Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2010

ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΆΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ".

Σκάνδαλο με πλαστές συνταγές ακριβών φαρμάκων για ρευματικές παθήσεις στον “Άγιο Παύλο” διερευνά η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου μετά τον εντοπισμό συνταγής για το φάρμακο Remicade, αξίας περίπου 800 ευρώ, η οποία έφερε τις υπογραφές του διευθυντή της ρευματολογικής κλινικής του νοσοκομείου και μίας ειδικευόμενης γιατρού. Από τις δύο υπογραφές η μία φέρεται να είναι πλαστή.
Αμέσως ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια, η οποία πήρε καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, και έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία, η οποία αναμένεται να αποσταλεί στον εισαγγελέα, για να αποδώσει ποινικές ευθύνες, εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχουν τέτοιες. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ζητήσει και έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο έχει ενημερωθεί για το περιστατικό.
Ταυτόχρονα, με εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου, είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση με επικεφαλής τον διευθυντή του παθολογικού τμήματος του “Αγίου Παύλου”, προκειμένου να διερευνηθεί αν στην υπόθεση εμπλέκονται εργαζόμενοι του νοσοκομείου και αν πίσω από την πλαστογραφημένη συνταγή κρύβεται κύκλωμα διαχείρισης ακριβών φαρμάκων για ρευματικές παθήσεις.
“Μόλις εντοπίστηκε η συνταγή με την πλαστή υπογραφή, ενημερώσαμε την Ασφάλεια, η οποία ήρθε στο νοσοκομείο και πήρε καταθέσεις. Επίσης, ξεκινήσαμε κι εμείς προκαταρκτική εξέταση, το πόρισμα της οποίας αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών. Είμαστε σε συνεργασία με την Ασφάλεια, η οποία διερευνά αν στην υπόθεση εμπλέκονται άτομα εκτός νοσοκομείου, ενώ εμείς διερευνάμε αν έχει γίνει κάτι εκ των έσω. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και αν τυχόν υπάρχει κύκλωμα να το εντοπίσουμε”, δήλωσε στη “Μ” ο διοικητής του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” Δημήτρης Γούναρης.

Πώς εντοπίστηκε η πλαστή συνταγή
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”, η συνταγή με την πλαστογραφημένη υπογραφή εντοπίστηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες. Νεαρός άνδρας πήγε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, προκειμένου να ζητήσει να μπει η στρογγυλή σφραγίδα στη συνταγή, ώστε να προμηθευτεί το συγκεκριμένο φάρμακο από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Ο νεαρός φέρεται ότι ισχυρίστηκε ότι η συνταγή ήταν για την 90χρονη γιαγιά του, της οποίας το όνομα αναγραφόταν σε αυτήν και μάλλον ήταν βουλγαρικό.
Ωστόσο, η υπεύθυνη υπάλληλος των εξωτερικών ιατρείων διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με μία από τις δύο υπογραφές, γεγονός που διερευνάται, προκειμένου να διαπιστωθεί τελικά κατά πόσο ήταν πλαστή η υπογραφή της ειδικευόμενης ή του διευθυντή.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες της “Μ”, η υπάλληλος των εξωτερικών ιατρείων ενημέρωσε αμέσως για την πλαστογράφηση, ενώ ο νεαρός έγινε άφαντος. Η διοίκηση του νοσοκομείου ειδοποίησε την Ασφάλεια, η οποία πήγε στο νοσοκομείο και πήρε καταθέσεις. Τραγικό είναι το γεγονός ότι μετά την αναχώρηση της Ασφάλειας ο διευθυντής της ρευματολογικής κλινικής ανέβασε υψηλή πίεση και υπέστη εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.
Η ρευματολογική κλινική του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα. Φορείς της υγείας εκφράζουν φόβους μήπως η έρευνα της Ασφάλειας φέρει στο φως ακόμη και πιθανό κύκλωμα με πλαστές συνταγές. Η πλαστή συνταγή που εντοπίστηκε φέρεται πως ήταν από ασφαλισμένη του ΟΓΑ, γεγονός που διευκολύνει την προμήθεια του συγκεκριμένου φαρμάκου, διότι ένας ασθενής που είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ προμηθεύεται δωρεάν το φάρμακο από το νοσοκομείο και στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρχει έλεγχος, μπορεί ακόμη και να το μεταπουλήσει σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες.
Η “Μ” ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα και από τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Αριστείδη Μπουσουλέγκα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Τί είναι το Remicade (ινφλιξιμάμπη). Σύμφωνα με τους γιατρούς, ανήκει στους λεγόμενους βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι πρωτεΐνες που παράγονται από ζωντανά κύτταρα και χορηγούνται είτε ενδοφλεβίως είτε με υποδόρια ή ενδομυϊκή ένεση. Το συγκεκριμένο φάρμακο συνήθως χορηγείται ενδοφλεβίως σε δόση 5 mg/kg βάρους σώματος, αρχικά σε δύο εβδομάδες από την πρώτη θεραπεία, κατόπιν σε ένα μήνα και στη συνέχεια κάθε δύο μήνες. Ενδείκνυται κυρίως για την αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας.

ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2010


ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

απεναντι διαγωνια απο τον αγιο παυλο ειναι τα γραφεια της ελπεν.

μεγαλη ελληνικη φαρμακευτικη με παραδοση στον χρηματισμο γιατρων..

και το ωραιο ειναι οτι 50 μετρα πιο πανω ειναι η ΔΟΥ και ΣΔΟΕ καλαμαριας.