Δευτέρα, Ιουνίου 14, 2010

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Την άλλη όψη του καπιταλισμού γνωρίζει η Κίνα: αυτή των αυξανόμενων εργατικών διεκδικήσεων. Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχει προσελκύσει τις τελευταίες ημέρες η επί πολλές μέρες απεργία σε εργοστάσιο της Honda στον κινεζικό Νότο κοντά στο Χονγκ Κονγκ. Πολλές άλλες ωστόσο κινητοποιήσεις έχουν καταγραφεί σε εταιρείες ηλεκτρονικών, κατασκευάστριες ανταλλακτικών αυτοκινήτων και άλλα εργοστάσια σε πολλές περιοχές της Κίνας, αναδεικνύοντας το άλλο πρόσωπο του «κινεζικού θαύματος».
Οι εργαζόμενοι στη Honda Lock, που φτιάχνει κλειδαριές αυτοκινήτων για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda στην πόλη Ζχονγκσχάν στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ, συνέχισαν και χθες να απεργούν. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απεργούν από την προηγούμενη Τετάρτη, ζητούν να αυξηθεί ο μισθός τους από τα 1.500 γουάν τον μήνα (182 ευρώ) σε 2.000 (242 ευρώ), απορρίπτοντας την προσφορά της επιχείρησης για αύξηση 100 γουάν (13 ευρώ). Ζητούν ακόμη την εκλογή δικών τους εκπροσώπων αντί των εκπροσώπων των κρατικών συνδικάτων που θεωρούνται υποχείρια της επιχείρησης και του κράτους.

Η απεργία στη Honda είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς εργατικών κινητοποιήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, σε αντίθεση με το «εμπάργκο» ενημέρωσης που υπήρχε παλαιότερα, με αποτέλεσμα πού και πού να γίνονται γνωστά τα προβλήματα των Κινέζων εργατών, κυρίως μέσα από οργανώσεις αντιφρονούντων.
Τον προηγούμενο μήνα οι εργαζόμενοι στη Honda, στην πόλη Φουσάν στη νότια Κίνα, κατέβηκαν σε απεργία, καταφέρνοντας τελικά μέσα σε λίγες ημέρες να κερδίσουν αύξηση 24%.
Η ταϊβανέζικη εταιρεία Hon Hai έδωσε αυξήσεις έως και 100% σε περισσότερους από 300.000 εργαζομένους της στο εργοστασιακό της σύμπλεγμα στη Σενζέν. Η θυγατρική της Hon Hai Foxconn, μία από τους βασικούς προμηθευτές γνωστών πολυεθνικών της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Dell, η Apple, η Motorola και η Sony, είχε πληγεί από κύμα αυτοκτονιών, με 12 εργαζομένους να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Στα μέσα Μαΐου 5.000 εργαζόμενοι σε ιδιωτικοποιηθείσα κλωστοϋφαντουργία στην πόλη Πινγκντινγκσχάν, στην επαρχία Χενάν, έκλεισαν τις πύλες και ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «Ζητούμε από τη μητέρα μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα, να μας δώσει ένα μπολ με ρύζι για να φάμε». Στην επαρχία Γιουνάν σημειώθηκε απεργία των οδηγών ταξί που παρέλυσαν την πόλη Χόνγκχε, η οποία επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές.
Στην πόλη Ξιάν, περί τους 900 εργαζομένους σταμάτησαν την παραγωγή σε συγκρότημα εργοστασίων της ιαπωνικής Brother, ζητώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Στην ταϊβανέζικη εταιρεία Smartball, που φτιάχνει αθλητικά είδη για την Adidas καθώς και τις μπάλες που χρησιμοποιούνται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Νοτ. Αφρική, 8.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία.

Εκτός από αυξήσεις, τα αιτήματα των Κινέζων εργατών αφορούν και τις συνθήκες, καθώς εργάζονται πολλές ώρες χωρίς ξεκούραση. Ενδεικτικά στο εργοστάσιο Honda Lock αναφέρεται ότι οι εργάτες στέκονται όρθιοι επί οκτώ ώρες, δεν επιτρέπεται να μιλούν ο ένας στον άλλο και χρειάζονται ειδική άδεια για να πάνε στην τουαλέτα.

ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: