Η οικονομική κρίση γεμίζει με ανησυχία και ανασφάλεια τα παιδιά που ολοκληρώνουν τα θεραπευτικά προγράμματα και αναζητούν μία ευκαιρία ένταξης. Ανήσυχη είναι και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, η οποία θεωρεί ότι η κρίση συρρικνώνει τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, σε μία περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες στήριξης, ειδικά των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο οικονομικό χρέος να μας κάνει να ξεχάσουμε το χρέος μας απέναντι στη ζωή", τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Νοταράς, παρουσιάζοντας τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του Κέντρου.Ο κ. Νοταράς περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, λέγοντας ότι η έγκριση προσλήψεων στο Κέντρο έχει "παγώσει" από το 2006 και δεν μπορεί να αντικατασταθεί το προσωπικό που αποχωρεί.
Η κρατική επιχορήγηση -σημείωσε- παραμένει στάσιμη, παρά τις αυξανόμενες ανάγκες, καθιστώντας επισφαλή κάθε προσπάθεια ανάπτυξης νέων μονάδων.
Η προσέλευση χρηστών στις μονάδες ήταν πέρυσι αυξημένη και η τάση αυτή συνεχίζεται και φέτος. Στα συμβουλευτικά κέντρα κατέφυγαν 3.182 χρήστες, ενώ 515 άτομα ολοκλήρωσαν τη θεραπευτική τους πορεία με την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.
Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος τόνισε ότι η οικονομική κρίση επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία των χρηστών, την εξάρτηση, την παραβατική συμπεριφορά και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι πρώτες επιπτώσεις -είπε- εμφανίζονται στους χρήστες που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης.
Η ένταξη στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ακόμη και γι' αυτούς που διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εργασιακή εμπειρία. Σύμφωνα με τον κ. Πουλόπουλο, τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα θα ενταθούν, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνει η οικονομική κρίση στους τομείς της υγείας, της σχέσης με τον νόμο, των τρόπων χρήσης και της εργασίας. Οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ χαρακτήρισαν βραχυπρόθεσμα τα κέρδη από την πολιτική των περικοπών στο κράτος πρόνοιας.
Οι πόροι που εξοικονομούνται σήμερα από τη συρρίκνωση των υποστηρικτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών, αύριο θα καταβληθούν πολλαπλάσιοι, καθώς οι εξαρτημένοι θα συνεχίσουν να απασχολούν τα συστήματα δημόσιας Υγείας, της επιβολής του νόμου, ενώ θα απέχουν και από την παραγωγική διαδικασία.
Εντονη επίπτωση στην ψυχολογία των χρηστών έχει η οικονομική κρίση, όπως καταγράφεται από μαρτυρίες τους: "Η κρίση με έχει επηρεάσει στη δουλειά μου, γιατί είμαι άνεργος. Εχει επηρεάσει και την ψυχολογία των δικών μου. Εχει κάνει τον κόσμο απαισιόδοξο", λέει ένας από τους χρήστες που συμμετέχουν στη βραδινή κοινότητα του ΚΕΘΕΑ.
"Νιώθω ότι δεν υπάρχουν προοπτικές, ώστε να πάρω ρίσκο και να κάνω ένα επαγγελματικό βήμα", λέει ένας άλλος. "Το 2008, που άρχισε η κρίση" -αναφέρει- "ήμουν από αυτούς που καταστράφηκαν οικονομικά. Γκρεμίστηκαν τα όνειρά μου και μου είναι δύο φορές πιο δύσκολο να πιστέψω ότι θα μπορέσω να τα καταφέρω".
"Με τη δουλειά μου δεν έχω πρόβλημα, αλλά ανησυχώ ότι η οικονομική κατάσταση θα επηρεάσει τους γονείς και τα μεγαλύτερα αδέλφια μου, που είναι αγρότες", σημειώνει ένας νέος που ακολουθεί το θεραπευτικό πρόγραμμα. "Νιώθω ανασφάλεια" -εξηγεί- "γιατί θα χρειαστεί να τους βοηθήσω και δεν έχω τον χρόνο και τη θέληση να ασχοληθώ με θέματα που θα με στεναχωρήσουν...".
Δημήτρης Καραγιώργος
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου