Πέμπτη, Μαΐου 20, 2010

ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΠΗΡΕ Η ΔΑΠ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝΑΜΕΝΩΜΕΝΟ...

Οι αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική αντάμειψαν την ΠΑΣΠ στις χθεσινές φοιτητικές εκλογές, σε αντίθεση με τη ΔΑΠ που φαίνεται ότι πλήρωσε την εσωστρέφεια του κόμματος της αντιπολίτευσης. Με ενισχυμένα ποσοστά οι ΕΑΑΚ και Αριστερή Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ διατήρησαν κατά τι μειωμένες τις δυνάμεις τους οι ΠΚΣ. Μεγαλύτερη από πέρυσι η αποχή.
Με άλλα λόγια, κέρδη και ζημίες από τη συμμετοχή στο πολιτικό σκηνικό και τη σχέση με τους πρωταγωνιστές του μέτρησαν, χθες, οι φοιτητικές παρατάξεις, ενώ σημαντικό κεφάλαιο από... το ταμείο εισέπραξε και η αποχή, η οποία δεν έφθασε στα ύψη που φοβούνταν οι παρατάξεις, αλλά απέδωσε το στίγμα της στάσης της φοιτητικής κοινότητας. Η επιλογή της ημερομηνίας των εκλογών, σε μια περίοδο λίγο πριν από την εξεταστική (πιο αργά από ποτέ) ήταν ο πρώτος αρνητικός παράγοντας. Με πολιτικό στίγμα ο δεύτερος, καθώς εκτιμάται πως αποτυπώνει την απαξίωση προς το πολιτικό σύστημα και κυρίως του δικομματισμού.

Οπως κάθε χρόνο, οι παρατάξεις έδωσαν η καθεμία τα δικά της αποτελέσματα, ωστόσο, αποτέλεσε κοινή συνισταμένη η καταγραφή που επιβεβαίωνε την άνοδο της ΠΑΣΠ, την πτώση της ΔΑΠ και την αύξηση των δυνάμεων των αριστερών σχημάτων. Η ΔΑΠ από νωρίς έδινε εικόνα διατήρησης δυνάμεων τόσο για την ίδια όσο και για την ΠΑΣΠ, με πτώση στην ΠΚΣ και άνοδο σε ΑΡ.ΕΝ. και ΕΑΑΚ. Η ΠΑΣΠ επεφύλασσε άνοδο στις δυνάμεις της, πτώση της ΔΑΠ και ενίσχυση των αριστερών σχημάτων. Η ΠΚΣ έδινε πτώση της ΔΑΠ, άνοδο της ΠΑΣΠ, ενώ για τις υπόλοιπες παρατάξεις έδινε διατήρηση των δικών της ποσοστών, κατά τι μείωση των ΕΑΑΚ, αντιθέτως αύξηση της ΑΡ.ΕΝ. Με τη σειρά της, η ΑΡ.ΕΝ. κατέγραψε άνοδο της ΠΑΣΠ, πτώση της ΔΑΠ, πτώση της ΠΚΣ και άνοδο ΕΑΑΚ και ΑΡ.ΕΝ.
Ηρεμη, χωρίς σοβαρά προβλήματα ήταν η διαδικασία ψηφοφορίας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωί μόνο υπήρξε ένταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο μεταξύ της ΠΑΣΠ και των άλλων παρατάξεων με αφορμή τον τρόπο ψηφοφορίας. Για «παραβίαση κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας» έκανε λόγο η ΔΑΠ, για «τραμπούκικη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά» η Αριστερή Ενότητα, καταγγέλλοντας αμφότερες την παρεμπόδιση από εκπροσώπους της ΠΑΣΠ της διαδικασίας με χρήση παραβάν. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νοθείας, το προεκλογικό Δ.Σ. του Ο.Π.Α. αποφάσισε να χρησιμοποιηθεί παραβάν.

Κατά τ' άλλα, η ψηφοφορία έληξε με μικρές καθυστερήσεις σε ορισμένες σχολές, γύρω στις 8 το βράδυ, οι οποίες θεωρούνται φυσιολογικές και συνήθεις.
Η συμμετοχή εμφανίστηκε, όπως αναμενόταν, μειωμένη αλλά όχι σε όλες τις σχολές. Στο ΠΑΜΑΚ η αποχή χαρακτηρίστηκε σημαντική, σε αντίθεση με το ΑΠΘ, όπου στις περισσότερες σχολές του παρατηρήθηκε αύξηση συμμετοχής. Από την άλλη, ενδεικτική είναι η μείωση συμμετοχής στην κορυφαία για το φοιτητικό συνδικαλισμό διαδικασία στα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας. Μείωση στη Νομική, με απώλειες οι σχολές του ΕΜΠ...

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΤΟ ΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΧΕΣΤΗΚΕ...

Μύκονο, Ρόδο, Κωνσταντινούπολη και Βαρκελώνη ψηφίζουν φέτος στις εκλογές οι φοιτητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας -μιας και περισσότερους ελκύουν οι προτάσεις των σπουδαστικών «κλαμπ» για οικονομικές διακοπές σε πολυσύχναστους προορισμούς παρά οι φοιτητικές παρατάξεις, τα χρωματιστά μπλουζάκια με τα εμβλήματα των κομμάτων και τα -θετικά ή αρνητικά- αποτελέσματα της κάλπης.

Αδεια τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων Αδεια τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων Παρ' ότι οι φοιτητικές εκλογές έγιναν φέτος σε ιδιαίτερα φορτισμένο κοινωνικά κλίμα, η κινητικότητα στις περισσότερες σχολές υπήρξε πεσμένη, ενώ και οι ίδιες οι παρατάξεις υποστήριζαν ότι δύσκολα τονώνεται πλέον το ενδιαφέρον της μεγάλης πλειονότητας των φοιτητών για συμμετοχή.

Από την οδό Φραγκούδη, δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το μόνο που πρόδιδε χθες ότι στο ίδρυμα διενεργούνταν οι ετήσιες φοιτητικές εκλογές ήταν τα δύο ή τρία μεγάλα πανό που σκέπαζαν τους τοίχους του κεντρικού κτίσματος. Στον πλατύ πλακόστρωτο πεζόδρομο που ενώνει τα κτίρια του πανεπιστημίου, κορίτσια και αγόρια πηγαινοέρχονται βαριεστημένα. Κάποιοι μοιράζουν φυλλάδια φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, άλλοι αναζητούν τραπεζάκι στις παρακείμενες καφετέριες. Οι πάγκοι των φοιτητικών παρατάξεων, ο ένας απέναντι από τον άλλο, έχουν μεν βαφτεί στο ανάλογο χρώμα (πράσινο για την ΠΑΣΠ, γαλάζιο για τη ΔΑΠ, κόκκινο για ΠΚΣ κ.λπ.), αλλά μοιάζουν παράταιροι στο γενικότερο σκηνικό, μιας και παραμένουν άδειοι... Ακόμα και οι γνωστές κονσόλες που κάθε χρόνο έπαιζαν τα πιο φρέσκα μουσικά «χιτ» στη διαπασών, φέτος απουσιάζουν -όπως και το προεκλογικό «ψηστήρι» από τους υπευθύνους των δύο μεγάλων παρατάξεων και τα συνθήματα. Αντιθέτως, στα πιο απομακρυσμένα τραπεζάκια των ταξιδιωτικών κλαμπ, γίνεται λαϊκό προσκύνημα: «Τετραήμερο στη Μύκονο από 145 ευρώ , όλα πληρωμένα!», «Αγίου Πνεύματος στην Ισπανία» κ.λπ. «Η πτώση στη συμμετοχή είναι μεγάλη, πρωτοφανής. Είναι δυσαρεστημένος ο κόσμος, έχει συνδέσει την υπάρχουσα κατάσταση με τα δύο κόμματα εξουσίας -αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι», αναφέρει ο Τάσος Καλαφάτης, μέλος της ΠΑΣΠ Παντείου. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε να παρακινήσουμε τους συμφοιτητές μας να κατέβουν και να ψηφίσουν, έστω και την τελευταία στιγμή».

Στις σχολές του κέντρου της Αθήνας, τουλάχιστον, η κίνηση είναι μεγαλύτερη. «Δεν είναι, όμως, ιδιαίτερα ικανοποιητική», λέει μια παρέα παιδιών που κάθεται στο τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο της Νομικής Σχολής στη Μασσαλίας. «Παρ' ότι ο χώρος είναι γεμάτος κόσμο, οι φοιτητές δεν πλησιάζουν την κάλπη», γελάνε. Το κτίριο, βέβαια, έχει «πνιγεί» από τις πολύχρωμες κομματικές αφίσες και τα φυλλάδια. Εδώ, οι μουσικές στα μεγάφωνα εναλλάσσονται διαρκώς -σε ένα περίεργο ρυθμικό κοκτέιλ που περιλαμβάνει από Rihanna μέχρι Σιδηρόπουλο- και οι φοιτητές περιφέρονται μεταξύ των πάγκων των παρατάξεων, ανταλλάσσουν σημειώσεις και κανονίζουν καλοκαιρινές διακοπές και βραδινές εξορμήσεις στις πίστες της παραλιακής: «Μπουκάλι 120 ευρώ , τραπέζι 6 άτομα», γράφουν τα διάσπαρτα διαφημιστικά τρικάκια.

Πάντως, κατά κοινή ομολογία, το ενδιαφέρον γι' αυτές τις εκλογές δεν ήταν το αναμενόμενο. «Κάθε χρόνο και χειρότερα... Οι παρατάξεις προσπαθούν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους για να μαζικοποιήσουν τις ψήφους τους», σχολιάζουν οι υπεύθυνοι των αριστερών φοιτητικών κινήσεων, υποστηρίζοντας πως «η Αριστερά, τουλάχιστον, κατεβαίνει πιο οργανωμένα από τους "δύο μεγάλους"». «Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσω», λέει ο Ανδρέας, μεταπτυχιακός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, ο οποίος δηλώνει «απογοητευμένος και τσατισμένος»: «Εχω κουραστεί από την κομματική προπαγάνδα. Συμφοιτητές με τους οποίους διατηρείς φιλικές σχέσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, στις εκλογές γίνονται όρνια που λυμαίνονται την ψήφο σου».

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2010


Αννα Ανδριτσακη,κατια Αντωνιαδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: