Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για την οικονομική πολιτική και την επιτήρηση από το ΔΝΤ, τόνισε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει στο δίλημμα «κατάρρευση ή σωτηρία», παραδέχτηκε ότι τα μέτρα εμπεριέχουν αδικία και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου κράτους πρόνοιας με επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα. «Είστε η κυβέρνηση τού 'δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα'» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις κοινωνικές διαμαρτυρίες, τόνισε ότι υπάρχει το δικαίωμα στην απεργία, αλλά όχι στη βία. "Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις με τρόπο δημοκρατικό, χωρίς βία. Αυτό απαιτεί πολιτικές δυνάμεις που θα αντιμετωπίσουν την αδικία. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση. Οι νόμοι αλλάζουν για ίση κατανομή ευθυνών και πλούτου. Αυτό θα δημιουργήσει ένα μέτωπο αλλαγής στη χώρα μας με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας" σημείωσε.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε πολύ δύσκολες αποφάσεις, μερικές από τις οποίες εμπεριέχουν την αδικία. "Το σύστημα που βρήκαμε εμπεριέχει ανισότητες και αδικίες. Απ' αυτό το σύστημα κληθήκαμε να αντλήσουμε πόρους. Δεν είχαμε την πολυτέλεια να αλλάξουμε πρώτα το σύστημα. Η επιλογή μας ήταν ανάμεσα στην κατάρρευση της Ελλάδας και τη σωτηρία. Επιλέξαμε το δεύτερο. Στην επιτήρηση δεν βάλαμε εμείς τη χώρα. Το έλλειμμα του 10% δεν δημιουργήθηκε στη δική μας μικρή θητεία. Με το μηχανισμό στήριξης εξασφαλίσαμε 110 δισ. ευρώ" είπε.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των εσόδων τα τελευταία χρόνια και την αύξηση του ελλείμματος. "Παραλάβαμε μια οικονομία σε ύφεση και σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι περιμέναμε. Επίσης η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Μια οικονομία που δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις εάν δεν κάναμε τις αναγκαίες κινήσεις. Δρομολογήσαμε ριζικές αλλαγές στο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό της χώρας".
Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα ότι δεν αρκούν οι περιστολές, αλλά χρειάζονται και μέτρα ανάπτυξης. "Κάνουμε εργώδεις προσπάθειες για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων από το εξωτερικό. Κάναμε επαφές με άραβες και άλλους ξένους επενδυτές. Μιλάμε πάντα για ανάπτυξη με βάση την ποιότητα, με επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό" πρόσθεσε.
"Χρειάζεται και το αίσθημα δικαίου και το κράτος πρόνοιας, το οποίο πάσχει σοβαρά στην Ελλάδα. Να λειτουργεί ως μαξιλάρι για τους αδύναμους πολίτες. Δυστυχώς το δικό μας σύστημα πρόνοιας είναι άδικο και πελατειακό" είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια προσδιόρισε τις ιδιομορφίες του κοινωνικού κράτους: "Για πολλά χρόνια ενισχύθηκε η παροχή επιδομάτων σε αντικατάσταση της ανάπτυξης κοινωνικών υπηρεσιών, υπήρχε ανεπάρκεια προγραμμάτων για αντιμετώπιση της ανεργίας, έλλειψη εκπαίδευσης ανέργων, ανισότητες στις συντάξεις, ασφαλιστικό σύστημα που ευνοεί τις αδικίες και τα συντεχνιακά συμφέροντα".
Στην υγεία: έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού, έκρηξη στις δαπάνες τα τελευταία χρόνια. "Κληρονομήσαμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας" είπε ο πρωθυπουργός.
Εκπαιδευτικό σύστημα: "μιλάμε για δήθεν δωρεάν παιδεία".
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα ικανό και δίκαιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, με επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα.
"Εμείς βλέπουμε με ειλικρίνεια τα προβλήματα και θέλουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία" είπε. Επίσης, τόνισε ότι η παραγωγή έργου που έκανε η κυβέρνηση στους έξι μήνες δεν συγκρίνεται με όσα έγιναν τα προηγούμενα έξι χρόνια. "Απ' εδώ και πέρα, μετά την ανάσα που πήραμε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που τόσα χρόνια ζητούσε ο τόπος και θα περίμενα κύριε Τσίπρα να συμβάλλετε ως μια προοδευτική παράταξη στη χώρα και να ερχόσασταν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών" κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Αλ. Τσίπρας
Για έκθεση ιδεών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Α. Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. "Όλα αυτά τα περιγράψατε προεκλογικά και σας αντάμειψε ο λαός, το ζήτημα είναι τι κάνετε τώρα" σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι κοινωνικοί δείκτες επιδεινώνονται από τις κυβερνητικές εγκληματικές επιλογές. "Και το ερώτημα είναι εάν έχετε σχέδιο. Ως χώρα γυρίζουμε στη δεκαετία του πενήντα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης την επόμενη τριετία θα είναι αρνητικοί στο 5%. Θα έχουμε πάνω από 1,5 εκατ. άνεργους στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τους δικούς σας υπολογισμούς. Οι συντάξεις θα γίνουν προνοιακά επιδόματα. Οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα λόγω αύξησης του ΦΠΑ. Αυτό λέγεται στασιμοπληθωρισμός και ύφεση. Οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να βαράνε κανόνια. Αυτά πως θα τα αντιμετωπίσετε; Είστε εντελώς παραδομένοι. Είστε η κυβέρνηση του "δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα" υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζε. "Ο κ. Προβόπουλος λέει ότι γνωρίζατε από το Σεμπτέμβριο την όλη κατάσταση. "Η κοινωνία βράζει, ανακαλέστε όσο είναι καιρός αυτά τα άδικα μέτρα και το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού. Επαναδιαπραγματευτείτε στην Ευρώπη στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντιμετώπιση των χρεών".
ΠΡΕΖΑ TV
21-5-2010
2 σχόλια:
Ξέρει ο πρωθυπουργεύων τι θα πει ανάπτυξη ή να του το μεταφράσουμε στα αγγλικά;1,5 χρόνο περιμένω 1 χαρτί από το δημόσιο. Τι να πεις ύστερα;. Και άλλο παιδάκι πέθανε από έλλειψη γιατρών. Αυτά δεν τα ήξεραν όύτως ώστε να προλάβουν να αλλαξουν το σύστημα; πόσο καιρό νομίζουν όλοι τους ότι θα μας δουλεύουν ακόμη; έρχονται και εκλογές.
Ναι αλλα η συντροφος του κ.Τσιπρα γεννησε σε ιδιωτικο μαιευτηριο.
Κομμουνιστες στα λογια και οχι στην πραξη.
Αντε γαμηθειτε ολοι σας...
Δημοσίευση σχολίου