Αστυνομικός στην πύλη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Αντιτρομοκρατική ερευνά τις γκρίζες ζώνες στην ασφάλεια του κτιρίου
Τη διαδρομή του δέματος με τη βόμβα που σκότωσε τον 49χρονο αστυνομικό Γιώργο Βασιλάκη αναζητά η Αντιτρομοκρατική. Το βασικό ερώτημα από τη χθεσινή εντυπωσιακή- και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ως προς τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε- τρομοκρατική ενέργεια είναι πώς η βόμβα έφθασε στην πόρτα του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Ελάχιστα λεπτά μετά την έκρηξη, όλες οι καταγραφές από τις κάμερες ασφαλείας της Κατεχάκη βρίσκονταν στη διάθεση της Αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να εξετασθούν εξονυχιστικά για τον εντοπισμό οποιασδήποτε πιθανής ύποπτης κίνησης, αλλά κυρίως με την ελπίδα να εντοπισθεί ο άνθρωπος που άφησε το συγκεκριμένο κουτί στην πύλη του υπουργείου, όπου παραδίδονται όλα τα αντικείμενα με παραλήπτες εντός του κτιρίου. Παράλληλα, κλήθηκαν εσπευσμένα στην υπηρεσία τους όλοι οι αστυνομικοί, αλλά και το πολιτικό προσωπικό της διεύθυνσης Εσωτερικών Λειτουργιών που έχει την ευθύνη για την παραλαβή, τον έλεγχο και τη διανομή της αλληλογραφίας και των δεμάτων. Μία εκδοχή που βρισκόταν υπό διερεύνηση έως αργά χθες, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες, είναι το δέμα-βόμβα να εστάλη στο υπουργείο μέσω του πολιτικού γραφείου του κ. Χρυσοχοΐδη: η προσωπική του αλληλογραφία και τα αντικείμενα που φθάνουν από το πολιτικό του γραφείο- σύμφωνα με πληροφορίες- δεν περνούν από λεπτομερή έλεγχο, αφού θεωρούνται ως αντικείμενα που έχουν ήδη ελεγχθεί.
Παράλληλα, εξεταζόταν και ο τρόπος που παραλαμβάνονται και ελέγχονται φάκελοι και πακέτα, τα οποία έχουν διακινηθεί από τα ΕΛΤΑ- δηλαδή με το συμβατικό ταχυδρομείο. Το βέβαιο πάντως είναι ότι χθες τα μέτρα ασφαλείας σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια δεν λειτούργησαν, οδηγώντας στην παραλαβή του δέματος με τον εκρηκτικό μηχανισμό.
Κάμερες βρίσκονται σε όλους τους χώρους, ενώ αστυνομικοί και συστήματα ανίχνευσης χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ανθρώπων και αντικειμένων που φτάνουν στο υπουργείο. Στην κεντρική πύλη του υπουργείου στην Κατεχάκη γίνεται ο πρώτος έλεγχος, ενώ εκτός από τη σιδερένια περίφραξη υπάρχει ειδική μπάρα που απαγορεύει την είσοδο. Στο γραφείο όπου βρίσκονται οι αστυνομικοί, ο επισκέπτης δίνει την ταυτότητα και γίνεται επεξεργασία των στοιχείων του σε υπολογιστή. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, χορηγείται η ειδική καρτέλα εισόδου που είναι διαφορετική για κάθε όροφο και δεν μπορεί ο επισκέπτης να μεταβεί σε άλλον από αυτόν που αναφέρει. Φτάνοντας στην είσοδο του κτιρίου, υπάρχει άλλη φρουρά και ειδικό μηχάνημα όπως αυτά του αεροδρομίου. Ο επισκέπτης περνάει από αυτό, καθώς και όλες οι αποσκευές του από τον ειδικό σαρωτή.
Τα δέματα και τα έγγραφα προς τον υπουργό περνούν από διπλό έλεγχο. Στη συνέχεια, συγκεκριμένος υπάλληλος αναλαμβάνει να τα παραδώσει στο γραφείο του υπουργού, ενώ τα δέματα ανοίγονται από τον υπασπιστή και τη φρουρά του.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Προστασίας του Πολίτη διαβεβαιώνει ότι τα μηχανήματα ελέγχου λειτουργούσαν κανονικά. Ωστόσο, υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη» στην ανίχνευση βομβών, όπως αναφέρουν οι ειδικοί: τα μηχανήματα ακτίνων Χ μπερδεύονται όταν σκανάρουν ηλεκτρονικές συσκευές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναγνωρίσουν αν υπάρχουν εκπυρσοκροτητές μέσα σε αυτές. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το προσωπικό εδάφους στα αεροδρόμια ζητά από τους επιβάτες να περνούν ξεχωριστά από τον έλεγχο τους φορητούς υπολογιστές. Αν το φονικό δέμα στις διαστάσεις κουτιού παπουτσιών που εξεράγη χθες το βράδυ στον 7ο όροφο του κτιρίου της Κατεχάκη περιείχε ένα «εκρηκτικό» netbook, το μηχάνημα των ακτίνων Χ, υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν θα αποτελούσε ασφαλή λύση για τον εντοπισμό του. Υπάρχουν, λένε, πολύ πιο εξειδικευμένα συστήματα: από τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα νετρίνων, που «διαβάζουν» τα ίχνη των σωματιδίων που εκπέμπονται, έως ειδικοί φασματογράφοι με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες.
ΣΤΕΝΟΤΑΤΟΣ συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επί σειρά ετών ήταν ο 49χρονος Γιώργος Βασιλάκης (στη φωτογραφία κάτω), από το Ηράκλειο, πατέρας δύο παιδιών, ηλικίας 20 και 21 ετών.
Ο άτυχος αστυνομικός υποδιευθυντής είχε υπηρετήσει στο πλευρό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και κατά την πρώτη περίοδο υπουργίας του, στο πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ και στη διάρκεια της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ είχε αποσπαστεί στο γραφείο του. «Να βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας...», ζήτησε μιλώντας στην τηλεόραση του Αlter, ο αδερφός του Γιάννης Βασιλάκης.
«Χθες το μεσημέρι μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Ηταν ένα χρυσό παιδί και καλός αστυνομικός...», είπε στα «ΝΕΑ» ο γ.γ.
της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος. «Τον γνώριζα αρκετά χρόνια, ήταν πάντα καλοκάγαθος. Ο εκλιπών συνάδελφός μας ήταν εργατικότατος, μια ζωή στην προσφορά για τον συνάνθρωπο», υποστήριζε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Φωτόπουλος.
«Είχε μεγάλο στομάχι, πολλές αντοχές, ως δεξί χέρι του κ. Χρυσοχοΐδη: ό,τι λεγόταν για τον υπουργό, καλό ή κακό, αυτός το φορτωνόταν...», σημείωνε και το μέλος της ΠΟΑΣΥ, Δημήτρης Θαρωνιάτης.
ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου