Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS...ΚΑΙ ΕΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΑΜΗΣΕΤΕ...

Τρόπους άρσης της παραγραφής ενδεχόμενων αδικημάτων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Siemens αναζητά η Εξεταστική, της οποίας οι εργασίες θα παραταθούν για ακόμα ενάμιση μήνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό ότι οι βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή με επικεφαλής τους κ. Νικητιάδη και Τζαβάρα, πρότειναν να συσταθεί ειδική επιτροπή ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων που κατά την τελευταία 20ετία έχουν διατελέσει υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί στα υπουργεία Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Μεταφορών και έχουν εμπλακεί με οιονδήποτε τρόπο σε διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε η Siemens.
Ελεγχος σε βάθος 20ετίας για Siemens

Επίσης, ενέκριναν να ζητηθεί η άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών όλων των πολιτικών προσώπων και των στενών συγγενών τους που εμπλέκονται στις προμήθειες του C4I, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ κ.ά.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, την ειδική αυτή επιτροπή πρέπει να στελεχώσουν δύο ανώτεροι υπάλληλοι του πρώην ΣΔΟΕ, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένας υπάλληλος της επιτροπής για τον έλεγχο του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και ένας ορκωτός λογιστής που συμμετέχει στην επεξεργασία των βουλευτικών πόθεν έσχες, ενώ θα είναι αρμόδια να ζητήσει από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -πολιτικά και μη- να δηλώσουν υπεύθυνα αν συμμετέχουν τα ίδια ή μέλη της οικογένειάς τους σε offshore εταιρείες.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της νέας παράτασης των εργασιών της, τόνισε με νόημα ότι «αρκετά τμήματα της δικογραφίας δεν έχουν επαρκώς διερευνηθεί», αλλά και ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε αδιερεύνητη καμία απολύτως δίοδο της υπόθεσης».
Χθες εξάλλου κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευ. Μαλέσιος, ο οποίος συμμετείχε στη διυπουργική επιτροπή που είχε επιφορτιστεί με την προετοιμασία του πλέγματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων με βασικό «εργαλείο» το C4I. Ο μάρτυς είπε ότι την ευθύνη για την απόφαση της προμήθειας, την αξιολόγηση και την παραλαβή του συστήματος είχαν ο τότε προϊστάμενός του υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

Μεταξύ άλλων, φέρεται να είπε ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τον Φεβρουάριο του 2003, κατά την οποία αποφασίστηκε η ανάθεση του έργου στη SAIG, οι δύο υπουργοί έλειπαν -χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τους λόγους της απουσίας τους- και ζητήθηκε από τον ίδιο να παραστεί, ενώ παρών ήταν και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ερωτηθείς δε για το ποιος ωφελήθηκε από την παραίτησή του το 2003, φέρεται να απάντησε «ωφελήθηκε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ».
Σήμερα θα καταθέσει στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: