Μισθοί και συντάξεις έχουν δεχθεί ήδη απανωτά χτυπήματα, που φέρνουν απώλειες έως και 25% των ετήσιων αποδοχών στον δημόσιο τομέα και σαφώς μικρότερες απώλειες για τον ιδιωτικό τομέα. Με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης- κατ΄ απαίτηση της τρόικας- επιδόματα Χριστουγέννων- Πάσχα και αδείας κόβονται εντελώς για δημοσίους υπαλλήλους με μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 3.000 και για συνταξιούχους του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα με μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ.
Oσοι έχουν χαμηλότερες μηνιαίες αποδοχές θα λαμβάνουν 500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι, στην περίπτωση των μισθωτών και 400 και 200 ευρώ αντίστοιχα στην περίπτωση των συνταξιούχων. Με δεδομένο όμως ότι στο ύψος του πλαφόν περιλαμβάνεται και το επίδομα που έρχεται στη θέση των δώρων, το πλαφόν χαμηλώνει σε 2.916
ευρώ για τους μισθωτούς και 2.433 ευρώ για τους συνταξιούχους.
Τα επιδόματα που έρχονται να αντικαταστήσουν τα δώρα Χριστουγέννων- Πάσχα και το επίδομα αδείας χάνουν όσοι συνταξιούχοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους (εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη, ή σύνταξη λόγω ανικανότητας, ή αναπηρίας, ή έχουν συνταξιοδοτηθεί αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως εφ΄ όσον είτε δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους και εάν σπουδάζουν το 24ο της ηλικίας τους, είτε είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματός σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%, οι στρατιωτικοί που αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας τους και όσοι έχουν βγει στη σύνταξη με βαρέα και ανθυγιεινά). Τα επιδόματα χάνουν και οι άγαμες θυγατέρες.
Συνολικές απώλειες 20% μετρούν άλλωστε οι δημόσιοι υπάλληλοι στα επιδόματα που λαμβάνουν, ενώ η «χασούρα» διευρύνεται μετά το μαχαίρι σε αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (κυρίως επιδόματα) που ήρθε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Μισθοί και συντάξεις αναμένεται να παραμείνουν παγωμένοι για την επόμενη τριετία.
Εξετάσεις. Το τοπίο των σκληρών μέτρων και της πρωτοφανούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας έρχονται να συμπληρώσουν ασφυκτικές εξετάσεις, με εξονυχιστικούς ελέγχους δημοσιονομικών στοιχείων και δεικτών αλλά και με αλλεπάλληλες εκθέσεις προόδου αναφορικά με τις δεσμεύσεις μέτρων οικονομικής πολιτικής που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι επιτηρητές και χρηματοδότες της ελληνικής οικονομίας απαιτούν ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία που εκτείνονται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων έως την εξέλιξη των χρεών των νοσοκομείων, τις συναλλαγές εκτός προϋπολογισμού και τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Οι υποχρεώσεις παροχής στοιχείων αποτελούν ειδικό κεφάλαιο του «μνημονίου συνεννόησης», στο οποίο ορίζεται με σαφήνεια ότι «οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα βασίζονται σε τριμηνιαίους απολογισμούς των προϋποθέσεων για όλη τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας». Ετσι, μόνον εφ΄ όσον η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση «περνούν» τις εξετάσεις της τρόικας, θα εξασφαλίζουν ακόμα μία δόση δανείου. Στην περίπτωση αποτυχίας, μονόδρομο αποτελεί η χρεοκοπία. Οι... εξεταστικές περίοδοι για φέτος είναι στο τέλος Ιουνίου, στο τέλος Οκτωβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ οι εξετάσεις της επόμενης εβδομάδας- στις 15 Μαΐου- θεωρούνται ήδη επιτυχημένες, αφού κριτήριο ήταν η υπογραφή του μνημονίου.
ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου