ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΔΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙ'ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ...;;;
«Μπλόκο» στις χημειοθεραπείες καρκινοπαθών έκαναν χθες οι νοσηλευτές του «Ιπποκράτειου» της Αθήνας. Απείχαν από τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο. Είκοσι ασθενείς δεν υποβλήθηκαν χθες σε χημειοθεραπεία, ενώ το πρόβλημα θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα, εάν δεν βελτιωθούν οι υποδομές του νοσοκομείου.Οι νοσηλευτές καταγγέλλουν ότι σε μόλις δέκα τετραγωνικά, στον όγδοο όροφο του κεντρικού κτιρίου και στο παράρτημα του νοσοκομείου, υποβάλλονται σε θεραπεία περισσότεροι από δέκα ασθενείς. Στους ίδιους χώρους, γίνεται διάλυση των φαρμάκων, χωρίς να λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τους νοσηλευτές και τους ασθενείς.
«Οι χώροι θυμίζουν συνωστισμένα κουρεία», τόνισε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας ΕΣΥ, κ. Αριστείδης Δάγλας, για να εξηγήσει:
«Στον περιορισμένο και ακατάλληλο αυτό χώρο, διαλύονται τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς. Πρόκειται για ουσίες υψηλής τοξικότητας, με μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς. Αν ένας επισκέπτης παραμείνει στον χώρο για μισή ώρα, θα νιώσει έντονο πονοκέφαλο». Σύμφωνα με τον κ. Δάγλα, η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από νοσοκομειακό φαρμακοποιό, σε ειδικό χώρο και με ειδικά συστήματα ροής του αέρα. Από αυτά - σημειώνει - δεν ισχύει τίποτε στο «Ιπποκράτειο» και οι νοσηλευτές υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τους.
Η Νοσηλευτική Ομοσπονδία έχει ενημερώσει με έγγραφό της και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία δεσμεύτηκε χθες να προχωρήσει στη δημιουργία κατάλληλων χώρων για χημειοθεραπείες.
Ο κ. Δάγλας τονίζει ότι η πρακτική που ακολουθείται σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία είναι εντελώς αυθαίρετη και παράνομη. Ο τρόπος διάλυσης των φαρμάκων - αναφέρει - είναι επικίνδυνος. Αγνοεί το σύνολο του υπάρχοντος θεσμοθετημένου εθνικού και κοινοτικού πλαισίου που διέπει τα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών και την ανάγκη κατοχύρωσης των ελάχιστων όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου