Σάββατο, Ιουνίου 19, 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΡΕΛΟ ΚΥΜΑ ΝΕΟΠΤΩΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2010...

Με βουτιά στο κενό δίχως δίχτυ προστασίας κάνει να μοιάζει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τα εργασιακά το γεγονός ότι στη χώρα μας δίνεται ένα από τα χαμηλότερα πλήρη επιδόματα ανεργίας στην Ευρώπη των «15».

Στη συγκριτική μελέτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας με τίτλο «Κοινωνική προστασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση», που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαΐου 2008, φαίνεται ότι στην Ελλάδα το πλήρες επίδομα ανεργίας ανερχόταν στις 71 ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής αξίας την ώρα που στο Βέλγιο έφτανε τις 538, στην Ολλανδία τις 456, στη Γερμανία τις 324, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε.15 ήταν 254 και των 27 χωρών-μελών 215. Στα στοιχεία της Εurostat, τα οποία αφορούν το έτος 2005, αποκαλύπτεται ότι η χώρα μας βρίσκεται 60%-70% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, γεγονός που φανερώνει και την παντελή έλλειψη προστασίας την οποία θα έπρεπε να προσφέρει το κράτος στους εργαζομένους. Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στην Ευρώπη των 15 βρίσκεται η Βρετανία με 50 ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής αξίας, ενώ στην Ε.Ε.-27 η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Οσον αφορά το ύψος όλων των επιδομάτων ανεργίας- και του πλήρους και του μερικού- από τα στοιχεία στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι η χώρα μας το 2007 καταλάμβανε την τέταρτη χαμηλότερη θέση των «15»: ακόμα χειρότερα από την Ελλάδα είναι η Βρετανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Επιπλέον, στη μελέτη της Εurostat φαίνεται ότι στη χώρα μας δίνονται τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν κονδύλια για την επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων: ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 15 ανέρχεται στις 19 ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής αξίας και της Ε. Ε των 27 στις 16, στην Ελλάδα μας φτάνει τις 121. Και όλα αυτά την ώρα που η ελληνική κοινωνία βοούσε για το πάρτι και τα πιράνχας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ σε καμία άλλη χώρα της Ενωσης οι κατά κεφαλήν δαπάνες δεν ξεπερνούσαν τις 40 μονάδες στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι περισσότεροι φτωχοί. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες του Εurofound, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, στην Ελλάδα εντοπίζονται οι περισσότεροι φτωχοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη των 27 με το ποσοστό να φτάνει το 14% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Αν και η μαύρη οικονομία και η απόκρυψη των εισοδημάτων παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου ποσοστού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας το μεγαλύτερο πρόβλημα πανευρωπαϊκά εντοπίζεται στους άνδρες ηλικίας 55-64 χρόνων (18%), ακολουθούν οι γυναίκες 55-64 ετών (17%) και οι άνδρες ηλικίας 25-54 (16%). Αμέσως μετά τους Ελληνες εργαζόμενους 55-64 χρόνων, ακολουθούν οι Πορτογάλοι, εκ των οποίων το 14% κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες συγκριτικές μελέτες του Εurofound, το οποίο αποτελεί επίσημο όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 17% των Ελλήνων μισθωτών πλήρους απασχόλησης και αυτοαπασχολούμενων απολαμβάνει αμοιβές μικρότερες από το 60% του μέσου μισθού στη χώρα, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των 15 κυμαίνεται στο 13,8% και των 27 στο 14%.

ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: