Συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και νεαρούς εξελίχθηκαν κατά τη χθεσινή πορεία που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη.
Νεαροί με ξύλα και άλλα αντικείμενα έσπασαν τις βιτρίνες σε τέσσερα εμπορικά καταστήματα στις οδούς Τσιμισκή και Ιασονίδου, σε πέντε τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην οδό Τσιμισκή, σε δύο καταστήματα κινητής τηλεφωνίας στην Τσιμισκή, σε ένα κατάστημα γρήγορου φαγητού στην Εθνικής Αμύνης, σε ένα σούπερ μάρκετ στην Ιασονίδου, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών που εκτοξεύτηκαν αδιακρίτως και εναντίον διαδηλωτών που απλώς διαδήλωναν, όπως οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με καταγγελία της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ο δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΝ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν αναίτια επίθεση με χημικά και τις ασπίδες από αστυνομικούς ενώ προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν πως το μπλοκ στο οποίο βρίσκονταν δεν είχε σχέση με τα επεισόδια.
Η επέμβαση των αστυνομικών με χημικά και κροτίδες είχε αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός σε σημεία της Τσιμισκή με διαδηλωτές και περαστικούς να τρέχουν να γλιτώσουν από τα χημικά, ενώ για ώρες αργότερα δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει κανείς χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.
Διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι αστυνομικοί με μοτοσικλέτες κινήθηκαν εναντίον τους αναίτια έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπου έγινε πάλι χρήση χημικών, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατευθύνθηκε ομάδα διαδηλωτών μετά το τέλος της πορείας.
Η Αστυνομία έκανε 37 προσαγωγές και δύο από αυτές εξελίχθηκαν σε συλλήψεις.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επικράτησε αναστάτωση, πολλά καταστήματα έμειναν κλειστά και άλλα κατέβασαν ρολά από τον φόβο επεισοδίων, ήταν έντονη η παρουσία της Αστυνομίας και δημιουργήθηκαν μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Η είδηση για τον θάνατο των τριών ανθρώπων στην Αθήνα κυκλοφόρησε μετά την ολοκλήρωση των διαδηλώσεων. Στο πλαίσιο της απόφασης της ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΜ-Θ εξέδωσε ανακοίνωση για την αναστολή της απεργίας των δημοσιογράφων στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ταυτόχρονα καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τρόπο τις βίαιες ενέργειες που στοίχισαν τις ζωές τριών ανθρώπων, σημειώνοντας ότι «κάθε εκδήλωση βίας, απ' όπου και αν προέρχεται, δεν έχει θέση σε καμιά διεκδίκηση, σε καμιά διαμαρτυρία».
Η πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ ξεκίνησε από τα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και κατέληξε έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.
Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου με προορισμό τη Γ.Γ. Μακεδονίας - Θράκης.
Και οι δύο πορείες ήταν ιδιαίτερα μαζικές και οι συνδικαλιστές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις στις οποίες κυριάρχησαν συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το μέσο ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ήταν 25,90%, ενώ οι συνδικαλιστές από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μιλάνε για πολύ υψηλότερο ποσοστό.
Το ΠΑΜΕ εξήγγειλε συλλαλητήριο για σήμερα στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου και μία ώρα νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ, η «Πρωτοβουλία σωματείων» και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου