Κυριακή, Μαΐου 23, 2010

ΟΙ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ «ΑΣΥΛΟ» ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΙΝΗΤΑ

H περίπτωση του Ελληνα εφοπλιστή, ο οποίος κατείχε, μέσω υπεράκτιων εταιρειών, πάνω από 140 ακίνητα, για τα οποία δεν είχε καταβάλει ποτέ τον φόρο του 3%, από το 2003 και μετά, δεν είναι η μοναδική και δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανώτερο στέλεχος του φοροελεγκτικού μηχανισμού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, παραδέχεται, μιλώντας στην «Κ», ότι «υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα ελεγκτικού μηχανισμού», που... αξιοποιείται αναλόγως. Mόνο στη δικαιοδοσία της ΔOY Κηφισιάς υπάρχουν σήμερα 550 τέτοιες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα, τα οποία, έως πρότινος, δεν είχαν ελεγχθεί.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν πρόκειται για εταιρείες που εμπίπτουν στον νόμο 89/67. Τέτοιες υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων υπάρχουν ακόμα στη Μύκονο, αλλά και στη Ρόδο. Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να ελεγχθούν, μετά τη σχετική παράταση που δόθηκε, ώς το τέλος του τρέχοντος έτους, διαφορετικά οι τυχόν απαιτήσεις του Δημοσίου παραγράφονται... Κι όλα αυτά, γιατί ο νομοθέτης είχε διαμορφώσει ώς την ψήφιση του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου (ν.3842/2010) ένα πλούσιο ως προς τις εξαιρέσεις νομικό πλαίσιο που έδινε σοβαρές δυνατότητες «διαπραγμάτευσης» μεταξύ της διοίκησης και του πραγματικού κατόχου της υπεράκτιας ή άλλης αλλοδαπής εταιρείας που κατείχε ακίνητο.

Με τον παλαιότερο νόμο του 2002 (ν.3091), με τον οποίο φορολογήθηκαν για πρώτη φορά οι υπεράκτιες εταιρείες, οριζόταν στο άρθρο 15 ότι «εταιρείες οι οποίες έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα... καταβάλλουν ειδικό ετήσιο φόρο τρία τοις εκατό (3%) επί της αξίας αυτών...». Οι εξαιρέσεις ωστόσο ήταν πολλές με σημαντικότερες:
– Τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.89/1967, εφόσον πρόκειται για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν ή για ακίνητα που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές εταιρείες.
- Τα ακίνητα εταιρειών που μέχρι την έναρξη της ισχύος τους ανήκουν σε «ναυτιλιακά συμφέροντα...».
- Για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2003 – εφόσον τα χρήματα που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα για την απόκτηση των ακινήτων αυτών προέρχονται από ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Η γενικότητα της διατύπωσης αυτής («ναυτιλιακά συμφέροντα») απαλλάσσει, σύμφωνα με όλες τις ερμηνείες στελεχών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, από την υποχρέωση καταβολής του φόρου 3% φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν αγοράσει ακίνητα με την εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος.
Aφορά, ωστόσο, τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί ώς το 2003 και όχι μετά την 1η Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου. Οι ιδιοκτήτες αυτών πρέπει να καταβάλουν το 3% και τα παρένθετα πρόσωπα (π.χ. διαχειριστές υπεράκτιων εταιρειών) ευθύνονται σε ολόκληρο με τον υπόχρεο για την καταβολή του φόρου.

Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου «κλείνουν οι τρύπες» των προηγούμενων ρυθμίσεων καθώς:
- «Εταιρείες» (όχι απαραίτητα υπεράκτιες – αλλά και υπεράκτιες) απαλλάσσονται του τεράστιου πραγματικά φόρου 15% επί της αξίας του ακινήτου, εφόσον «τα φυσικά πρόσωπα» διαχειριστές τους «έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου στην Ελλάδα» κι αυτό ανεξαρτήτως εθνικότητας.
- Διευρύνεται η ποικιλία των μορφών των νομικών προσώπων που υπάγονται στη νέα ρύθμιση. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα ιδρύματα «τύπου Λιχτενστάιν» (Anstalt).
- Οι χώρες προέλευσης των εταιρειών διαχωρίζονται πλέον σε «συνεργάσιμες» και «μη συνεργάσιμες». Οσες υπεράκτιες εταιρείες έχουν έδρα σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έχει σύμβαση διοικητικής συνδρομής με την Ελλάδα και τουλάχιστον άλλες 11 χώρες της Ενωσης για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής, θα καταβάλλουν το 15%.
- Θα συνδυαστούν τα στοιχεία από τις εφορίες με εκείνα από το Κτηματολόγιο.

Ακριβή στοιχεία για το σύνολο των ακινήτων που είναι «γραμμένα» σε υπεράκτιες εταιρείες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία για το «τι ποσοστά» κατέχουν στο χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρείες από χώρες - φορολογικούς παραδείσους που «δεν συνεργάζονται» και που εκτός από συναλλαγές στο χρηματιστήριο βρίσκονται και στην αγορά ακινήτων.
Το ποσοστό, μόνο για εταιρείες προερχόμενες από τα Νησιά Καϊμάν, Παναμά, Βρετανικές Παρθένες Νήσους, Νησιά Μάρσαλ, Βερμούδες και Λιχτενστάιν προσέγγιζε τον Σεπτέμβριο του 2007 το 9,54% των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στο χρηματιστήριο της Αθήνας ή τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν συνυπολογίζονται κεφάλαια σε κτήσεις της Μ. Βρετανίας που χαρακτηρίζονται βρετανικό έδαφος, κτήσεις της Ολλανδίας που θεωρούνται ολλανδικό έδαφος και η Κύπρος.
Την κορυφή του πίνακα «οδηγούν» με 4,90% επί του συνόλου των κεφαλαίων εταιρείες των Νησιών Καϊμάν που μέσα σε οκτώ μήνες από τις 31.12.2006 ώς τις 28.9 του 2007 προσείλκυσαν κεφάλαια από 2,558 δισ. ευρώ στα 4,958 δισ. ευρώ. Συνολικά, είχαν καταγραφεί στο αποθετήριο του Χ.Α. πάνω από 1.790 κωδικοί επενδυτών που είχαν επιλέξει να κάνουν «επένδυση» στο χρηματιστήριο.

ΠΡΕΖΑ TV
23-5-2010


Τασος Tελλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: