Σάββατο, Ιουνίου 19, 2010

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΡΙΖΑ...ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ...

Καυτό προβλέπεται να είναι το καλοκαίρι στην Κουμουνδούρου, καθώς αναζητείται θεραπεία στις ανοικτές πληγές του κόμματος μετά την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας, ενώ ανοικτό παραμένει και το μέτωπο στην οδό Βαλτετσίου όπου στεγάζεται η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία πλευρά η Ανανεωτική Πτέρυγα προχωρά στη συγκρότηση και ίδρυση νέου πολιτικού φορέα και από την άλλη στο συμμαχικό σχήμα αναζητείται πεδίο πολιτικής συνεννόησης το οποίο ωστόσο, προς το παρόν, είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς οι πολιτικές διαφορές φαίνεται ότι είναι ανυπέρβλητες.
Το νέο εσωκομματικό τοπίο στον χώρο της Αριστεράς -σε μια εποχή αμείλικτη και με την κοινωνία να γυρίζει την πλάτη στα πολιτικά πρόσωπα- αναδεικνύει, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, το νέο στοίχημα για την ηγεσία του κόμματος, και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να υπερβεί ανταγωνισμούς και τις μάχες των χαρακωμάτων.
Δικαιολογίες ως προς την εκφώνηση δημόσια διαφορετικών πολιτικών προτάσεων που δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη, πλέον δεν υπάρχουν, μετά την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας και η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι «πρέπει να γίνουμε κόμμα» θα πρέπει να «επικυρωθεί» κυρίως από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς.
Πολιτικό στοίχημα για τον ΣΥΝ αποτελεί και η επερχόμενη εκλογική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Το θέμα αυτό αναμένεται να ανοίξει και μάλιστα σύντομα, καθώς ο πήχης των προσδοκιών είναι ψηλά.
Ευκταίο για την Κουμουνδούρου είναι να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν μόνο δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ -έξω και πέρα από το σχήμα- και οι επικεφαλής θα σηματοδοτούν τη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται συζητήσεις και με πρόσωπα, ενώ, όπως λένε, λύση δεν είναι ψηφοδέλτια που κινούνται στα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και πως δεν φτάνει σε αυτά τα αυτοδιοικητικά σχήματα να συμπεριλαμβάνονται όλες οι δυνάμεις (εννοούν και την ανανεωτική πτέρυγα).

Προεόρτια της νέας αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του σχήματος, καθώς συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν κατά του ΣΥΝ -με αφορμή την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας- με τον Α. Νταβανέλο (ΔΕΑ) να μιλά για «ακραίο υποκριτικό πολιτισμό», ενώ ο Ν. Γαλάνης από την ΚΟΕ πρότεινε να υπάρξει ιδιαίτερη συνεννόηση των συνιστωσών - πέραν της τακτικής του ΣΥΝ, για να επιστραφούν οι βουλευτικές έδρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση ακούστηκαν από την πλευρά της ΚΟΕ σκληρές κριτικές για τον ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για «ερμαφρόδιτη πολιτική», ενώ δικαιολογήθηκε η στάση του Αλέκου Αλαβάνου να στείλει χαιρετισμό στο Συνέδριο του ΣΥΝ με email γιατί «με email προσκλήθηκε».
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά άρθρο του Ρ. Ρινάλντι στην εφημερίδα «Δρόμος» -συμμετέχει στο Μέτωπο του Αλέκου Αλαβάνου- το οποίο ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΝ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ρινάλντι μιλά για πολιτική ανεπάρκεια της ηγεσίας του ΣΥΝ, ότι προετοιμάστηκε ένα συνέδριο με σκοπό να επικρατήσει ένα νέο μπλοκ, ότι στοχοποιήθηκε ο Αλαβάνος και το «Μέτωπο», ότι συνθήματα βαπτίστηκαν «παραδοξότητες», ενώ επισημαίνει ότι θα πηγαίναμε καλύτερα στις εκλογές εάν ήταν επικεφαλής ο Α. Αλαβάνος.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΝ επέλεξε να είναι μέλη της αντιπροσωπείας του κόμματος στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τρία έμπειρα στελέχη - Ν. Βούτσης, Α. Καλύβης και Ευ. Τσακαλώτος. Από την πλευρά της Κουμουνδούρου πάντως λένε ότι «το «νέο συμβόλαιο» και σχέδιο δράσης επί της πολιτικής θα κρίνει ποιοι θέλουν να συνεχίσουν και ποιοι να διαλέξουν άλλο δρόμο».
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -ίσως αποφασιστεί και ο χρόνος σύγκλησης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Σύσκεψης- και σε αυτή θα διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει κοινός δρόμος.

Παναγιώτης Τσούτσιας

ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: