H επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στον στόλο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα βύθισε στο ναδίρ τις ήδη ταραγμένες σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.
Είναι το νέο λουτρό αίματος η αρχή του τέλους τής ήδη προβληματικής «συμμαχίας» Αγκυρας- Τελ Αβίβ;
Οι δύο χώρες έχουν μακρόχρονη στρατιωτική συνεργασία. Εκτιμάται ότι οι οικονομικοί δεσμοί προσφέρουν τόσα αμοιβαία πλεονεκτήματα ώστε είναι δύσκολο να διαλυθεί εντελώς η σχέση. Το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 2,5 δισ. δολάρια το 2009 και η Τουρκία αγοράζει ισραηλινό στρατιωτικό υλικό. Παρ΄ όλα αυτά η Αγκυρα προειδοποίησε για ενδεχομένως «αμετάκλητες συνέπειες» στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η τουρκική κοινή γνώμη είναι εξοργισμένη και ο κ. Ερντογάν αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση εναντίον του Ισραήλ εκμεταλλευόμενος το δυσμενές κλίμα για να ενισχύσει το προφίλ του δυναμικού ηγέτη μέσα στη χώρα του.
Πώς θα επηρεάσει η τουρκοισραηλινή ρήξη την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή;
Η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο τοπικών υπερδυνάμεων σίγουρα θα δυσχεράνει την επιβολή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Οι ΗΠΑ στηρίζονται στην Τουρκία για να δρα ως αντίβαρο στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές της Μέσης Ανατολής. Αλλά παρά τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον, η Αγκυρα δεν επιθυμεί την απομόνωση της ισλαμιστικής Χαμάς στη Γάζα.
Πώς έφθασαν τα πράγματα ως εδώ;
Εκτιμάται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «πάγωσαν» απότομα μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα το 2008. Ο κ. Ερντογάν τη χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» . Εκτοτε ο αντισημιτισμός έχει αυξηθεί σημαντικά στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν υποδέχθηκε τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Αγκυρα αποκαλώντας τον «καλό φίλο», ενώ το Ισραήλ ενοχλήθηκε με τις προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ της Δύσης και της Τεχεράνης όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
ΠΡΕΖΑ TV
1-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου