ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΠΑΣΟΚ...ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΦΡΙΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ...
ΑΣΘΕΝΗΣ ο οποίος νοσηλεύεται σε ένα από τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Οι γιατροί της κλινικής ζητούν την εξέταση, αλλά οι υπεύθυνοι του τομογράφου τούς ενημερώνουν
ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα
«λόγω φόρτου εργασίας». Οι γιατροί όμως επιμένουν ότι η εξέταση επείγει. Την ίδια ώρα, ενημερώνουν τον ασθενή ότι μπορεί να απευθυνθεί και στον ιδιωτικό τομέα μόνο για τη συγκεκριμένη εξέταση και στη συνέχεια να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Ο ασθενής ρωτά σε ποιο διαγνωστικό κέντρο
μπορεί να πάει και οι γιατροί τον κατευθύνουν. Αν η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να μεταβεί στην ιδιωτική μονάδα Υγείας μόνος του, καλείται ιδιωτικό ασθενοφόρο, συνήθως από τους συγγενείς, για να μη φαίνεται άμεση εμπλοκή των λειτουργών της Υγείας. Η εξέταση γίνεται και το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς πληρώνει.
Oπως εξηγούν παράγοντες του χώρου της Υγείας, οι απεικονιστικές εξετάσεις και συγκεκριμένα οι αξονικές, οι μαγνητικές τομογραφίες και τα σπινθηρογραφήματα δεν περιλαμβάνονται στο κλειστό νοσήλιο. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος των εξετάσεων, είτε αυτές γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, χρεώνονται έξτρα στο ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς.
Το πρόβλημα άρχισε να διογκώνεται το 2005. Η τότε κυβέρνηση «δώριζε» αφειδώς πανάκριβα μηχανήματα υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας στον ιδιωτικό τομέα. Από μελέτη που έκαναν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι την τετραετία 2005-2009 δόθηκαν στους ιδιώτες 388 μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ψηφιακοί μαστογράφοι και άλλα μηχανήματα. Την ίδια περίοδο τα δημόσια νοσοκομεία εξοπλίστηκαν μόλις με 45 μηχανήματα. Επίσης το 2009 δόθηκαν ένδεκα άδειες σκοπιμότητας σε ιδιωτικές κλινικές και μόλις μία στον δημόσιο τομέα.
Η τακτική αυτή ακολουθείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια σε πολλά μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το φαινόμενο παρουσιάζεται έντονα στα δύο παιδιατρικά («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»), στον «Ευαγγελισμό», στο ΚΑΤ, στο «Σωτηρία», στο Κρατικό της Νίκαιας, στον «Αγιο Σάββα», στο Αντικαρκινικό Πειραιά «Μεταξά», στο ΑΧΕΠΑ, στο «Παπανικολάου» και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ούτε τα επαρχιακά νοσοκομεία όμως πάνε πίσω ελλείψει μηχανημάτων. Εχει υπολογιστεί ότι καθημερινά «φεύγουν» από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προς τον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 20 διαγνωστικές εξετάσεις. Ετσι το Ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε μήνα μόνο από ένα νοσοκομείο περίπου 150.000 ευρώ.
Ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων με αξονικούς, μαγνητικούς τομογράφους και άλλα μηχανήματα υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει σάρκα και οστά το φιλόδοξο σχέδιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και να σταματήσει η αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων που γινόταν με την κατεύθυνση ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει ήδη υιοθετήσει πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων για την ενιαία προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και άλλων ειδών με μίσθωση συναφών υπηρεσιών.
Πληροφορίες έλεγαν ότι η πρόταση θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτή, διευρύνεται η δυνατότητα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ταυτόχρονα με την προμήθεια ενός συνόλου ειδών και τη μίσθωση συναφών υπηρεσιών που συνδέονται με τη λειτουργία του (π.χ. συντήρηση, αναβάθμιση λογισμικού κ.λπ.) ή και τις ιατρικές πράξεις για τη διενέργεια των οποίων θα χρησιμοποιηθεί (αναλώσιμα, αντιδραστήρια κ.ά.). Στην πρόταση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια ειδών με μίσθωση συναφών υπηρεσιών μπορεί να γίνει με τους εξής δύο τρόπους: αμοιβή κατά πράξη και αποπληρωμή σε δόσεις. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται διαγωνισμός «για την αγορά μέσω μίσθωσης ή τη μίσθωση εξοπλισμού και λοιπών ειδών και συναφών υπηρεσιών με τη μέθοδο της προσφοράς από τους προμηθευτές τιμής ανά εργαστηριακή εξέταση ή διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη ή καθορισμένα σύνολα εργαστηριακών εξετάσεων, διαγνωστικών ή θεραπευτικών πράξεων» . Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχει γίνει σύμβαση, η κυριότητα του εξοπλισμού περιέρχεται στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση της μίσθωσης παραμένει στον προμηθευτή.
Στη δεύτερη περίπτωση, το συνολικό τίμημα είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των πράξεων και αποπληρώνεται με δόσεις, ισόποσες ή μη, και κατανεμημένες εντός του συμβατικού χρονικού διαστήματος.
ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010
vima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου