Εν μέσω θέρους θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη απόπειρα καταγραφής από το ελληνικό κράτος του πλήθους των δημοσίων υπαλλήλων...
Ετσι, από την 1η έως και την 23η Ιουλίου όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι όπου και αν υπηρετούν και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας είναι υποχρεωμένοι να καταγράψουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική σελίδα apografi.gov.gr, ενώ τις πρώτες πέντε ημέρες του Ιουλίου (1 έως 5 Ιουλίου) σε πιλοτική φάση του προγράμματος θα απογραφούν οι υπάλληλοι της Νομαρχίας Χαλκιδικής και του Δήμου Χαϊδαρίου, καθώς και το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών.
Η διαδικασία της απογραφής είναι απλή και ατομική για κάθε υπάλληλο. Θα διενεργηθεί μέσω Διαδικτύου στην ιστοσελίδα (apografi.gov.gr) όπου οι υπάλληλοι μπορούν να «χτυπήσουν» τα στοιχεία τους από οποιονδήποτε τόπο εφόσον διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αρκεί να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που είναι:
- Πρόσφατο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας από όπου θα αναγράψουν τον αριθμό μητρώου τους.
- Εκκαθαριστικό φορολογίας ή άλλο έγγραφο με τον ΑΦΜ από το 2002 και μετά. Από τα έγγραφα αυτά θα χρειαστεί να αναγράψουν τον ΑΦΜ τους, το επίθετό τους, όπως ακριβώς είναι γραμμένο στο εκκαθαριστικό, τον αριθμό φορολογικής δήλωσης μαζί με το έτος του εκκαθαριστικού.
- Βιβλιάριο υγείας ή κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή επιστολή γνωστοποίησης του ΑΜΚΑ από το οποίο θα αναγράψουν τον κωδικό.
- Αστυνομική ή στρατιωτική ταυτότητα ή διαβατήριο από όπου θα αναγράψουν τον αριθμό.
- Λογαριασμός της ΔΕΗ κατοικίας, ανεξάρτητα από το όνομα του δικαιούχου από όπου θα συμπληρώσουν τον Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής.
- Τίτλος σπουδών (πτυχίων και ξένων γλωσσών).
Με τη συμπλήρωση αυτών των στοιχείων ο υπάλληλος υποβάλλει την προσωπική του σελίδα απογραφής που επέχει μορφή υπεύθυνης δήλωσης και γι' αυτό οι ψευδείς δηλώσεις στοιχείων διώκονται.
Ο υπάλληλος παίρνει στο τέλος και αποδεικτικό κωδικό απογραφής, τον οποίο σημειώνει ή εκτυπώνει και η διαδικασία λήγει με την αποστολή κωδικού πρόσβασης στην προσωπική του σελίδα. Σε περίπτωση λάθους, ο υπάλληλος μπορεί να κάνει ξανά την εισαγωγή των στοιχείων του, το σύστημα θα συγκρίνει τις δύο εγγραφές και θα κρατήσει την πληρέστερη.
Οι υπάλληλοι που κατά τον χρόνο απογραφής απουσιάζουν με άδεια (κανονική, υπηρεσιακή, εκπαιδευτική, μητρότητας κ.τ.λ.) μπορούν να απογραφούν με δική τους ευθύνη εφόσον διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, είτε μπορούν να υποβάλουν έγκαιρα αίτηση απογραφής στον προϊστάμενο της υπηρεσίας τους στον οποίο θα στείλουν έντυπο απογραφής. Με έντυπο απογραφής μπορούν να κάνουν την απογραφή τους και οι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι, καθώς και οι εκπαιδευτικοί.
Οταν η διαδικασία ολοκληρωθεί από τις 26 Ιουλίου και μετά οι Διευθύνσεις Διοικητικού σε όλες τις υπηρεσίες θα εισαγάγουν τα στοιχεία και τις μεταβολές για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα προκύψουν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
Πληροφορίες οι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν από την ιστοσελίδα για την απογραφή, από τον τηλεφωνικό αριθμό εξυπηρέτησης 1500 και από τις ομάδες υποστήριξης που θα δημιουργηθούν σε κάθε υπηρεσία, προκειμένου να βοηθούν τους υπαλλήλους στη διαδικασία απογραφής.
Εξυπακούεται ότι οι απογραφόμενοι πρέπει να είναι παρόντες και όχι να δίδουν τα στοιχεία τους από το τηλέφωνο.
Οι υπάλληλοι που είναι υποχρεωμένοι να απογραφούν είναι οι μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι, μετακλητοί, ειδικοί σύμβουλοι των μελών της κυβέρνησης, υπάλληλοι επί θητεία, ειδικών θέσεων, δικηγόροι με έμμισθη θέση, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, στελέχη ενόπλων δυνάμεων, γιατροί του ΕΣΥ, κληρικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, διοικητές, υποδιοικητές και πρόεδροι των ΝΠΔΔ (προαιρετικά), πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών, αιρετοί των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού με κάθε σχέση εργασίας ακόμα και με μίσθωση έργου, αρκεί αυτή να είναι ενεργή τον καιρό της απογραφής.
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2010
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου