ΤΗΝ κατάσταση στα χέρια τους άρχισαν να παίρνουν οι έλληνες καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που θεριεύει στην αγορά στηριζόμενο στις συνεχείς αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών, οι οποίες θα συνεχισθούν (έρχεται αναπροσαρμογή ΦΠΑ κατά 2 μονάδες τον Ιούλιο, κατάργηση χαμηλού συντελεστή έως το 2012 κ.λπ.).
Τα πρώτα στοιχεία των μετρήσεων της Ελ Στατ (πρώην ΕΣΥΕ) τον Ιούνιο δείχνουν ότι οι πρατηριούχοι αλλά και πολλοί έμποροι και επιχειρηματίες (π.χ. καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.) αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις αυξήσεις τους, καθώς οι πελάτες τούς γύρισαν την... πλάτη, προτιμώντας φθηνότερους «συναδέλφους» τους ή περιορίζοντας τη δαπάνη.
Εκρηξη πληθωρισμού
Ωστόσο, το καταναλωτικό «κίνημα» που αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά δεν αρκεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία, για να δώσει λύση στην έκρηξη πληθωρισμού. Εφτασε στο 5,4% τον Μάιο, όταν το μνημόνιο θέτει ως στόχο ανατιμήσεις μόνο 1,9%. Οι ανατιμήσεις άνω του 5,4% ήταν λίγες, αλλά σημαντικές.
Φωτιά πήραν τα καύσιμα (αύξηση 51%), τα ποτά, ο καπνός, το κόστος της ΔΕΗ και τα φάρμακα. Αντιθέτως μειώσεις τιμών ή οριακές αυξήσεις καταγράφηκαν σε κλάδους που δέχθηκαν πλήγμα από την κρίση, όπως τα οπωροκηπευτικά, οι εργολαβίες, οι πωλήσεις επίπλων, συσκευών, τα καφέ και τα ξενοδοχεία.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις που θα έχει η ακρίβεια ακόμη και στο ύψος των ελληνικών μισθών, αλλά και στα κρατικά έσοδα:
1 Οι καταναλωτές περιόρισαν πολύ τις δαπάνες για μετακινήσεις, καπνό και άλλα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκαν υψηλότεροι φόροι, με αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων. Ακόμη δεν έχει «περάσει» το δεύτερο κύμα φοροαυξήσεων στα τσιγάρα, λόγω της χαμηλής κίνησης, ενώ τα έσοδα από ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ αναμένονται περιορισμένα.
2 Επαναφέρει στο ευρωπαϊκό «τραπέζι» τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης η Ομάδα Δράσης για την δημοσιονομική επιτήρηση θα ανακοινώσει έκθεση στην οποία όπως έχει προαναγγελθεί η «ανταγωνιστικότητα» γίνεται σιγά σιγά όρος επιτήρησης. Δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδος υπολογίζεται ότι πρέπει να μειώσει κατά 20% περίπου τις τιμές μέσω παρεμβάσεων στον ανταγωνισμό και επενδύσεις. Διαφορετικά πρέπει να «πέσουν» οι μισθοί...
Το ζήτημα έχει ανάψει φωτιές και εντός της κυβέρνησης. Την προηγούμενη εβδομάδα η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη απάντησε σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτοντας μεγάλο μέρος της ευθύνης στα δημοσιονομικά μέτρα. Ανέφερε ότι το 39% των προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία επικεντρώθηκαν τα μέτρα ( μεταφορές, στέγαση, αλκοολούχα ποτά, υπηρεσίες εστίασης) ανατιμήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 12% τον τελευταία χρόνο με βάση στοιχεία της Ελ Στατ, ενώ τα υπόλοιπα μόνο κατά 1%.
Παραδέχθηκε την ύπαρξη «στρεβλώσεων» και έμφαση έδωσε σε συγκεκριμένους κλάδους όπως είναι η εκπαίδευση, τα ενοίκια, το εμπόριο ρούχων και υποδημάτων και ο τουριστικός κλάδος, υποσχόμενη παρεμβάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του επισήμανε ότι η επίδραση των μέτρων στις τιμές είναι «εφάπαξ», ενώ των στρεβλώσεων «διαρκείας».
ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2010
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου