3%, οι εταιρείες του ομίλου έδιναν εγγυημένες αποδόσεις 6,85%, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις υπόλοιπες εταιρείες. «Εγινε έλεγχος; Και, αν έγινε, από ποιον;» αναρωτήθηκε ο Φ. Σαχινίδης.

ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2010

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: