«Οι αλλαγές που παρουσίασε η κυβέρνηση στη Βουλή για αλλαγή του νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, όπως και εκείνες που είχε παρουσιάσει πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επουσιώδεις»,αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ του ΚΚΕ και προσθέτει ότι αυτές οι αλλαγές δεν αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων.
Η ΚΟ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι με τις προτάσεις που παρουσίασε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,τονίζει την ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί Ευθύνης Υπουργών ώστε να φύγουν τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία.
Πιο συγκεκριμένα:
1.-Πρέπει να καθιερωθεί η κοινή παραγραφή όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και να απαλειφθεί το ασφυκτικό όριο για την άσκηση της ποινικής δίωξης που ορίζεται "μέχρι το τέλος της δεύτερης συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου από την διάπραξη του αδικήματος".
2.-Χωρίς την αλλαγή αυτής της διάταξης ακόμα και αν υιοθετούνταν η κοινή παραγραφή θα ήταν "δώρο - άδωρο" γιατί η πιο πάνω ασφυκτική προθεσμία θα οδηγούσε "ντε- φάκτο" σε παραγραφή.
3.- Η λήψη απόφασης για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης, δεν πρέπει να εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για τη λήψη απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Αυτό σημαίνει απλά ότι χωρίς τη θέληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε προκαταρκτική εξέταση γίνεται ούτε και άσκηση ποινικής δίωξης.
4.-Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι χρειάζεται να δρομολογηθούν αλλαγές ώστε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης να καθίσταται υποχρεωτική, εφόσον συγκεντρώσει κατά την σχετική ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών π.χ. 100 ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.
5.- Το επιχείρημα που ακούγεται ότι έτσι ανατρέπεται η αρχή της πλειοψηφίας δεν ευσταθεί γιατί ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών επιβάλλει την διενέργεια έρευνας και δεν αποφασίζει την άσκηση δίωξης .
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενώ μέχρι τώρα η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης γίνεται από Επιτροπή της Βουλής και η απόφαση για άσκηση ποινικής δίωξης λαμβάνεται από την Βουλή και απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας,το ΚΚΕ προτείνει η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης να γίνεται όχι από την Βουλή αλλά από δικαστικό συμβούλιο και αυτό θα αποφασίζει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου