Ενα πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Θέμης Καζαντζίδης, κατέθεσε στις 12 Μαΐου μηνυτήρια αναφορά κατά του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και των πρώην υπουργών κ. Δ. Αβραμόπουλου και κ. Γ. Παπαθανασίου για «ηθική αυτουργία» στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων προς τα όργανα της Ε.Ε. σχετικά με το ύψος των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων. Ο κ. Καζαντζίδης αναφέρει συγκεκριμένα ότι τον Μάρτιο του 2009 η Eurostat διαπίστωσε τεράστια απόκλιση μεταξύ των στοιχείων που έδινε η Ελλάδα στην Εθνική Στατιστική Αρχή και των πραγματικών χρεών των νοσοκομείων. Ο κ. Καζαντζίδης απέστειλε στο γραφείο του επιτρόπου Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια στις 18 Μαρτίου 2009 επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε για τις αποκλίσεις αυτές. Η επιστολή κατέληγε με την επισήμανση ότι «σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των οικονομικών της υποθέσεων, οι χώρες της Ε.Ε. θα είναι αυτές που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της απαραίτητης διάσωσης...».
Το γραφείο του κ. Αλμούνια έφερε σε επαφή τον μηνυτή με δύο υπαλλήλους της Eurostat, οι οποίοι τον Μάιο του 2009 έθεσαν ερωτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση. Η Επιτροπή εν τω μεταξύ είχε εφοδιαστεί με μια γραπτή απάντηση του τότε υφυπουργού κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου, σύμφωνα με την οποία τα χρέη των νοσοκομείων από 1/1/2005 ώς 31/12/2008 άγγιζαν τα 5,2 δισ., έναντι 2,2 δισ. που δήλωνε το ελληνικό Δημόσιο στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Οταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας παρέλαβαν μέσω της ΕΣΥΕ το έγγραφο της Eurostat, «διαβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά ψευδώς», όπως αναφέρει ο κ. Καζαντζίδης, για το ύψος του ελλείμματος. «Η πρακτική αυτή είναι ανορθόδοξη και από μόνη της ένδειξη για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να συνεχίσει να αποκρύπτει το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της ευρωπαϊκής Αρχής να πραγματοποιήσει ανεξάρτητες έρευνες».
Ο μηνυτής σημειώνει ότι ήταν η δεύτερη φορά κατά την οποία οι υπάλληλοι της ΕΣΥΕ «εξαπατούσαν τη Eurostat». Για αυτό τον λόγο δεν επιθυμούσαν, κατά τον μηνυτή, να αναλάβουν την ευθύνη μιας δεύτερης απάντησης, που δεν ανταποκρινόταν στους πραγματικούς αριθμούς. Ετσι αποφασίστηκε να σταλεί στα αγγλικά η απάντηση απευθείας από το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Καζαντζίδης υποστηρίζει ότι το έγγραφο συντάχθηκε «από άγνωστο υπάλληλο του υπουργείου Υγείας και παραδόθηκε για υπογραφή στη γενική διευθύντρια κ. Αλεξάνδρα Παπαδιά η οποία, ως μη κάτοχος της γνώσης της ξένης γλώσσας, δεν ήταν σε θέση να ενημερωθεί για το περιεχόμενό του. Παρά το γεγονός αυτό, το υπέγραψε ισχυριζόμενη ότι “έκανε χάρη σε κάποιους συναδέλφους της”».
Το υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόκλιση των στοιχείων που είχαν δηλωθεί στη Βουλή σε σχέση με εκείνα που είχαν δοθεί στα όργανα της Ε.Ε., «προσπάθησε να εφεύρει νέες δικαιολογίες», υποστηρίζοντας ότι η απόκλιση των ποσών οφειλόταν στο γεγονός ότι όλες οι δαπάνες δεν είχαν ελεγχθεί και ότι υπήρχαν αμφισβητήσεις, συνεχίζει η μηνυτήρια αναφορά. Τα στοιχεία όμως που είχε καταθέσει ο υφυπουργός του κ. Δ. Αβραμόπουλου στη Βουλή είχαν τον τίτλο «Συγκεντρωτικός Πίνακας Ανεξόφλητων Υποχρεώσεων Νοσοκομείων».
Το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, κατατέθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.
ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2010
Τασος Τελλογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου