Οι συνομιλίες με τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας στην Ισπανία δεν πάνε καλά, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές αυτές παρά την αντίθεση των συνδικάτων.
Την ίδια στιγμή το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2012 και το 2013 στο 2,5% και στο 2,7% αντίστοιχα, έναντι του 2,9% και του 3,1% που προέβλεπε προηγουμένως.
Επίσης αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για το ποσοστό ανεργίας για το 2010 στο 19,4% από 19% που προέβλεπε προηγουμένως και σημείωσε ότι αναμένει ποσοστά ανεργίας 18,9%, 17,5% και 16,2% για τα τρία προσεχή έτη.
Αν τα συνδικάτα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια ομόφωνη εργατική μεταρρύθμιση ως την προθεσμία που έχουν για τα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας παρά την αντίθεση των συνδικάτων, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των κυβερνώντων Σοσιαλιστών Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο σε ραδιοσταθμό.
"Γνωρίζω ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά και είναι πιθανό η κυβέρνηση να χρειαστεί να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας με βασιλικό διάταγμα", προσέθεσε ο Αλόνσο.
Η πιθανότητα αυτή αυξάνει τις προοπτικές για μια γενική απεργία και εντείνει τις πιέσεις στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται ήδη να περάσει μια πολύ σημαντική νομοθεσία και να παραμείνει στην εξουσία.
Η κυβέρνηση θα κάνει μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να επιτύχει μια συμφωνία με τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις σε τριμερείς συνομιλίες το Σαββατοκύριακο.
Εκπρόσωπος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας της Ισπανίας, της Comisiones Obreras, δήλωσε κι αυτός από την πλευρά του ότι "τα πράγματα είναι δύσκολα, περίπλοκα".
Τα συνδικάτα έχουν ήδη κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 8 Ιουνίου σε διαμαρτυρία για τις περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα και προειδοποίησαν χθες ότι η υιοθέτηση μιας εργατικής μεταρρύθμισης μέσω διατάγματος θα έχει ως αποτέλεσμα την κήρυξη γενικής απεργίας.
Αν η εργατική μεταρρύθμιση περάσει μέσω διατάγματος, θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, αλλά θα πρέπει και πάλι να εγκριθεί από το κοινοβούλιο --όπου οι αναλυτές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι θα τύχει επαρκούς υποστήριξης.
ΠΡΕΖΑ TV
28-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου