Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2010

Μεγάλος κερδισμένος ο ακροδεξιός Βίλντερς


Το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία που κάνει από τη νύχτα της Τετάρτης τον γύρο του κόσμου. Μέσα σε ένα σύννεφο από άσπρα, κόκκινα και μπλε κομφετί στέκεται ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς και λάμπει. Πανηγυρίζει για το χορταστικό ποσοστό που πήρε, κόντρα στις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις. Όλοι - και η «Α»- έγραφαν την προηγούμενη των εκλογών ότι η κρίση του ευρώ θα του στοιχίσει ψήφους. Και έπεσαν έξω. Το Κόμμα για την Ελευθερία, που ουσιαστικά αποτελείται μόνο από τον Βίλντερς, όχι μόνο δεν έχασε, αλλά διπλασίασε τη δύναμή του. Στη νέα Βουλή θα έχει 24 έδρες, μέχρι τώρα είχε 9. Και είναι τρίτο κόμμα στη νέα Βουλή με τρεις βουλευτές περισσότερους από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπάλκενεντε - που δήλωσε ότι εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική.

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε από τις ολλανδικές κάλπες το δεξιό φιλελεύθερο του Μαρκ Ρούτε με 31 έδρες, μία παραπάνω από τους δεύτερους, αναγεννημένους από τις στάχτες τους σοσιαλδημοκράτες, χάρη στον νέο ηγέτη τους και δήμαρχο του Άμστερνταμ, Τζομπ Κοέν. Να σημειωθεί ότι ο Ρούτε έκανε προεκλογική εκστρατεία δηλώνοντας ότι εάν κυβερνήσει, θα εφαρμόσει σκληρό πρόγραμμα λιτότητας!

Στο προεκλογικό στρατηγείο του ο Βίλντερς δήλωνε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι η Ολλανδία πλέον θα έχει «περισσότερη ασφάλεια, λιγότερους μετανάστες και λιγότερο Ισλάμ». Τώρα ο Βίλντερς πιέζει για συμμετοχή στην κυβέρνηση και δεν είναι πια δεδομένο ότι θα μείνει απ’ έξω. Ναι μεν οι σοσιαλδημοκράτες και οι χριστιανοδημοκράτες έχουν δεσμευτεί από καιρό ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν με τον ακροδεξιό ηγέτη του Κόμματος για την Ελευθερία, αλλά οι φιλελεύθεροι ουδέποτε ξεκαθάρισαν τη στάση τους. Μάλιστα, ο Ρούτε έχει σε μεγάλο βαθμό ανάλογες απόψεις για τη μετανάστευση με τον Βίλντερς, απλώς τις διατυπώνει με περισσότερη… πολιτική ορθότητα. Το πρόβλημά του σε μια πιθανή συνεργασία με τον ακροδεξιό λαϊκιστή είναι ότι αυτός δεν διαθέτει στελέχη.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία είναι πάντα ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αυτή τη φορά θα είναι ακόμη πιο δύσκολος. Στη Βουλή κατάφεραν να μπουν δέκα κόμματα και οι πιθανοί - και απίθανοι- κυβερνητικοί συνδυασμοί είναι πολλοί. Ο «λογικότερος» είναι ένας συνασπισμός της Δεξιάς, που μετά την παραίτηση του Μπέλκενεντε, που δεσμευόταν για μη συνεργασία με τους ακροδεξιούς, δεν είναι πλέον απίθανος. Αλλά η πλειοψηφία του είναι οριακή: οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε, οι άνθρωποι του Βίλντερς και οι χριστιανοδημοκράτες έχουν μαζί 76 έδρες στη Βουλή των 150.

Πιο σταθερή φαντάζει μια συμμαχία μεταξύ των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και του μάλλον αριστερού κόμματος D66, που μαζί έχουν 82 βουλευτές. Αλλά θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν σε μια πολιτική με ορίζοντα τετραετίας, αν και οι συνθέσεις και οι συμβιβασμοί στην ολλανδική πολιτική σκηνή έχουν μακρά παράδοση.
Τσερεζόλε Ε.
PREZA TV
11/06/2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Στη Βουλή κατάφεραν να μπουν δέκα κόμματα"

και εδώ μπαινουν πέντε και το κάνουμε 3 μήνες θέμα!!!Ψηφίστε μαλακες το Μπατσοκ και τη Νεα Δημοπρασία και μετά απορείτε ποίοι σας γαμανε...
εγω δεν ψηφίζω τίποτα-ποτέ γιατί συμφέροντα εξυπηρετούν όλοι όχι κομματικές παρατάξεις...

Ανώνυμος είπε...

η ευρωπη ξυπναει!οχι ισλαμοκρατια!