Η απαξίωση των εισηγμένων θα μπορούσε να διευκολύνει κάποια στιγμή ξένους ομίλους στην προσπάθειά τους να αγοράσουν φθηνά ελληνικές υποδομές και υπηρεσίες, λένε χρηματιστηριακοί κύκλοι.
Η αποτίμηση του ΟΤΕ, για παράδειγμα, έχει υποχωρήσει τον τελευταίο μήνα κατά 710 εκατ. ευρώ και περιορίζεται πλέον στα 3,823 δισ. ευρώ. Είναι άξιο αναφοράς πως η απαξίωση του Οργανισμού συντελείται για 12 και πλέον μήνες, ενώ από την αρχή του έτους παραμένει σταθερά κάτω από τα 10 ευρώ.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δίνεται μία πρώτης τάξης ευκαιρία στην Deutsche Telekom να ενισχύει το ποσοστό της, καθιστώντας ευκολότερη μία μελλοντική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου μετοχικού κεφαλαίου.
Ανάλογη απαξίωση παρατηρείται και για τη ΔΕΗ, η αποτίμηση της οποίας έχει υποχωρήσει στα 2,558 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα τεθεί και αυτή στην... κλίνη του Προκρούστη.
Ιδία εικόνα εμφανίζουν και άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου, όπως ο ΟΛΘ, η αποτίμηση του οποίου έχει συρρικνωθεί στα 119 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ είναι στα 619 εκατ. ευρώ και τα ΕΛΛ.ΠΕ. στα 385 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα στην περίπτωση του ΟΛΘ επιχειρηματικοί κύκλοι σημειώνουν πως στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης μία ενδεχόμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος θα μπορούσε να υποβληθεί σε τιμές έως και 80% χαμηλότερες από την προσφορά του τελευταίου διαγωνισμού, ο οποίος τελικά ακυρώθηκε. Αλλά και για την ΕΥΔΑΠ λέγεται πως η υποχώρηση της αποτίμησης θα μπορούσε να διευκολύνει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ή την εκχώρηση δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται άμεσα με το δίκτυο και την κύρια λειτουργία της επιχείρησης.
ΠΡΕΖΑ TV
1-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου