Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΟΟΓΚΡΟΜ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ...

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε χθες στα Εξάρχεια, καθώς και σε άλλους οδικούς άξονες του αθηναϊκού κέντρου, δεν έγινε βέβαια με στρατιωτικό νόμο, αλλά επί της ουσίας. Οπλισμένες διμοιρίες ΜΑΤ έφραζαν τον δρόμο σε οχήματα και περαστικούς.
Κι ενώ είχε διαλυθεί η πορεία, από τη Σόλωνος μέχρι την Πατησίων και από τη Χαρ. Τρικούπη έως την οδό Σταδίου με μεγάλη δυσκολία κυκλοφορούσαν πεζοί ή αυτοκίνητα. Με ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία κινούνταν οι εργαζόμενοι του Τύπου, που συχνά δέχθηκαν επιθετικές κινήσεις από τους αστυνομικούς.
Ζαΐμη και Τοσίτσα: Πέντε διμοιρίες έχουν «ζώσει» το σημείο, μία διμοιρία «φράζει» κάθε οικοδομικό τετράγωνο. Χρόνια τώρα, υπάρχει μια κατάληψη αναρχικών στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ στην οδό Ζαΐμη (Γκαλερί, Χώρος πολύμορφης δράσης). Γύρω στις 5 το απόγευμα, μία διμοιρία μπαίνει στο κτίριο. Περίπου 10 αναρχικοί βγαίνουν στο μπαλκόνι. Οι διμοιρία βγαίνει και παραμένει στην είσοδο του κτιρίου. Δεκάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους. Ενα τσούρμο στήνεται μπροστά σε κάθε διμοιρία φωνάζοντας συνθήματα: «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά...».

Περίπου 10 νεαροί προσάγονται βιαίως από το πάρκο της οδού Ναυαρίνου. Αν και δεν αντιστέκονται, αστυνομικοί τους χτυπούν με ρόπαλα, τους μεταφέρουν σέρνοντάς τους, τραυματισμένους. Μεσήλικοι και ηλικιωμένοι περαστικοί διαμαρτύρονται, οι διμοιρίες τούς κυνηγούν.
Στην οδό Σουλτάνη, οι διμοιρίες χτυπούν με κλοτσιές και ρόπαλα δύο κοπέλες, ρίχνουν αρκετές κρότου-λάμψης. Στρέφονται κατά των δημοσιογράφων με υπερβάλλοντα ζήλο. Πάνω στο τρεχαλητό, ο κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια, φωνάζει στις διμοιρίες: «Να φύγετε...». Πολίτες κάθε ηλικίας στέκονται πλέον μπροστά σε κάθε διμοιρία.

Γύρω στις 8 το βράδυ, παρουσία εισαγγελέα και έπειτα από διαπραγματεύσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, μπήκε η διμοιρία στο υπό κατάληψη κτίριο της ΕΣΗΕΑ, μεταφέροντας μέσα σε κλούβα περίπου 10 άτομα. Ορισμένοι ήταν τραυματίες.
Παράλληλα αρχίζουν η εισβολή αστυνομικών σε σπίτια και τραυματισμοί πολιτών. Ο Νίκος Μαβίδης, δικηγόρος, είναι τραυματίας: «Βρέθηκα στην πλατεία Εξαρχείων, ακούμπησα στο αυτοκίνητο. Με χτύπησαν τα ΜΑΤ με ρόπαλο στο κεφάλι, έπεσα κάτω. Είναι η Α115 διμοιρία. Αιμορραγούσα, με περιέθαλψε μια γιατρός».

ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: