Πέμπτη, Μαΐου 20, 2010

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ....ΘΕΣ ΝΑ ΚΟΥΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ;;;;

Ο Γ. Σουφλιάς έλυσε τη σιωπή της πολιτικής «αποστρατείας» του, προκειμένου να υπερασπιστεί τα έργα και τις ημέρες του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και τον τρόπο δημοπράτησης και μελέτης των έργων που θεσμοθετήθηκε το 2004, επί υπουργείας του.
"Είναι απαράδεκτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας να ισχυρίζονται ορισμένοι για δικούς τους λόγους ότι έγινε διακριτική μεταχείριση στην ανάθεση των έργων. Ούτε έγινε ούτε μπορούσε να γίνει ούτε μπορεί να γίνει με αυτό τον νόμο", δήλωσε ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.
Ανέφερε ότι οι διαγωνισμοί με απόλυτη διαφάνεια, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα που εφαρμόζεται από το 2004 έθεσε οριστικό τέλος στις δυνατότητες συναλλαγής ή επηρεασμού της διαδικασίας. "Σε όλες μάλιστα τις προσφυγές στην δικαιοσύνη και την Ε.Ε δικαιώθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ", πρόσθεσε ο Γ. Σουφλιάς.
Έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις συμβάσεις δημοσίων έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανατέθηκαν από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2009 καθώς και στοιχεία για τη συμμετοχή εταιρειών στους πέντε αυτοκινητόδρομους ανάπτυξης που ανατέθηκαν στο διάστημα αυτό και κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης. Όπως τόνισε αποδεικνύεται ότι υπάρχει διασπορά των αναθέσεων σε διάφορες εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δέκα εταιρείες μοιράστηκαν τα έργα που απαιτούσαν πτυχίο 7ης τάξης, αποσπώντας από το 0,4% έως το 11,62% του συνολικού προϋπολογισμού που προβλεπόταν. Συνολικά τους ανατέθηκαν 57 έργα, προϋπολογισμού 4,928 δισ. ευρώ.
Ακόμη, έγινε ανάθεση έργων που απαιτούσαν πτυχίο 6ης τάξης, προϋπολογισμού 2,406 δισ. ευρώ (δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις εταιρείες στις οποίες ανατέθηκαν), ενώ σε ξένες εταιρείες ανατέθηκαν έργα προϋπολογισμού 1,378 δισ. ευρώ.
Για έργα αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (π.χ. επέκταση μετρό προς Πειραιά, προς Καλαμαριά) δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης.
Σχετικά με τους αυτοκινητόδρομους, ο Γ. Σουφλίας παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις κοινοπραξίες συμμετέχουν 10 εταιρείες.

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2010

1 σχόλιο:

prince serengeti είπε...

ΚΑΙ Η ΚΑΚΙΑ ΜΗΤΡΙΑ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ:ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΚΑΘΡΕΠΤΑΚΙ ΜΟΥ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΣΤΕΡΗ ΑΠΌΛΕΣ?