Προς κλείσιμο οδεύει μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων λόγω έλλειψης νεογνολόγων! Οι αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες της Μονάδας, η οποία έχει συμπληρώσει μόνο δύο χρόνια ζωής,
έχουν οδηγήσει τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς νεογνολόγους, τρεις στον αριθμό, να... "σηκώσουν τα χέρια ψηλά", καθώς οι εκκλήσεις τους για πρόσληψη προσωπικού παραμένουν "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".
Η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών φαίνεται να είναι η πρόταση προς την οποία προσανατολίζεται η Διευθύντρια της Μονάδας προς την Διοίκηση της Μονάδας, κ. Ελένη Απαζίδου η οποία επισημαίνει στα "Χ.Ν."ότι η "Μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως νεογνολόγους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νεογνολόγοι και μια επικουρική γιατρός που όμως η σύμβασή της τελειώνει σε είκοσι ημέρες και δεν ενδιαφέρεται να την ανανεώσει. Οπότε, από τον άλλο μήνα δεν θα έχουμε την δυνατότητα να βγάζουμε τις εφημερίες, όπως με δυσκολία κάναμε μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει καθόλου κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι πια να πάρουμε πολύ άσχημες αποφάσεις.
Ίσως η Διοίκηση του Νοσοκομείου να μπορεί να βρει κάποια άλλη λύση.
Επειδή έχω ψάξει το θέμα, διαπιστώνω ότι ενώ η Διοίκηση έχει θέσεις να προκυρήξει, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς, νεογνολόγους για να έρθουν στα Χανιά. Αυτό συμβαίνει λόγω της απόστασης από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Επίσης τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί δεν επιλέγουν την εξειδίκευση της Νεογνολογίας.
Και ο τρίτος και ουσιαστικότερος λόγος είναι πως επειδή πρόσφατα στην Αθήνα άνοιξε ένα μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο και θα ανοίξει ένα ακόμη, οι μισθοί που προσφέρονται στους νεογνολόγους που έχουν τελειώσει μόλις την εξειδίκευση είναι πολύ υψηλοί".
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
"Στο νομό Χανίων η Μονάδα χρειάζεται να υπάρχει με βάση των αριθμό των γεννήσεων, αλλά και την απόσταση που υπάρχει από άλλες μονάδες. Διότι εάν υπήρχε ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο μέχρι το Ηράκλειο και μέσα σε μία ώρα τα νεογνά είχαν μεταφερθεί, δεν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα και άμεση ανάγκη.
Όμως έτσι όπως είμαστε τώρα η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Διότι εάν ένα μωράκι γεννηθεί πολύ μικρό, πρόωρο, αυτό το παιδί ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε ένα ήσυχο περιβάλλον με καλή οξυγόνωση, πρέπει να μπει σε ένα ασθενοφόρο και να διανύσει όλη αυτή την απόσταση με όποιους κινδύνους εγκυμονεί μια τέτοια κατάσταση. Είναι γνωστό, σύμφωνα και με την διεθνή βιβλιογραφία ότι τα μωρά που γεννιούνται και μεταφέρονται εκτός μονάδος, ακόμη και με τις πιο άριστες συνθήκες μεταφοράς, έχουν ένα μεγάλο ποσοστό κινδύνου να πάθουν κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο. Επίσης μπορεί να γεννηθεί και κάποιο μωρό με ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, όπως έγινε πρόσφατα και χρειαζόταν παρα πολύ μεγαλη βοήθεια στο αναπνευστικό του" επεσήμανε η κ. Απαζίδου.
ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ
ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ!
Όπως τόνισε η ίδια " όταν ανέλαβα το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στα Χανιά είχαν καταμετρηθεί περίπου 2000 τοκετοί ετησίως.
Στο Νοσοκομείο Χανίων, μόνο πέρυσι όπως υπολογίζουμε είχαν γίνει περίπου 900 τοκετοί. Και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο οι τοκετοί που γίνονται στο Νοσοκομείο αυξάνονται λόγω και των δύσκολων οικονομικών συγκυριών της εποχής".
"Η μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου βρίσκεται στο επίπεδο 2. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εντατικής αλλά ενδιάμεσης νοσηλείας. Διότι τα παιδιά που χρειάζονται άμεση νοσηλεία δεν μπορούν να νοσηλευτούν εδώ, πρέπει να πάνε στο Ηράκλειο. Ωστόσο για να λειτουργήσει η Μονάδα από εδώ και πέρα όπως πρέπει, χρειάζεται ιατρικό προσωπικό.
Με την υπάρχουσα κατάσταση, εφόσον φύγει η επικουρική γιατρός της οποίας η σύμβαση τελειώνει σε είκοσι ημέρες, εγώ για παράδειγμα θα πρέπει να βρίσκομαι σε υπηρεσία δέκα ημέρες το μήνα μέσα στο Νοσοκομείο και άλλες δέκα να είμαι σε ετοιμότητα ώστε όταν προκύπτει διακομιδή νεογνών στο Νοσοκομείο και χρειάζονται Εντατική, ή παιδουχειρουργό ή καρδιολόγο που δεν έχει εδώ, πρέπει να πηγαίνω στο Ηράκλειο και επιστρέφοντας να εφημερεύω πάλι. Στους είκοσι μηνες, αυτές οι εφημερίες είναι υπέρ του δέοντος και ήδη έχουμε εξαντληθεί όλοι. Όπως καταλαβαίνεις κανείς αυτό δεν είναι ασφαλές και για τα ίδια τα παιδιά", επεσήμανε η Διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών.
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όλοι εδώ στα Χανιά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους τουλάχιστον για το πώς μεταφέρονται τα παιδιά. Και οι ίδιοι οι γιατροί να είναι πιο προσεκτικοί, νεογνολόγοι, παιδίατροι, μαιευτήρες.
Μέσα σε αυτούς τους είκοσι μήνες, όταν κάποιο μωρό έπρεπε να μεταφερθεί, οι γιατροί τα φροντίζαμε, βάζαμε ορό, τα διασωληνώναμε, δίναμε τα φάρμακα που χρειάζονταν, ελέγχαμε πόσο καλά οξυγονωμένα ήταν, τους αναπνευστήρες, τις θερμοκοιτίδες και τα μεταφέραμε με ασθενοφόρο στο Ηράκλειο. Οι γιατροί ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, το είχαμε κάνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θερμοκοιτίδες όταν ανέλαβα πρόπερσι στις 28 Ιουλίου 2008, υπήρχαν αλλά δεν δούλευαν! Είχα βρει τις θερμοκοιτίδες μέσα σε κάδο! Από εκεί και πέρα, στην συνέχεια είδα δραματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα μια κατάσταση μεγάλης ζέστης πώς να αντιμετωπιστεί με μια θερμοκοιτίδα;"
"Αυτή την στιγμή δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Όσο ήταν να το παλέψουμε, το παλέψαμε υπερ του δέοντος. Όμως πρέπει κάποιος να βοηθήσει. Χρειαζόμαστε άμεσα ιατρικό προσωπικό" κατέληξε η κ. Απαζίδου.
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2010
Ελένη Φουντουλάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου