Μεγάλες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας της Ελλάδας με την κινεζική εταιρεία Cosco, αλλά και ευρύτερα με την Κίνα, ανοίγει η επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ναυτιλιακού ομίλου, κάπτεν Γουέι Τζιαφού στην Αθήνα, από τις 18 μέχρι τις 22 Μαΐου. Εκτός από την υποστήριξη που σκοπεύει να εκφράσει στην επένδυση της θυγατρικής του ομίλου Cosco Pacific στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, ο επικεφαλής του κινεζικού ομίλου αναμένεται να συζητήσει μια σειρά από επενδυτικές προτάσεις σχετιζόμενες με τη ναυτιλία - και όχι μόνο.
Από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας, τόσο στα κεντρικά γραφεία του Πεκίνου όσο και στον Πειραιά, επιφυλάσσονται να πουν οτιδήποτε για την επίσκεψη. Ο ίδιος ο κάπτεν Γουέι, όμως, είχε αποκαλύψει στην «Κ» την ατζέντα του κατά την αποστολή της στην Κίνα τον προηγούμενο μήνα. Τότε, είχε δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει επίσης στις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, ότι αναζητεί τοπικούς εταίρους για μια κοινοπραξία στον κλάδο των logistics, καθώς και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει στην Ελλάδα τα κεντρικά γραφεία της Cosco για την Ευρώπη - όλα, βέβαια, κατόπιν της απαιτούμενης έρευνας βιωσιμότητας.
Το ζητούμενο είναι πώς θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την «επίθεση φιλίας», καθώς μάλιστα η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Cosco είχε αναβληθεί στις αρχές του έτους, σύμφωνα με κάποιες πηγές, επειδή η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να απαντήσει στις προτάσεις του. Οπως είχε τονίσει στην «Κ» ο ίδιος τον Απρίλιο, «θέλω να επισκεφθώ και τον πρωθυπουργό, να του εκθέσω το σχέδιό μου... χρειάζομαι να τον δω, κι εκείνος χρειάζεται τον κάπτεν Γουέι, διότι θα κάνω κάτι για να υποστηρίξω την οικονομία και τις θέσεις εργασίας σας».
Η επιμονή του φαίνεται ότι επιβραβεύεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στην κυβέρνηση είναι θετικό και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας έχει επιβεβαιώσει ότι θα συναντηθεί με τον κάπτεν Γουέι, ενώ αναμένεται συνάντησή του και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη.
Και βέβαια, θα έχει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος και του απηύθυνε την επίσημη πρόσκληση για την επίσκεψη στην Ελλάδα. Οι δύο άνδρες θα κληθούν να επιλύσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για τη «συμβίωσή» τους στο λιμάνι του Πειραιά. Επιπλέον, η διοίκηση του ΟΛΠ φαίνεται να προάγει την επιλογή μιας συνεργασίας με την Cosco Logistics για τη διεκδίκηση της εκμετάλλευσης του εμπορευματικού σταθμού του Θριασίου. Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου είναι η μεγαλύτερη του κλάδου στην Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οσο για τη διαχείριση των λιμένων, που είναι η βασική δραστηριότητα της Cosco Pacific, o κάπτεν Γουέι τονίζει τόσο την ισχυρή παρουσία της στην Κίνα, «όπου έχει εμπορευματικούς σταθμούς σχεδόν σε κάθε λιμάνι», όσο και την πλούσια εμπειρία της στο εξωτερικό. Ο Κινέζος αξιωματούχος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει «λαμπρό μέλλον». Σύμφωνα εξάλλου με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο, ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια που διαχειρίζεται σημείωσε άνοδο 31,3%, στα 1,306 εκατ. TEU.
Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά δεν ήταν εύκολη, παραδέχεται ο κάπτεν Γουέι, που εκτός από επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας είναι επίσης ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών έπληξαν τη φήμη του μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού της Ελλάδας μεταξύ των πελατών της, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα οι συνεταίροι της στη ναυτιλιακή συμμαχία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CKYH να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον Πειραιά. Επιπλέον, αναλυτές της Merrill Lynch προβληματίζονται για την έκθεση της Cosco Pacific στο «ζημιογόνο λιμάνι του Πειραιά», όπως γράφουν χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, πάντως, ο κάπτεν Γουέι δηλώνει ότι υποστηρίζει 100% την επένδυση στον Πειραιά. Κι ετοιμάζεται να υλοποιήσει την πρώτη μεγάλη έπειτα από πολύ καιρό ξένη επένδυση στη χώρα μας.
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2010
Κατερινα Σωκου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου