Παρασκευή, Ιουνίου 25, 2010

Ν. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

«Η ελληνική οικονομία πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Κύρια προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας και τα επιτόκια, ώστε να βελτιωθεί και το επιχειρηματικό και το επενδυτικό κλίμα.» τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή και εξαρτάται από μας και προϋποθέτει δε συνδυαστικά μια σειρά από ενέργειες και εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, σε όλη αυτή την προσπάθεια, το τραπεζικό σύστημα μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας, αρωγός και καταλύτης στήριξης και ανάπτυξης. «Οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν δευτερογενώς μόνο τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς δεν είχαν καμιά εμπλοκή με τοξικά προϊόντα ή επενδύσεις υψηλού ρίσκου, και ξεπέρασαν τις δυσκολίες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη, ενώ ο λόγος δανείων προς καταθέσεις, που αντανακλά τη ρευστότητα τους, είναι από τους υγιέστερους, με πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, να είναι σαφώς χειρότερα από εμάς.

Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας, σε αντίθεση με το δημόσιο, παρουσιάζει έναν από τους χαμηλότερους βαθμούς δανειοδότησης στην Ευρώπη. Παράλληλα όμως, και με δεδομένο ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες του Μηχανισμού Στήριξης, έχουν αναληφθεί για την περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ενέργειες της ΕΚΤ, που προσφέρουν ένα αποτελεσματικό δίκτυ ασφάλειας».

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τον καθορισμό δύο ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πρόταση του Δ.Σ. για την εκλογή του κ. Ευθύμιου Χριστοδούλου στη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Νέοι Σύμβουλοι, αντί των αποχωρούντων κ.κ. Λάζαρου Εφραίμογλου και Αντώνη Μπίμπα, εκλέγονται οι κ.κ. Αθανάσιος Ι. Μαρτίνος και Δημήτριος Θ. Παπαλεξόπουλος.

Επίσης, επανεξελέγησαν τα λοιπά πρόσωπα, τα οποία είναι ήδη μέλη του σημερινού Δ.Σ. της Τράπεζας. Τέλος η Γενική Συνέλευση επικύρωσε τον ορισμό του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου κ. Δημήτριου Γεωργούτσου ως πρόσθετου μέλους του Δ.Σ..

ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: