«Μουδιασμένη» είναι η ανταπόκριση των πολιτών στη νέα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, τις πρώτες ημέρες ισχύος της. Ο φόβος της οικονομικής κρίσης φαίνεται να έχει δράσει αρνητικά, με αποτέλεσμα η προσέλευση πολιτών στις πολεοδομίες να είναι περιορισμένη και συνήθως διερευνητική. Οι υπεύθυνοι των πολεοδομιών εκτιμούν ότι οι περισσότεροι θα περιμένουν να περάσει τουλάχιστον το μισό της οκτάμηνης προθεσμίας για να αποφασίσουν. Και ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος να διευκρινιστούν βασικά σημεία της ρύθμισης, με κυριότερο το θέμα της αμοιβής των μηχανικών που θα συντάξουν την έκθεση.
Η νέα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους (ν.3843/10) συμπληρώνει δύο εβδομάδες ισχύος, αλλά δεν έχει ακόμα καταφέρει να συγκινήσει τους ιδιοκτήτες παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων και λοιπών μικροαυθαιρεσιών. Για παράδειγμα, καμία δήλωση δεν έχει γίνει ακόμα στις πέντε πολεοδομίες της Νομαρχίας Αθηνών, που εξυπηρετούν 48 δήμους. «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή κάποια πίεση κόσμου δεν υπάρχει ακόμα», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Γαβριλάκης, διευθυντής του νότιου τομέα (αρμοδιότητα στους Δήμους Αργυρούπολης, Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ελληνικού και Παλαιού Φαλήρου) της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών. «Ο κόσμος έρχεται περισσότερο για να ρωτήσει, για να ζητήσει λεπτομέρειες ή να πάρει τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώσει». Ανάλογη η εικόνα και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Πειραιά. «Ο κόσμος είναι ελάχιστος και όσοι έρχονται είναι περισσότερο για να λύσουν απορίες, αν η αυθαιρεσία που έχουν κάνει μπορεί να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση», λέει στην «Κ» ο αντινομάρχης για πολεοδομικά θέματα, κ. Παύλος Τριανταφύλλου.
Αλλά και οι ίδιες οι πολεοδομίες δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμες να δεχθούν δηλώσεις, για δύο λόγους: κατά πρώτον, η προετοιμασία τους (λ.χ. κατασκευή ειδικών σφραγίδων, βιβλίων) χρειάζεται μερικές ημέρες για να ολοκληρωθεί. Κατά δεύτερον, υπάρχουν πολλά σημεία για τα οποία θα ζητηθούν διευκρινίσεις. Το κυριότερο είναι το θέμα της αμοιβής των μηχανικών. «Υπάρχει ζήτημα με την αμοιβή του μηχανικού που θα συντάσσει την τεχνική έκθεση», λέει ο κ. Τριανταφύλλου. «Χρειάζεται μια διαδικασία, δηλαδή το άνοιγμα ενός ειδικού κωδικού σε τράπεζα -στον οποίο θα κατατίθεται η αμοιβή-, κάτι που δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει. Επομένως αν κάποιος πήρε μηχανικό και έκανε την έκθεση, δεν θα μπορεί να τον πληρώσει και να μας καταθέσει το παραστατικό αμοιβής, που είναι ένα από τα απαιτούμενα έγγραφα», λέει ο κ. Τριανταφύλλου.
«Πρέπει να μας εξηγήσουν ποιος από τους ιδιοκτήτες ενός κτιρίου θα δηλώσει αλλαγή χρήσης σε πιλοτές και αίθουσες εκδηλώσεων, που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι», εξηγεί στην «Κ» η επικεφαλής της πολεοδομίας Παλλήνης, κ. Ελευθερία Ξυνομιλάκη. «Επειτα, τι θα γίνει, για παράδειγμα, όταν γίνουν έλεγχοι και διαπιστωθεί ότι οι αυθαιρεσίες που δηλώθηκαν δεν βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου όγκου; Ή τι θα πρέπει να πράξουμε αν ζητηθεί άδεια για προσθήκη σε κτίσματα που θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, σε σχέση με την εξάντληση του συντελεστή;».
ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2010
Γιωργος Λιαλιος
1 σχόλιο:
Ημουν προχθες σε μια επαρχιακη πολη των 50,000 κατοίκων, την Πτολεμαιδα στο Νομό Κοζάνης.
Πηγα για καφέ με γνωστούς κ φίλους απο εκεί στο καφέ ονόματι "Μπακαρά" (Αδαμοπουλου με Μαρτίου γωνία) κ πίνοντας καφέ παρατήρησα την αποδειξη που μας έφερε η κοπέλα.
το ποσό ήταν ότι να ναι (2 ευρώ) ενώ ήμασταν ...
5 άτομα και η ώρα που ανέγραφε η αποδειξη έλεγε 09:00 (το πρωι) ενώ ήταν μεσημέρι!
Συζητώντας το με φίλους της πόλης μου ανέφεραν ότι ΟΛΑ τα καφέ στην πόλη κάνουν το εξής:
κόβουν μερικές αποδείξεις το πρωί και τις πηγαινοφέρνουν μέχρι να κλείσουν το βράδυ ταμείο!!!
Δημοσίευση σχολίου