Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΠΕΣ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ...

Μπορεί οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας δείχνοντας καλή πίστη να ακύρωσαν τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για χθες παράσταση διαμαρτυρίας στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης εκπροσώπων του Πανελληνίου Συλλόγου με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ωστόσο δεν αποζημιώθηκαν. Με άδεια χέρια και τσέπες γυρνούν από την Υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, προγραμματίζοντας νέες κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματα πολλά, ωστόσο οι δεσμεύσεις του Υπουργείου ελάχιστες. Οι κτηνοτρόφοι, αν και πήγαν με τις καλύτερες διαθέσεις στο Υπουργείο, τελικά δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το παραμικρό εχέγγυο για την οικονομική τους κατάσταση που παραπαίει…
Ειδικότερα στη χθεσινή συνάντηση με την Υπουργό οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν να ενημερωθούν αναφορικά με τα κριτήρια που θα ισχύσουν φέτος στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 και αν τα χρήματα που θα λάβουν είναι όσα και αυτά που έλαβαν από την αποζημίωση του 2008. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκκρεμότητα από την αποζημίωση του 2008, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει δοθεί και απομένει ένα ποσό ύψους 12 εκ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με την Υπουργό θα δοθεί άμεσα στους δικαιούχους.
Αναφορικά με την εξισωτική αποζημίωση του 2009 η κ. Μπατζελή ανέφερε πως τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς έχουν εξαντληθεί τα χρήματα από το σχετικό κονδύλι, ωστόσο αυτή τη στιγμή στα κρατικά ταμεία δεν υπάρχουν χρήματα, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο και αδιευκρίνιστο το πότε θα καταβληθούν αυτά τα χρήματα στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
Έλλειψη χρημάτων όμως υπάρχει και για την καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου στους κτηνοτρόφους, ενώ η κ. Μπατζελή δεν θέλησε να δεσμευτεί ούτε και σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του αγροΤΕΜΠΜΕ. Να αναφερθεί εδώ πως οι κτηνοτρόφοι μάλιστα πρότειναν τα δάνεια αυτά να δίνονται ως κεφάλαιο κίνησης ωστόσο το Υπουργείο αρνήθηκε την πρόταση, τονίζοντας πως θα δίνονται για κατασκευή.
Τα μοναδικά χρήματα τα οποία θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι είναι αυτά από το πριμ ποιότητας γάλακτος, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και τα χρήματα θα δοθούν εντός του Μαΐου. «Ουσιαστικά δεν μας είπανε και δεν μας έδωσαν πάλι τίποτα. Πήγαμε και γυρίσαμε με άδεια χέρια για ακόμη μια φορά από το Υπουργείο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Γκρίνιας.
Ο ίδιος ανέφερε πως από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη στη συνάντηση, οι κτηνοτρόφοι θα προχωρήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα σε κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων και θα αποφασίσουν σε σύσκεψη τις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Διβάνη επισημαίνει πως η αντίδραση του υπουργείου ήταν αναμενόμενη και ενδεχομένως την Παρασκευή οι κτηνοτρόφοι να προχωρήσουν σε διαμαρτυρία.

Συντάκτης: Αλίκη Φωτιάδου

ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: