Δευτέρα, Μαΐου 17, 2010

ΈΛΛΗΝΕΣ: ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ...ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ...

«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» παραμένει η Ελλάδα στο κάπνισμα. Μάλιστα, η χώρα μας καταγράφει όχι μόνο μία αλλά τρεις πρωτιές καθώς έχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών, καπνίσματος σε δημόσιους χώρους καθώς και παθητικού καπνίσματος στο οικογενειακό περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 42% των Ελλήνων καπνίζει, ακολουθούν οι Βούλγαροι με 38% ενώ τελευταίοι στη λίστα είναι οι Σουηδοί, οι Φινλανδοί και οι Σλοβένοι με ποσοστά κοντά στο 20%.
Επίσης, το 60% των Ελλήνων εκτίθενται σε καπνό στους δημόσιους χώρους τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και η Σουηδία μόλις που αγγίζει το 10%.
Όμως, οι Έλληνες καπνιστές δεν αδιαφορούν μόνο για τους γύρω τους αλλά ακόμα και για τα παιδιά τους! Συγκεκριμένα, 3 στους 10 Έλληνες εκθέτουν τους μη καπνίζοντες της οικογένειας τους σε καπνό, ενώ οι Γάλλοι σε ποσοστό μόλις 7%.
Σε επιστημονική συνάντηση για το κάπνισμα που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, οι Έλληνες γιατροί τόνισαν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πραγματική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας χωρίς «παραθυράκια».

Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι εφικτή ακόμα και σε μια χώρα «θεριακλήδων» και αυτό το απέδειξε η Κύπρος. Ενώ στην Κύπρο τα ποσοστά καπνιστών είναι εξίσου υψηλά και οι Κύπριοι έχουν ίδια κουλτούρα με τους Έλληνες, από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος όχι μόνο υπήρξε απόλυτη συμμόρφωση αλλά και πολλοί καπνιστές αποφάσισαν να κόψουν το τσιγάρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, ο χρόνος στη λίστα αναμονής αυξήθηκε από μια εβδομάδα στους έξι μήνες!

Εκτός, όμως, από τα μέτρα της πολιτείας, πολύ σημαντικό είναι είναι να κατανοήσουν οι καπνιστές πόσο σημαντικό είναι να κόψουν το κάπνισμα και αν δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία με αποτέλεσμα το κόψιμο του τσιγάρου να μην είναι «παιχνιδάκι» όπως ίσως φαίνεται.
Όπως ανέφερε στην επιστημονική συνάντηση η Λέκτορας Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Κατσαούνου, «επτά στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνουν επιθυμία να κόψουν το κάπνισμα, όμως από αυτούς μόνο το 3-5% αναμένεται να τα καταφέρει εξαιτίας της εντονότατης εξάρτησης από τη νικοτίνη. Σ’ αυτό το σημείο τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν στα νοσοκομεία μπορούν να βοηθήσουν όχι κάνοντας αντικαπνιστική εκστρατεία και στείρα κινδυνολογία για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά παρέχοντας ουσιαστική, οργανωμένη, συστηματική, επιστημονική και συνεχή στήριξη».

Στη χώρα μας λειτουργούν 30 Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος σε δημόσια νοσοκομεία, όπου ακολουθείται εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε καπνιστή.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1535.
Το κάπνισμα χαρακτηρίζεται πλέον ως μια χρόνια νόσος και σοβαρή εξάρτηση. Αποτελεί ίσως το σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την υγεία και το σημαντικότερο παράγοντα θνησιμότητας ο οποίος όμως μπορεί να προληφθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές από τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία είναι αναστρέψιμες, αν το καπνισμα διακοπεί έγκαιρα.

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ελα ρε πρεζα...κουμανταρεται αυτη η κωλοφαρα?? εδω περνανε με κοκκινο 3-4 αυτοκινητα και περιμενεις εσυ που εχεις το πρασινο...δε θα καπνιζαν μπροστα στα παιδια τους και θα νοιαζονται αν εσυ τρως πιο περα με τον καπνο στη μουρη σου??? μιλαμε για κωλοφαρα..για αυτο αλλωστε ζουμε και πολλα χρονια...γιατι ειμαστε φιλοτομαροι και αναισθητοι του κερατα..!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ , ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΜΆΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΩ...................

ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑΝΟΥΣ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOG