Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΣΚΑΤΑ ΠΗΡΑΝ ΤΑ 3000ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ 2007;;;;

Ελληνικό κράτος σε συνθήκες φυσικών καταστροφών και κρίσεων, δημόσια διοίκηση υπό πίεση, που θα πει: αλαλούμ στο τετράγωνο.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του Συνηγόρου του Πολίτη έπειτα από ελέγχους και ενδελεχή ανάλυση των γεγονότων που συνέβησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και την Εύβοια το καλοκαίρι του 2007 και προπάντων ύστερα από καταγγελίες πυρόπληκτων, που αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζονται έως σήμερα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη με τη χθεσινή του έκθεση διαπιστώνει ότι οι αδυναμίες τής διοίκησης, οι οποίες είναι γνωστές και υπάρχουν υπό κανονικές συνθήκες, σε περιόδους κρίσης αναπόφευκτα διογκώνονται με αποτέλεσμα το κράτος να παραλύει. Είναι μάλιστα αξιοπερίεργο διότι ακριβώς τέτοιες ώρες (κρίσεων ή καταστροφών) είναι περισσότερο από αναγκαία για τους πολίτες η κρατική στήριξη.

Ειδικότερα, στις πυρκαγιές του 2007 τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 3.000 ευρώ, τα περίφημα τριχίλιαρα, που όπως επισημαίνει η έκθεση ορισμένοι δεν τα πήραν ενώ έπρεπε να τα πάρουν ενώ άλλοι τα πήραν ενώ δεν έπρεπε... κι αυτό γιατί δεν υπήρχαν ασφαλή κριτήρια για τη βεβαίωση της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου. Το ίδιο συνέβη και με το ποσόν των 10.000 για αντικατάσταση οικοσκευής όπως και με την ενίσχυση των 8.000 ευρώ για όσους υπέστησαν σοβαρή βλάβη της υγείας τους.

Τα σημαντικότερα ζητήματα που εντοπίστηκαν από τον Συνήγορο είναι:
* Ποιος θεωρείται μόνιμος κάτοικος και άρα δικαιούχος των 3.000 ευρώ, ήταν και παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα για το ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες. Διότι το πρόβλημα, υπογραμμίζει ο Συνήγορος, υφίσταται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως προσλήψεις στο Δημόσιο και μοριοδότηση. Το ελληνικό κράτος, λοιπόν, δεν έχει βρει ένα αξιόπιστο σύστημα βεβαίωσης της μόνιμης κατοικίας, οπότε όταν τίθεται η σχετική προϋπόθεση ανακύπτουν παγίως παρανομίες. Η πρόταση του Συνήγορου είναι απλή και μοιάζει με το αβγό του Κολόμβου: να καταρτιστεί ειδικό μητρώο, στο οποίο κάθε κάτοικος της χώρας να δηλώνει έναν και μόνο νομό μόνιμης κατοικίας.
* Η πληροφόρηση ήταν και παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του κράτους...
Ο Συνήγορος θεωρεί ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως γραφειοκρατική επιβάρυνση ούτε για τη διοίκηση που οφείλει να την παρέχει ούτε για τους πολίτες, τους οποίους προορίζεται να διαφωτίζει.
* Η παρεμβολή των τραπεζών στη διαδικασία ενίσχυσης των πυρόπληκτων.
Σε πρώτη φάση διευκόλυνε και ήταν μια επιλογή θεμιτή προκειμένου να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις. Προκάλεσε όμως προβλήματα σε ορισμένους πολίτες διότι δεν είχαν ακριβείς πληροφορίες για το αν ήταν δικαιούχοι ή όχι. Ετσι ορισμένοι δικαιούχοι στερήθηκαν την οικονομική ενίσχυση και τους δημιουργήθηκε ανασφάλεια και αίσθημα άνισης μεταχείρισης.
Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη υπογραμμίζει ότι πρέπει να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο δράσης που θα περιλαμβάνει τα εκάστοτε αναγκαία μέτρα σε περιόδους κρίσης, ενώ επείγει να οριστεί, επιτέλους, από το κράτος, ποιος χαρακτηρίζεται μόνιμος κάτοικος σε μια περιοχή.

ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2010


Ελενη Δελβιλιωτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: