Κυριακή, Μαΐου 30, 2010

ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕ ΑΡΑΒΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΓΑΙΝΕΙ...

Στη χώρα μας δραστηριοποιείται πρώτη φορά, συμμετέχοντας στην κοινοπραξία Astakos Power Plan Concorctium, που θα υλοποιήσει την επένδυση του Κατάρ 3,5 δισ. ευρώ στον Αστακό, για τη δημιουργία μονάδας υγροποιημένου αέριου και ηλεκτροπαραγωγής.
Το βαρύ όνομα της CCC έπαιξε ρόλο «εγγυητή» για να πεισθούν οι Αραβες να άρουν τις (πολλές) επιφυλάξεις τους και να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Οι Λιβανέζοι, παλαιστινιακής καταγωγής, Σαμπάγ και Χούρι, ιδιοκτήτες της CCC, στους οποίους έχει προστρέξει ο πρωθυπουργός, του ανοίγουν πολλές πόρτες στον αραβικό επιχειρηματικό κόσμο, καθώς το όνομα του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν ό,τι πρέπει για δημιουργία φιλικών σχέσεων, αλλά όχι και επενδύσεων.
Στο πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός μίλησε σε φόρουμ αράβων επιχειρηματιών (που συνδιοργάνωνε η CCC) και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης ξένων επιχειρήσεων.

Μεγάλης σημασίας ήταν και οι συναντήσεις με επιχειρηματίες από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία που έκανε στο περιθώριο του φόρουμ, με τη μεσολάβηση των ανθρώπων της εταιρείας. Αυτό που του είπαν οι περισσότεροι ήταν ότι «οι Αραβες θέλουν να επενδύσουν, αλλά δεν βοηθούν οι νόμοι και το γνωστό τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας». Οι συστάσεις της CCC είναι το καλύτερο «διαβατήριο» για την Ανατολή και ο Γ. Παπανδρέου το γνωρίζει καλά.
Πρόκειται για την εταιρεία που έχει χτίσει το μισό Ντουμπάι και κατασκευάζει από αεροδρόμια, λιμάνια και ουρανοξύστες, μέχρι αγωγούς πετρελαίου και αερίου, από τη Μόσχα μέχρι τη Γάζα και τη Νέα Υόρκη.

Εχουν συνεργαστεί σε πρότζεκτ με τις αμερικανικές Bechtel και Halliburton, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ανέλαβαν και πολιτικές αποστολές, καθώς έχουν παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Παλαιστινίων και ΗΠΑ (με συνομιλητές τους Κάρτερ, Κλίντον και Μπους).
Η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ φρόντιζε πάντα να τους αξιοποιεί, καθώς αποτελούν μία θαυμάσια γέφυρα προς τον αραβικό κόσμο, όπου χαίρουν της εκτίμησης σχεδόν όλων των ηγετών της Μέσης Ανατολής (οι περισσότεροι είναι και προσωπικοί τους φίλοι, όπως η «αδερφική» όπως την αποκαλούν οικογένεια του πρωθυπουργού Χαρίρι του Λιβάνου, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου).
Η CCC ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αναλάβει κάποια δουλειά στην Ελλάδα, καθώς υπάγεται στη νομοθεσία για τις εταιρείες εξωτερικού. Δεν υπόκειται, δηλαδή σε φορολογία στη χώρα μας, γι' αυτό και δεν μπορεί να ασκεί δραστηριότητα σε αυτήν. Είχε τη δυνατότητα να το κάνει, ωστόσο, μέσω άλλων εταιρειών συμφερόντων της (όπως τώρα στον Αστακό με την εταιρεία Shabbagh & Khoury SAL).
Οι παλαιστινιακής καταγωγής ιδιοκτήτες της CCC Χασίμπ Σαμπάγ (πέθανε πριν από λίγους μήνες και τη θέση του πήραν τα παιδιά του) και Σαΐντ Χούρι πάντα απέφευγαν να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα, γιατί θεωρούσαν ότι δεν τους συνέφερε, κυρίως λόγω κόστους, γραφειοκρατίας και «αμφιβολίας εάν αύριο θα ισχύουν οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν σήμερα».

«Το κεφάλαιο είναι "δειλό". Πηγαίνει εκεί που υπάρχει σιγουριά» αναφέρει στην «Κ.Ε.» ο Νάσρι Σαΐντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της CCC. «Και τώρα, το σκεφτήκαμε πάρα πολύ πριν μπούμε στον Αστακό». Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς οι αρμόδιες αρχές εξέδωσαν την άδεια (για 30 χρόνια) σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από μήνα. Λέγεται ότι αυτός ήταν κι ένας από τους όρους του Κατάρ: «Ή αίρετε τα γραφειοκρατικά εμπόδια ή δεν ερχόμαστε». Ο πρωθυπουργός, όμως, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επένδυση αυτή (με την οποία ασχολήθηκε και ο αδερφός του Νίκος), έδωσε εντολή να κινηθούν όλα γρήγορα, γεγονός που εκτίμησαν οι άραβες επενδυτές.

ΠΡΕΖΑ TV
30-5-2010


Βασιλικη Σιουτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: