Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ανοίγουν τη Δευτέρα οι αγορές. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο παρέμβασης στην αγορά, συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα θα εξεταστεί η πορεία της Ουγγρικής Οικονομίας, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως την περασμένη Παρασκευή, οδηγώντας ταυτόχρονα σε διολίσθηση κάτω από το 1.20 την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου, για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία.
Την ίδια ώρα, στην Γερμανία οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό "δοκιμάζουν" την κυβερνητική συνοχή, στην Ιταλία αντιδράσεις σε δικαστικούς και επαγγελματικές τάξεις προκαλεί το πρόγραμμα λιτότητας, ενώ στη Βρετανία ο Ντέιβιντ Κάμερος προειδοποίησε ότι η χώρα του θα γνωρίσει χρόνια "οδύνης" για να μπορέσει να μειωθεί το έλλειμμα και το "τεράστιο" βάρος του χρέους''.
Όσο για τη χώρα μας, λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εξετάσεις του Ιουνίου που θα ανοίξουν το δρόμο της εκταμίευσης της 2ης δόσης του δανείου, οι αγορές προεξοφλούν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει σχεδόν 1/3 από τις αρχές του έτους, με το γενικό δείκτη να βρίσκεται λίγο πριν τα χαμηλά 10ετίας.
Η έλλειψη εμφανούς πολιτικού και επικοινωνιακού κέντρου και η απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των κορυφαίων υπουργών συγκαταλέγονται μεταξύ των προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός.
«Θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη ένα κομμάτι του έργου, το οποίος όμως ακόμα δεν έχει συντελεστεί... κάθε μέρα που περνά είναι πολύτιμη απώλεια χρόνου και μειώνει τις πιθανότητες αποτελεσματικής διαχείρισης του προγράμματος, επομένως βαίνουμε πλησιέστερα προς το απευκταίο», δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο Δημόσιο αργούν χαρακτηριστικά. Η μάχη με τη φοροδιαφυγή αποδεικνύεται δυσκολότερη του αναμενομένου και οι επενδύσεις βαίνουν μειούμενες, ενώ και στο δημοσιονομικό κομμάτι η εικόνα δεν είναι καλύτερη, αφού τα έσοδα που υπολείπονται αγγίζουν τα 675εκ€.
Η ύφεση αναμένεται τουλάχιστον στο 4% φέτος έναντι 2,3% στο α' 3μηνο, η επιστροφή ΦΠΑ από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αλλοιώσει την εικόνα των εσόδων, ενώ και η δέσμευση της χώρας να καταγράφει στις δαπάνες τα χρέη προς προμηθευτές -90 ημέρες μετά την έκδοση των τιμολογίων- θα αποτελέσει μια ακόμη πηγή απόκλισης.
Στο ΥΠΟΙΚ, πάντως, θεωρούν ότι η 2η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει θετικά αποτελέσματα και ότι η είσπραξη των εκκρεμών φόρων στην περιουσία θα βελτιώσει την εικόνα. Άλλωστε, η μεγάλη μείωση των δαπανών λένε ότι κρατάει την εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός στόχων.
Οι συζητήσεις πάντως για την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων αρχίζουν πάλι να φουντώνουν ακόμη και στην Καραγεώργη Σερβίας. Στις σκέψεις του ΥΠΟΙΚ είναι μεταξύ άλλων η περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων, η επέκταση του παγώματος των προσλήψεων και για το 2011, η μείωση του επιδόματος ανεργίας και η επίσπευση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών πριν το 2011.
ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου