Κυριακή, Μαΐου 23, 2010

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ... ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΛΕΓΟΥΝ!!!

Υποψήφιοι πρυτάνεις υπόσχονται στους πανεπιστημιακούς και τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου ότι θα φροντίσουν να αναπληρώσουν τις μισθολογικές τους απώλειες, αξιοποιώντας τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας, αρκεί βέβαια οι ίδιοι να κερδίσουν στις επικείμενες πρυτανικές εκλογές! Μιλάμε για ένα ακόμη – «υψηλού επιπέδου» – δείγμα της παρακμιακής κατάστασης στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού η αξιοποίηση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) για μισθοδοσία είναι... «επιεικώς» παράνομη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», υποψήφιο πρυτανικό σχήμα κεντρικού πανεπιστημίου της χώρας έχει υποσχεθεί, μιλώντας μάλιστα σε δημόσια εκδήλωση, να αναπληρώσει μέσω των ΕΛΚΕ τις μισθολογικές απώλειες που έχουν οι διδάσκοντες και οι διοικητικοί υπάλληλοι λόγω των κυβερνητικών οικονομικών μέτρων. Οι άλλοι υποψήφιοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διοικητικοί υπάλληλοι τους ρώτησαν πώς εκείνοι, εάν εκλεγούν, θα φροντίσουν για τις απώλειες του εισοδήματός τους...

«Δεν νοείται υποψήφιοι πρυτάνεις να αποφασίζουν εκτός των προβλέψεων του νόμου και των συλλογικών οργάνων για το πώς θα διατεθούν τα έσοδα του πανεπιστημίου από ερευνητικό έργο», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Ευγενία Μπουρνόβα.

Οι ΕΛΚΕ θεσμοθετήθηκαν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου πριν από μία 20ετία, για να λειτουργήσουν ως εργαλεία χρηματοδότησης της πανεπιστημιακής έρευνας, με το σκεπτικό ότι θα ήταν ήταν πιο ευέλικτα από το αυστηρό πλαίσιο του Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού. Στον κάθε ΕΛΚΕ δίνεται το 15% του κάθε ερευνητικού προγράμματος που αναλογεί στους διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο. Σήμερα υπάρχουν 40 ειδικοί λογαριασμοί στα ΑΕΙ της χώρας, οι οποίοι όμως κινούνται εκτός τακτικού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, εκτός από τις παραπάνω προεκλογικές υποσχέσεις, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εδώ και 13 χρόνια, με απόφαση της Συγκλήτου αθηναϊκού πανεπιστημίου χορηγείται επίδομα 500 ευρώ ετησίως στους διοικητικούς υπαλλήλους.

Ουσιαστικά, τα περιστατικά αυτά δείχνουν ότι οι ΕΛΚΕ αξιοποιούνται για... πολλούς και διαφόρους λόγους, αφού είναι εκτός ουσιαστικών ελέγχων και διαδικασιών διαφάνειας.

Ηδη, στελέχη του υπουργείου Παιδείας εξετάζουν σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν θα αργήσει να διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος για χρήσεις προηγουμένων ετών σε τρία ΑΕΙ.

Το νέο τοπίο

«Οι πρυτάνεις από τον προσεχή Οκτώβριο θα αντιμετωπίσουν ένα νέο τοπίο. Πρωτίστως, δραστικές μειώσεις πιστώσεων και καθυστερήσεις σε προσλήψεις. Ολα τα πανεπιστήμια έχουν ήδη ενημερωθεί για δραστικές περικοπές στις επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι τετραετείς προγραμματισμοί τους οποίους συνυπέγραψαν με τις αναμενόμενες τυμπανοκρουσίες οι αποχωρούντες πρυτάνεις με το αρμόδιο υπουργείο», ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Λεωνίδας Λουλούδης, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται φέτος.

«Για τους νέους πρυτάνεις ο δημιουργικός δρόμος απαιτεί δύο “θυσίες” – νοικοκυρέματος και περιστολής της σπατάλης. Η πρώτη, να συγκρουστούν με την πολιτική εξουσία απαιτώντας να συμμαζέψει (συγχωνεύσει - καταργήσει), το συντομότερο τα αδέσποτα ιδρύματα, τμήματα και μεταπτυχιακά που αφρόνως σκόρπισε, με την αγαστή συγκατάνευση αρκετών εξ ημών, σε όλη την επικράτεια, υπό τον ψευδώνυμο τίτλο “ΑΕΙ”. Η δεύτερη, να συγκρουστούν εντός των τειχών με την κατανομή των διαθέσιμων πόρων σε παραγωγικές επενδύσεις και έργα και όχι σε ατεκμηρίωτους δήθεν εκσυγχρονισμούς των σπουδών ή των υποδομών», συμπληρώνει ο κ. Λουλούδης.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι όλα συλλήβδην διαβρωμένα, μέτρια και υπολειτουργούντα. Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις», συμπληρώνει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης. «Ομως, η ανοχή στην παραβατικότητα διδασκόντων και διδασκομένων, η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων για καθηγητικοποίηση ημετέρων, η εκ μέρους της Αριστεράς ταύτιση της αξιολόγησης με τον ιμπεριαλισμό, αλλά και η δική μας ανοχή, έφεραν το ελληνικό πανεπιστήμιο στο χείλος του γκρεμού. Ο ρόλος του πρύτανη στις σημερινές συνθήκες είναι να ορθώσει το ανάστημά του, να στρατευθεί στον αγώνα κατά της διαφθοράς και να προτείνει δραστικές λύσεις. Πολλά πανεπιστήμια και ακόμη περισσότερα ΤΕΙ θα πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευθούν με άλλα. Ο τρόπος ανάδειξης της διοίκησης θα πρέπει να αλλάξει, το προσωπικό και οι φοιτητές θα πρέπει να εμπεδώσουν τους ρόλους τους και θα πρέπει να επιβληθεί η αξιοκρατία και η αριστεία», καταλήγει ο κ. Γρυσπολάκης.

ΠΡΕΖΑ TV
23-5-2010


Αποστολος Λακασας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και γιατι σας κανει εντυπωση. Πρωτη φορα συμβαινειτο νταβατζιλικι ορισμενων απο αυτους ειναι γνωστο. Με καθε τροπο προσπαθουν και παιρνουν χρηματα από προγραμματα για να βολεψουν δικους τους..καλα καθικια εχουν διοριστει απο την γιαννακου μεχρι και τον χλεμπουρα τον ευριπιδη..πισσα και πουπουλα λοιπον...ξεκινηστε να μαζευετε απο τωρα πισσα και πουπουλα γιατι δεν θα βρισκετε πετουμενο απο την πεινα που θα πεσει , ασε πια που το πετρελαιο θα εξαφανιστει και αυτο..