Παρασκευή, Ιουνίου 11, 2010

Αντιπαράθεση Γ. Παπακωνσταντίνου και Αλ. Τσίπρα, για τις αποκρατικοποιήσεις

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας έχει κεντρικό στόχο την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος της χώρας, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση, να τις χαρακτηρίζει «ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο» και «μεγάλο φαγοπότι των λαμόγιων».
Η φραστική αντιπαράθεση Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Αλέξη Τσίπρα επεκτάθηκε και στην παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη διεθνή ετήσια συνέλευση των τραπεζών, που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

«Έμαθα ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε μία εκδήλωση σε τραπεζίτες και είμαι βέβαιος ότι θα τον χειροκροτήσουν. Έτσι, δεν θα έχω την ευκαιρία να τον ρωτήσω για τις δεσμεύσεις, που αθέτησε, αφού ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλεγε ότι θα ακυρώσει τις συμφωνίες της κυβέρνησης της ΝΔ»», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών.

«Πηγαίνει στη συνέλευση των επικεφαλής όλων των τραπεζών του κόσμου, ανθρώπους από τους οποίους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η διεθνής εικόνα της χώρας μας στις χρηματαγορές. Σε αυτούς τους ανθρώπους μόνον ο πρωθυπουργός θα πάει και θα εξηγήσει τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Θα μιλήσει για το πώς η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της να προχωρήσει μπροστά και να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα και παθογένειες», σχολίασε ο υπουργός.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει λύσει όλα της τα προβλήματα, όμως, έχει κάνει άλματα στην ανάπτυξη σε σχέση με το παρελθόν γι αυτό και είναι μία από τις 25-30 πλούσιες χώρες.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις ανισότητες που υπάρχουν, έχουμε, όμως, κάνει βήματα μπροστά και σε αυτή τη κατεύθυνση έχουν παίξει ρόλο και οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε όλες τις χώρες του κόσμου οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τη δημόσια περιουσία σε όφελος και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και των πολιτών της. Δεν έχουμε αγκυλώσεις και παρωπίδες, δεν υποστηρίζουμε την αχαλίνωτη ιδιωτικοποίηση, πιστεύουμε στον δημόσιο χαρακτήρα ορισμένων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όμως είναι ανάγκη να μπει ο δυναμισμός και του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση όλων των προεκλογικών της δεσμεύσεων καταλογίζοντάς της «ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

«Πού πήγαν όλες οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του πρωθυπουργού για την ακύρωση των συμφωνιών, που έκανε η ΝΔ για ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΑ, ΟΛΠ, υδάτινους πόρους; Η αλήθεια είναι ότι δεν έπρεπε να τις πιστέψουμε, γιατί είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ οι ιδιωτικοποιήσεις. 'Αλλοι έχουν το όνομα και άλλη έχουν τη χάρη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, αφού έκανε λόγο για «ξεπούλημα των πάντων, από τράπεζες, καζίνο έως το νερό, που πίνουμε», αναρωτήθηκε αν «έχει γίνει ποτέ αποτίμηση τι κέρδισε ο ελληνικός λαός από αυτή την πολιτική παραχώρησης και ξεπουλήματος, ακόμα και στρατηγικού χαρακτήρα, δημόσιες υπηρεσίες».

«Προσπαθείτε να βγάλετε στο σφυρί ακόμα και το περιβάλλον γιατί θέλετε να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Πού πήγαν τα λεφτά από τις ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις από το 2000-2009, που εντάχθηκαν σε ειδικό λογαριασμό; Αν κάνουμε τώρα εξεταστικές για τη Siemens και βγαίνουν σκελετοί από τη ντουλάπα για κορυφαίους υπουργούς που έπαιρναν μίζες, φανταστείτε τι μίζες έπαιρναν κάποιοι για τις επί μέρους συμφωνίες με τον ΟΤΕ. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό, όμως, δεν το αγγίζει κανένας γιατί είναι διαχρονικό, έχει παρόν και μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενδίδει σε πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων.

«Δέχεστε πιέσεις. Το καταλαβαίνω. Αλλά το χειρότερο για τη χώρα είναι ότι ετοιμάζεστε να ξεπουλήσετε τον δημόσιο πλούτο και όλα τα λαμόγια, που θέλανε και πήρανε και τα 28 δισ. ευρώ, ετοιμάζουν μεγάλο φαγοπότι. Έχουν βάλει στον λαιμό τις πετσετούλες τους και περιμένουν να τους σερβίρετε. Κάποιοι ετοιμάζονται να επωφεληθούν από την τραγωδία της χώρας. Οι εξεταστικές επιτροπές θα έχουν σίγουρα με πολλά να ασχοληθούν στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, των αποκρατικοποιήσεων, και γενικότερα της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, το ΠΑΣΟΚ, σε όλη του τη διαδρομή το αντιμετώπισε με μεγάλο ρεαλισμό και με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Και αν είναι κάτι στο DNA μας, αυτό είναι η ευθύνη που αισθάνεται για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος της χώρας», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι ο ρόλος ενός σύγχρονου κράτους δεν είναι να λειτουργεί ως «καζινάς» και πρόσθεσε πως οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει τον απολογισμό των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και το έδειξαν καθαρά.

«Κάνουμε πράγματα, που θεωρούμε απαραίτητα να γίνουν, με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας και με την απόλυτη πεποίθηση ότι πάνω από όλα είναι για το δημόσιο συμφέρον. Όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες που μας δίνουν τη στήριξή τους», σημείωσε.

Σχολιάζοντας δε τις αναφορές του κ. Τσίπρα στις εξεταστικές, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση κινείται πάντα με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα».

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε αιχμές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αντιδράσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο να διενεργήσει η ΚΕΔ τις ιδιωτικοποιήσεις, τον κάλεσε να μην σπεύδει να υιοθετήσει όσα παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ.

«Αυτό το οποίο σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να συγχωνεύσουμε τις διαφορετικές εταιρίες του δημοσίου, που χειρίζονται ακίνητα, για να έχουμε την καλύτερη διαχείριση των ακινήτων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΚΕΔ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: