Εκθεση - κόλαφο για τις άθλιες συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά κρατητήρια και χώρους κράτησης αλλοδαπών, αλλά και για το απαράδεκτο φαινόμενο της αστυνομικής βίας συνέταξε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με βάση ελέγχους και πορίσματα διαφόρων ελληνικών και διεθνών φορέων που πραγματοποιήθηκαν κυρίως την τελευταία τριετία (2007-09).
Παράλληλα η ΕΕΔΑ, που αποτελεί σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης σε ζητήματα παραβίασης και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισηγείται δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης, με ίδρυση ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών κατά αστυνομικών, κατάλληλη εκπαίδευσή τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε σύγχρονες ανακριτικές μεθόδους, με ίδρυση και κατάλληλη στελέχωση νέων κέντρων πρώτης υποδοχής για τους παράτυπους μετανάστες.
Επίσης η ΕΕΔΑ, υπό τον πρόεδρό της Κ. Παπαϊωάννου (εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα μας), ασκεί δριμεία κριτική σε νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης που επιμήκυναν ανεπίτρεπτα την κράτηση (στην περίπτωση των υπό διοικητική απέλαση), που κατέστησαν προβληματική στην πράξη την κράτηση όσων ζητούν άσυλο, που παρέλειψαν να μεταφέρουν στην ελληνική νομοθεσία σημαντικές εγγυήσεις (π.χ. για την παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής, την επανεξέταση της κράτησης σε εύλογα διαστήματα κ.λπ.), με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα συμβατότητας με διεθνείς συνθήκες.
Ταυτόχρονα, η ΕΕΔΑ διαπιστώνει ότι πολλές από τις προτάσεις δεν υιοθετήθηκαν στο Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών (Π.Δ. 120/08 του Πρ. Παυλόπουλου), με συνέπεια να μη διασφαλίζεται π.χ. η αποτελεσματική και αμερόληπτη έρευνα για όλες τις καταγγελίες κατά αστυνομικών (αφού έρευνα από άλλη υπηρεσία γίνεται μόνο σε σοβαρές υποθέσεις καταγγελιών βασανισμού κ.λπ.).
Ετσι ζητεί τη βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου, υπογραμμίζοντας ότι για να περιοριστούν τα φαινόμενα αστυνομικής βίας χρειάζεται «ένα σαφές μήνυμα από τη φυσική και πολιτική ηγεσία για μηδενική ανοχή τέτοιων περιστατικών, κάτι που μεταφράζεται στην ενδελεχή και αποτελεσματική διερεύνηση των όποιων καταγγελιών και στην επιβολή ανάλογων κυρώσεων».
Στην 30σέλιδη έκθεση της ΕΕΔΑ αναλύονται διαπιστώσεις πολλών φορέων (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της αντίστοιχης Ελληνικής Ενωσης κ.λπ.) που προέκυψαν από επιτόπιους ελέγχους, συνομιλίες με κρατουμένους και αρμόδιους φορείς, που έγιναν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.
Οι διαπιστώσεις είναι απογοητευτικές, καθώς λίγα κρατητήρια και χώροι κράτησης αλλοδαπών ανταποκρίνονται στις σωστές συνθήκες διαβίωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις περιγράφεται μια ζοφερή εικόνα που οφείλεται κυρίως στον υπερπληθυσμό, στην κακή υποδομή, τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, την ελλιπή καθαριότητα, την έλλειψη κρεβατιών, κουβερτών, ειδών υγιεινής, χώρων προαυλισμού κ.λπ.
Εντοπίστηκαν συχνά περιπτώσεις ανεπαρκούς έως πενιχρής σίτισης (έναντι 5,87 ευρώ ημερησίως), ταυτόχρονης κράτησης ανδρών και γυναικών, ανεπαρκούς ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού, προβληματικής πρόσβασης σε τουαλέτες κ.λπ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου