Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής σχεδόν 32 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αιθιοπία, για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι θεωρείται το μεγάλο φαβορί.
Το κυβερνών Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Λαού της Αιθιοπίας (EPRDF) έχει 501 υποψήφιους. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία και το Διάλογο (Medrek) έχει 421 υποψήφιους.
Ένα μέρος των αποτελεσμάτων θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, ωστόσο τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.
Σε αυτή την τέταρτη πολυκομματική εκλογική διαδικασία στην ιστορία της Αιθιοπίας, ο Μέλες ο οποίος ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 19 χρόνια «ποντάρει» στον οικονομικό απολογισμό της θητείας του: ανάπτυξη περίπου 10% και αύξηση των εξαγωγών.
Η Αιθιοπία είναι επίσης το σημείο περιφερειακής υποστήριξης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που τερματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, η αντιπολίτευση και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν γενικευμένο κλίμα εκφοβισμού.
Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη όπως και η αντιπολίτευση στην Αιθιοπία κατηγορούν την κυβέρνηση για πρόκληση συνεχών οχλήσεων σε βάρος πολιτών και ότι πολλοί Αιθίοπες από φτωχές αγροτικές περιοχές εξαναγκάζονται να ταχθούν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να λάβουν χρήματα από την εξωτερική βοήθεια. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ουδεμία ανάμιξη έχει στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν.
Τα 43.000 εκλογικά τμήματα των 547 εκλογικών περιφερειών θα είναι ανοικτά έως το απόγευμα στις 18:00. Συνολικά 6.939 υποψήφιοι από 63 πολιτικά κόμματα αναμετρώνται για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα τοπικά συμβούλια, έναντι 28 κομμάτων στις εκλογές του 2005.
Σε κανένα εκλογικό τμήμα δεν υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 εγγεγραμμένοι «προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η καταμέτρηση των ψήφων και να υπάρχει η μέγιστη διαφάνεια», σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκλογικής υπηρεσίας Μέργκα Μπεκάνα.
Η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Αιθιοπίας έχουν στείλει παρατηρητές, οι οποίοι πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρά έναν «κώδικα συμπεριφοράς» για τις εκλογές, τον οποίο επέβαλαν οι αρχές.
Το 2005 ταραχές ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, μετά την ανακοίνωση της νίκης του EPRDF στις εκλογές. Αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία. Οι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 193 διαδηλωτές και επτά αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν.
ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου