Τρεισήμισι μήνες μετά το γραπτό αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens κι ακόμα να υπολογίσει, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τη ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από τις αλλεπάλληλες συμβάσεις με τη γερμανική πολυεθνική. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ανώτατου θεσμικού οργάνου, η απάντηση που, τελικά, θα σταλεί στην Εξεταστική, θα είναι, «δεν δυνάμεθα, δεν έχουμε στοιχεία», παρ' ότι είναι αυτό που, θεσμικά, ελέγχει όλες τις συμβάσεις του Δημοσίου.
Πρόκειται για κωλυσιεργία που προκαλεί έντονο προβληματισμό στα μέλη της Εξεταστικής, τα οποία καλούνται να εκδώσουν πόρισμα μέχρι τέλος Ιουνίου στερούμενα βασικών πληροφοριών. Ταυτόχρονα, διαιωνίζεται η καθυστέρηση -εδώ και δύο χρόνια- κατάθεσης αγωγής κατά της Siemens, που όφειλε να είχε κάνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με στόχο την αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου. Κίνηση στην οποία έχουν προβεί με επιτυχία άλλες χώρες.
Αδυναμία ελέγχου των συμβάσεων της Siemens με φορείς της Υγείας, όμως, εκφράζει και ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Μ. Σαμπατακάκης. Σε επιστολή του προς την υπουργό Μ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ότι «για να γίνει ουσιαστικός και σοβαρός έλεγχος 426 συμβάσεων απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ούτε κατά προσέγγιση, αφού οι οικονομικοί επιθεωρητές είναι ελάχιστοι και τα στοιχεία που πρέπει να συλλεχθούν είναι πάρα πολλά σε όγκο...».
Την ίδια στιγμή, μια επιστολή του προέδρου της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκη προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Εμ. Ρούσσο Παπαδάκη -κοινοποιήθηκε και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου- άναψε νέες φωτιές. Η επισήμανση προς τις δικαστικές αρχές των επιβαρυντικών στοιχείων και σοβαρών παραλείψεων που προέκυψαν εις βάρος του ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για την επιστολή.
Εκείνοι ωστόσο που ξεσηκώθηκαν ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ., καθώς από την καταγραφή των παραλείψεων του κ. Ζαγοριανού «φωτογραφίζονται» ευθύνες για ηθική αυτουργία σε απιστία για την παραλαβή του προβληματικού C4Ι στους πρώην υπουργούς Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλο, Π. Χηνοφώτη και Χρ. Μαρκογιαννάκη.
Η αντίδραση της Ν.Δ. δημιουργεί την εντύπωση ότι υπονομεύεται η φημολογούμενη διάθεση των δύο κομμάτων εξουσίας για συμψηφισμούς και συγκλίσεις ενόψει του πορίσματος. Η άποψη που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των τριών μικρών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ) είναι ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κινούνται στη λογική της παραπομπής ορισμένων πρώην υπουργών που εμπλέκονται σε διάφορες υποθέσεις (ΟΤΕ, C4Ι, ΟΣΕ) και θεωρούνται «καμένα χαρτιά». Σε καμιά περίπτωση όμως δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, διατεθειμένη η Ν.Δ. να παραπέμψει τους προαναφερόμενους πρώην υπουργούς.
ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2010
ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου