Πέμπτη, Ιουνίου 24, 2010

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΣΥΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ ΨΑΧΝΕΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γραφειοκρατία, έλλειψη κεφαλαίων αλλά και εξωστρέφειας αποτελούν τρία από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα που θέλουν να μπουν στον κόσμο του επιχειρείν. Την ίδια ώρα η ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται και από έλλειψη κουλτούρας κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών και κατ΄ επέκταση, εμπορικής αξιοποίησης αυτών, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των Νέων Επιχειρηματιών σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Η συνέντευξη οργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας –YES, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο σε ξενοδοχείο της πόλης και στο οποίο έχει προσκληθεί να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Δεν είναι λίγοι οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες, που αδυνατώντας να βρουν στήριξη στην Ελλάδα, "μετανάστευσαν" προς περιοχές όπως η Silicon Valley στις ΗΠΑ, όπου και δραστηριοποιούνται με επιτυχία, παρατήρησε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), Ανδρέας Στεφανίδης.

Είπε ακόμη πως, σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτό που λέμε “κεφάλαιο σποράς”, δηλαδή το κεφάλαιο που χρειάζεται ένας νέος επιχειρηματίας στο μεσοδιάστημα μέχρι να λειτουργήσει επιχειρηματικά η ιδέα του.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσακίρη, μέλος της ΕΣΥΝΕ, αυτό που χρειάζεται ο νέος επιχειρηματίας, πέρα από χρηματοδότηση, είναι γενικότερη βοήθεια. «Αν σκεφτεί, κάποιος, ότι κάθε νέος επιχειρηματίας χρειάζεται κατά μέσο όρο να κάνει δύο-τρεις αποτυχημένες προσπάθειες πριν πετύχει κι ότι στην Ελλάδα μετά την πρώτη αποτυχία έχεις καταστραφεί, γίνεται σαφές τί χρειάζεται», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον Ανέστη Αναστασίου, που σύντομα πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της ΕΣΥΝΕ Θεσσαλονίκης, διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι λιγότερο από το 1/3 των επιχειρήσεων επιτυγχάνουν, ενώ, με βάση στοιχεία του 2006, (που ενδέχεται να έχουν αλλάξει προς το χειρότερο λόγω της κρίσης) στην Ελλάδα το 55%-60% των νέων επιχειρήσεων δεν επιβιώνουν πέραν της τριετίας.
Πάντως, η κρίση μπορεί να έχει και την θετική της όψη κα να βοηθήσει τη νέα επιχειρηματικότητα, αφού κατά τον κ.Στεφανίδη σε τέτοιες περιπτώσεις ανακύπτουν ευκαιρίες, ενώ και το προσωπικό κίνητρο της επιτυχίας και της επιβίωσης είναι πολύ ισχυρό, ιδίως σε μια χώρα όπου το Φεβρουάριο η ανεργία των νέων ήταν 31%.

ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: