Βουτιά πωλήσεων κατά 50%, παγωμένη οικοδομική δραστηριότητα, δεκάδες χιλιάδες εργατοτεχνίτες που υποαπασχολούνται ή βρίσκονται χωρίς δουλειά είναι η εικόνα της κτηματαγοράς κατά τους πρώτους έξι μήνες.
Κι όμως, παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα- κολλημένα στα 150.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- η πτώση των τιμών περιορίζεται σε ένα 10%-15%, κι αυτό όχι παντού και σε εκτεταμένη κλίμακα.
Η μείωση δεν είναι ανάλογη του μεγέθους της κρίσης, και η μόνη προφανής εξήγηση είναι ότι οι κατασκευαστές ακόμη «τρώνε από τα έτοιμα» της χρυσής περιόδου του 2000, από τα μεγάλα δηλαδή κέρδη που τους επιτρέπουν να έχουν ακόμη τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της τιμής.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει στους επόμενους έξι μήνες. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, η συνολική φετινή μείωση τιμών θα είναι 10%-15%, ενώ σύμφωνα με το κακό, που συνδέεται με ραγδαία επιδείνωση των εξελίξεων στην οικονομία, θα υπάρξει γενικευμένη κατάρρευση τιμών που θα συνδυαστεί και με το «σκάσιμο» πολλών τραπεζικών δανείων. Οι τράπεζες κόβουν πλέον τις λιγοστές ούτως ή άλλως αιτήσεις για στεγαστικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός όσων νοικοκυριών δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν ήδη τα πρώτα ακίνητα. Τα λιγοστά παζάρια, μέσα σε αυτό το κλίμα, δίνουν και παίρνουν, με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες να παρουσιάζονται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες (δυτικά, Μεσόγεια) όπου η μείωση των αγοραπωλησιών είναι κατακόρυφη, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει σπάσει προς τα κάτω το όριο των 2.000 ευρώ/ τ.μ. Η άλλη κατηγορία ακινήτων όπου επίσης γίνονται μεγάλες μειώσεις τιμών, είναι τα πολύ ακριβά, από 400.000 ευρώ και πάνω, όπου είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω της υψηλής φορολόγησης και των τεκμηρίων, έχουν γεμίσει οι αγγελίες με προς πώληση σπίτια, καινούργια αλλά και μεταχειρισμένα σε βόρεια και νότια προάστια.
Από πλευράς αγοραπωλησιών, σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος στο πρώτο εξάμηνο πωλήθηκαν περίπου 20.000 ακίνητα, με πρόβλεψη ότι το δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις θα είναι ελαφρώς αυξημένες. Δεδομένου ότι πέρυσι διακινήθηκαν 70.000-90.000 ακίνητα, φέτος, και αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, θα μιλάμε για μείωση 40-50%.
Αναφορικά με την αντιπαροχή, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν περιορίσει σημαντικά τα συμβόλαια και αναμένουν πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την οικονομική κρίση. Αλλά και οι λιγοστοί κατασκευαστές που είχαν έρθει αρχικά σε συμφωνία με ιδιοκτήτες γης για να προχωρήσουν σε αντιπαροχές, τώρα το ξανασκέφτονται.
Εν κατακλείδι και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης, στην αγορά δεν υπάρχει κινητικότητα, τα δάνεια εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο και τα μόνα που κάπως κινούνται είναι τα μικρά και μεταχειρισμένα σπίτια. Η οικοδομική δραστηριότητα ήταν στο τρίμηνο μειωμένη κατά 20% και πάνω από 700 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει φέτος λουκέτο. Οι κατασκευαστές παραπονούνται ότι εκτός από την κρίση, υλικά και κόστος ενέργειας ανεβαίνουν συνεχώς. Από την 1η Ιουλίου άλλωστε αυξάνεται σε 23% ο ΦΠΑ για την αγορά ακινήτου.
Από πλευράς αριθμών, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως από τους 400.000 κάποτε οικοδόμους, σήμερα δεν έχουν απομείνει ούτε 250.000, που και αυτοί υποαπασχολούνται, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πλήγμα στις επιχειρήσεις παραγωγής οικοδομικών υλικών. Σε εργοτάξιο γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας, λένε, σήμερα η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 150 κυβικά μέτρα ημερησίως, όταν μέχρι και το 2005 έφτανε στα 1.000 κυβικά! Κεραμοποιεία, βιοτεχνίες μονωτικών υλικών, εισαγωγικές εταιρείες εμπορίας ειδών υγιεινής και υδραυλικών, υπολειτουργούν. Ιστορίες σαν αυτήν γνωστής κεραμοποιίας στη Χαλκίδα, για την οποία ακούγεται πως ο ιδιοκτήτης της σκέφτεται να πουλήσει το εργοστάσιό του, είναι όλο και πιο συχνές.
Στη Βόρεια Ελλάδα κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2010 είχαμε μείωση αγοραπωλησιών 25%-30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γ. Παγώνη. Η αγορά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε συνεχή πτωτική πορεία και η οικοδομική δραστηριότητα έχει «παγώσει», με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την απασχόληση στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν κάμψη από 5%-15%, σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν.
ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου