Χιονοστιβάδα λουκέτων σε κάθε είδους επιχειρήσεις που εντοπίζονται επανειλημμένα να μην κόβουν αποδείξεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών που εξαπολύει παράλληλα φοροκυνηγητό για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται λίστα με 3.700 οφειλέτες του Δημοσίου με χρέος πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ έτοιμη για να βγει στη δημοσιότητα είναι η πρώτη λίστα καταστημάτων που θα βάλουν λουκέτο έως και για έναν μήνα. Περιλαμβάνει από κινεζικά εστιατόρια και ιατρεία, έως νυχτερινά κέντρα και μπαρ που θα σφραγιστούν για έναν μήνα από τις Εφορίες σε συνεργασία με την Αστυνομία και θα υποχρεωθούν να αναρτήσουν ταμπέλα που να ενημερώνει τους πελάτες τους με τη χαρακτηριστική διατύπωση «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής».
«Θα χάσουν τον ύπνο τους», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προειδοποιώντας ότι το κλείσιμο καταστημάτων θα έχει διάρκεια και κάθε φορά που μαζεύεται ένας επαρκής αριθμός παραβατών, ενδεχομένως και κάθε εβδομάδα, τα ονόματα θα δίνονται στη δημοσιότητα. Προϋπόθεση για το λουκέτο είναι η ίδια επιχείρηση να έχει εντοπιστεί από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, να μην εκδίδει αποδείξεις ή να έχει υποπέσει σε άλλες φορολογικές παραβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση το ΣΔΟΕ συντάσσει έκθεση με τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν, και αποστέλλεται στην αρμόδια Εφορία, η οποία δίνει περιθώριο ενός- δύο μηνών στην επιχείρηση να προβεί στις απαραίτητες... εξηγήσεις. Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας καλείται σε απολογία και αφού απολογηθεί, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών συντάσσει δικόγραφο, το οποίο αφού υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών αποστέλλεται στην Εφορία ώστε μαζί με την Αστυνομία να προχωρήσει στη σφράγιση του καταστήματος. Η πολύπλοκη διαδικασία ευθύνεται για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της πρώτης λίστας «λουκέτων».
Οσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα στη λίστα των 3.700 μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, την πρώτη θέση με συνολική οφειλή 636 εκατ. ευρώ κατέχει λογιστής επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, τη σύσταση εικονικών εταιρειών και επίσης εικονικών εξαγωγών. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όμως εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης και θεωρείται σχεδόν μηδενικής πιθανότητας η είσπραξη του συγκεκριμένου χρέους. Στον αντίποδα, στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου περιλαμβάνονται τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σε λειτουργία, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα εξαναγκαστούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα στην Εφορία, αφού στην αντίθετη περίπτωση θα έρθουν αντιμέτωπες με κατασχέσεις ακινήτων τους. Από τη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου δεν λείπουν και επιχειρήσεις με ισχυρή κρατική συμμετοχή όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, αλλά και οι πρώην Ολυμπιακές Αερογραμμές, ενώ εξέχουσα θέση κατέχει η γνωστή από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, η οποία εμφανίζει χρέη 551 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει ακόμα ελεύθερους επαγγελματίες, γνωστές διαφημιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες. Δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση αν θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο 8 με 10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα από το υπουργείο Οικονομικών. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 8.282 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ έκαστος, με τη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή να φτάνει τα 20,04 δισ. ευρώ.
ΠΡΕΖΑ TV
21-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου