Δευτέρα, Μαΐου 31, 2010

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ SHIP TO GAZA.ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ.

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επιδρομή στη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι τουρκικής υπηκοότητας, ανακοίνωσε από τη Γάζα μία τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση που συμμετείχε στην ανθρωπιστική επιχείρηση.
"Δεκαπέντε άτομα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, στην πλειονότητά τους τούρκοι πολίτες", δήλωσε από τη Γάζα ο Μοχάμεντ Κάγια, επικεφαλής της τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΗΗ που συμμετείχε στην ανθρωπιστική επιχείρηση.
Προηγούμενη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για περισσότερους από δέκα νεκρούς μεταξύ των επιβαινόντων.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου.
Στη Ντόχα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας "έγκλημα κατά ανθρωπιστικής αποστολής" και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου αύριο.
"Σύνοδος θα διεξαχθεί αύριο στο Κάιρο για την υιοθέτηση συλλογικής αραβικής στάσης", δήλωσε ο Αμρ Μούσα προσθέτοντας ότι η αιματηρή επιδρομή εναντίον του "στολίσκου της ελευθερίας" αποτελεί "νέο μήνυμα, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι το Ισραήλ δεν θέλει την ειρήνη".
"Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε κατά ανθρωπιστικής αποστολής και εναντίον ανθρώπων. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Δεν επρόκειτο για στρατιωτική αποστολή, όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει (την ισραηλινή επιδρομή)", δήλωσε ο Αμρ Μούσα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από δέκα επιβαίνοντες στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επέμβασης, ορισμένοι από τους επιβαίνοντες χρησιμοποίησαν μαχαίρια εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών και επίσης προσπάθησαν να αρπάξουν το όπλο ενός από τους στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή που πραγματοποίησαν ισραηλινοί κομάντος νωρίτερα σήμερα εναντίον της διεθνούς νηοπομπής που κατευθυνόταν στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
"Θεωρούμε ότι πρόκειται για σφαγή την οποία καταδικάζουμε", είπε ο Αμπάς σε δήλωσή του στην παλαιστινιακή τηλεόραση. "Θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις απόψε", είπε.
Μια συνεδρίαση της παλαιστινιακής διοίκησης για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί σήμερα στις 18.00 τοπική ώρα, διευκρίνισε επίσημη παλαιστινιακή πηγή στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Την ίδια ώρα στη Στοκχόλμη ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να "διαπιστωθεί γρήγορα" τι συνέβη με τη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα μεταφέροντας φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές και τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Μπιλντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του. "Προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τί συνέβη. Καλέσαμε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να ενημερωθούμε", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι είναι σε επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα δώσει "σαφή απάντηση εντός της ημέρας, όταν θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του τι συνέβη".
Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι αν τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διεθνή ύδατα ή σε χωρικά ύδατα του Ισραήλ, επισήμανε ο Μπιλντ.
"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και θα έχει σοβαρές συνέπειες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί τί συνέβη", είπε.



Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίθεση από ισραηλινά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα εναντίον της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους της Γάζας .
''Είναι πολύ λυπηρές οι εξελίξεις. Ουδείς πίστευε ότι το Ισραήλ θα φθάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική βοήθεια και τους ακτιβιστές ως εάν να ήσαν ένας ένοπλος στρατός, ο οποίος έκανε εισβολή'', δήλωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
''Στην περίπτωση αυτή'', τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης " επρόκειτο για ένα στολίσκο, φιλειρηνικό, με προμήθειες όπως φαρμακευτικά και οικοδομικά υλικά και δεν υπήρχε λόγος κανένας να υπάρξει αυτή η βία εκ μέρους του Ισραήλ".
Προσπάθησα να επικοινωνήσω με ανθρώπους, οι οποίοι είναι πάνω στο 'Σφενδόνη', που είναι το πλοίο στο οποίο θα επιβιβαζόμασταν και εμείς την Παρασκευή, ανέφερε .
''Ο τελευταίος, που επικοινώνησε μαζί τους'', είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ''ήταν δημοσιογράφος αθηναϊκής εφημερίδας, ο οποίος ήταν μαζί μας την Παρασκευή και σήμερα είναι στην Αθήνα''.
''Είχα μια επικοινωνία μαζί του και μου είπε'', πρόσθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ''ότι, ενώ συνομιλούσε με κάποιον που βρισκόταν πάνω στο πλοίο, του ανέφερε πως οι Ισραηλινοί έριχναν γάντζους στο πλοίο τους για να τους ρυμουλκήσουν και εκείνη τη στιγμή κόπηκε η γραμμή''.
Όσον αφορά την επιχείρηση συντονισμού του όλου εγχειρήματος της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και που εξελίσσεται σε επιχείρηση διάσωσης πλέον των μελών της αποστολής, μετά την ισραηλινή επίθεση, ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε ότι ''η Ομάδα Πρωτοβουλίας στην Κύπρο προσπαθεί να επικοινωνήσει με ανθρώπους που βρίσκονται πάνω σε πλοία της αποστολής, κάτι που είναι αδύνατο για την ώρα''.
''Σε ό,τι αφορά θέματα διάσωσης'', συνέχισε, ''είναι επίσης αδύνατο από εδώ (την Κύπρο) να γίνει οτιδήποτε και οι μόνοι που μπορούν να δράσουν είναι οι Ισραηλινοί οι ίδιοι ή ο διεθνής παράγων, μιας και στη Γάζα δεν υπάρχει η δυνατότητα και ούτε θα τους επιτρεπόταν να ενεργήσουν οι Αρχές της Γάζας για διάσωση''.
''Για θέματα διάσωσης'', πρόσθεσε, ''δεν γνωρίζω εάν υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους των κυπριακών Αρχών''.-


Η οργάνωση "Ελεύθερη Γάζα" (Free Gaza Movement) δεν έχει καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στα σκάφη της διεθνούς νηοπομπής που δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς καθώς μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η συνιδρυτής της οργάνωσης ''Free Gaza Movement'' Γκρέτα Μπερλίν, ''μαθαίνουμε τα νέα από τους Ισραηλινούς συνδέσμους μας στο Ισραήλ''.
''Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τα σκάφη, δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες'', είπε.
Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον δέκα άτομα έχουν σκοτωθεί και πάνω από 20 έχουν τραυματιστεί.
Όπως είπε, οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στο Ισραήλ, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί σε ποιο. Όμως, σύμφωνα με τους συνδέσμους της οργάνωσης, το νοσοκομείο αυτό βρίσκεται στη Χάιφα.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία "Μίνωας 2010", που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.


ΣΥΡΙΖΑ:
Καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ ενάντια σε πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα.
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα 31/5, στις 7μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας
ΚΚΕ:
Το ΚΚΕ καταγγέλλει με αποτροπιασμό και αγανάκτηση την άγρια δολοφονική επίθεση του Ισραηλινού στρατού ενάντια στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς το Παλαιστινιακό λαό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες.
Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης και του κράτους ενδεικτικό της βαρβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες το παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Σηματοδοτεί την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας όχι μόνο κατά του Παλαιστινιακού λαού αλλά και στους λαούς της περιοχής.
Η προκλητική στρατιωτική δράση του ισραηλινού κράτους στηρίζεται και πριμοδοτείται σταθερά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που όχι μόνο ανέχτηκαν την ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας διοργανώνοντας μεγάλης έκτασης κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να διακόψει κάθε είδους στρατιωτικά γυμνάσια, όχι μόνο τα τρέχοντα, και να καταγγείλει όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Να αποχωρήσει αμέσως το πλοίο του πολεμικού ναυτικού που περιπολεί ανοικτά του Λιβάνου.
Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης.

ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: