Τρίτη, Ιουνίου 22, 2010

Μ. ΜΟΝΤΙ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Την πεποίθηση ότι σε περίπτωση επιτυχίας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής η Ελλάδα θα έχει συμβάλλει περισσότερο στο Σύμφωνο Σταθερότητας απ' ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εξέφρασεο πρώην Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ανταγωνισμού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάριο Μόντι.
"Κάποτε μπορεί να αξιολογούμε την κρίση στην Ελλάδα ως τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιτυχία της Ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης και του ευρώ", εκτίμησε, σημειώνοντας ότι έφερε μεγαλύτερη αποδοχή των κανόνων του παιχνιδιού. Όπως διευκρίνισε, το 2002 και το 2003 η Γερμανία και η Γαλλία είχαν υψηλά ελλείμματα, χωρίς να υποστούν κυρώσεις.

Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει έδαφος η ιδέα συντονισμού των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ε.Ε. με τον Μ. Μόντι να εκτιμά ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την πολιτική ένωση της Ευρώπης.
Ο πρώην επίτροπος δικαιολόγησε την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. στην κρίση, αναφέροντας ότι πρόκειται για 27 κράτη, ενώ για παράδειγμα στις ΗΠΑ, που είναι ένα κράτος, ο Μπαράκ Ομπάμα αντιμετώπισε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του.
Ο Μ. Μόντι διετέλεσε από το 1995 έως το 1999 επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς στην ΕΕ και από το 1999 έως το 2004, επίτροπος Ανταγωνισμού.

ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: