Παρασκευή, Μαΐου 21, 2010

ΈΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ Σ. ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το σχέδιο νόμου, που προωθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με στόχο τον περιορισμό της δυνατότητας τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεν θα μπορούν να διαρκούν περισσότερο από συνολικά 75 ημέρες, η έγκρισή τους θα πρέπει να υπογράφεται από τρεις και όχι μόνον από έναν δικαστικό, και επιπλέον, για να ξεκινήσουν, θα πρέπει να υπάρχουν όχι μόνον «βάσιμες υποψίες», όπως προβλεπόταν έως σήμερα, αλλά συγκεκριμένες ενδείξεις, που να συνδέονται με διάπραξη αδικήματος.
Η πρώτη έγκριση δόθηκε τη Δευτέρα από την αρμόδια επιτροπή της γερουσίας. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στόχευε σε μία γρήγορη υπερψήφιση από το κοινοβούλιο. Τα νέα μέτρα, όμως, στο σύνολό τους, έχουν προκαλέσει την κάθετη αντίδραση της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους των δικαστικών και του Τύπου.
Το σχέδιο περιορισμού των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων προβλέπει, επίσης, την απαγόρευση της δημοσίευσης κάθε τηλεφωνικού διαλόγου, που βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων. Το χρηματικό πρόστιμο για τους εκδότες θα μπορεί να φθάνει τα 465.000 ευρώ, ενώ το κείμενο του σχεδίου νόμου προβλέπει φυλάκιση ενός μηνός για τους δημοσιογράφους, που ασχολούνται με τα σχετικά δημοσιεύματα.
Εσχάτως, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο για να συμφωνηθούν κάποιες τροποποιήσεις. Η Ένωση Δικαστικών της Ιταλίας, ωστόσο, καταγγέλλει ότι η λογική του σχεδίου νόμου, στο σύνολό της, περιορίζει τη δυνατότητα καταπολέμησης σοβαρών αδικημάτων, που σχετίζονται με διαφθορά, υπεξαιρέσεις, ακόμη και με μαφιόζικη δράση.

Η Ιταλική Ομοσπονδία του Τύπου έκανε γνωστό, από την πλευρά της, ότι πρόκειται να προαναγγείλει σύντομα απεργιακές κινητοποιήσεις όλου του τομέα της πληροφόρησης. Το δε τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia» προσθέτει ότι θα ζητήσει «την παρέμβαση όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων, φθάνοντας μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην ανάγκη περιορισμού των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που διατάσσονται με εισαγγελική απόφαση, «διότι όλοι οι Ιταλοί έχουν δικαίωμα να μη ζουν υπό καθεστώς παρακολούθησης». Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράσθηκε και ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντανιέλε Καπετσόνε, ο οποίος κάνει λόγο για «ανάγκη προστασίας των βασικών αρχών της προσωπικής ζωής του κάθε πολίτη».
Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», όμως, δημοσιεύει σήμερα ότι χωρίς τη χρήση των παρακολουθήσεων, μέσω τηλεφώνου, δεν θα είχαν αποκαλυφθεί οι διαβλητές σχέσεις επιχειρηματιών και κρατικών ιθυνόντων, που ανέθεταν εργολαβίες για το περσινό «G 8», πολλοί μαφιόζοι δεν θα είχαν συλληφθεί, ενώ δεν θα είχε δημοσιοποιηθεί και η υπόθεση της ύποπτης συμβολής του επιχειρηματία Ντιέγκο Ανέμονε στην αγορά του σπιτιού, στο οποίο διαμένει ο πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κλάουντιο Σκαγιόλα. Περισσότεροι από 140.000 Ιταλοί υπέγραψαν, έως τώρα, την έκκληση του καθηγητή Αστικού Δικαίου, Στέφανο Ροντοτά, ο οποίος χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «υποκριτικό, με μόνο στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης πληροφόρησης».
Σήμερα, τέλος, έξω από τη Βουλή και μέσω «Facebook», οργανώθηκε καθιστική διαμαρτυρία με σύνθημα «no alla legge bavaglio» ("όχι στον νόμο φίμωτρο»).

ΠΡΕΖΑ TV
21-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: