Παρασκευή, Ιουνίου 18, 2010

ΚΑΙ ΚΑΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ...

Θετικό ήταν το πρώτο τεστ από το οποίο πέρασε την ελληνική οικονομία η τρόικα, όπως είπαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποί της, οι οποίοι τόνισαν ότι «το πρόγραμμα προχωράει βάσει σχεδίου και τα μέτρα εφαρμόζονται όπως έχουν συμφωνηθεί».
Τόσο για την πορεία του προϋπολογισμού όσο και για τα διαρθρωτικά μέτρα και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ άφησαν να διαφανεί κάποια ανησυχία μόνο για τα μεγέθη της Γενικής Κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) αλλά και για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.
Ηταν φανερό ότι οι επικεφαλής των τριών αντιπροσωπειών, ο Π. Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Σ. Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Κ. Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήλθαν αποφασισμένοι να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια. Είπαν μάλιστα ότι για τις δύσκολες ώρες που περνά ο ελληνικός λαός και τα επώδυνα μέτρα που απαιτήθηκαν δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση αλλά πολλά χρόνια κακών πολιτικών του παρελθόντος.
Χαρακτηριστικά, σχετικά με την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τη χορήγηση της δεύτερης και της τρίτης δόσης του δανείου, ο κ. Τόμσεν είπε πως με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής την κατανοεί. Πρόσθεσε βεβαίως ότι αυτές θα εξαρτηθούν από τις τελικές αξιολογήσεις (σ.σ. στα τέλη Ιουλίου και Οκτωβρίου αντίστοιχα). Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα ανοίξει μόνιμο γραφείο αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, με επικεφαλής που αναζητεί αυτή την περίοδο.

Τα στοιχεία που υπογράμμισαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και στη σχετική ανακοίνωσή τους είναι τα εξής:
Τα δημόσια έσοδα προκύπτουν «σχεδόν όπως αναμένονταν». Ο κ. Ντερούζ έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην αύξηση κατά 6% των εσόδων από ΦΠΑ το διάστημα Φεβρουάριος- Μάιος, ενώ ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι η ύφεση δεν βοηθά την αύξησή τους.
Στις δαπάνες «παρατηρείται αυστηρός έλεγχος στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού».

Το κρατικό έλλειμμα «μέχρι τα τέλη Μαΐου ήταν χαμηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί στο έλλειμμα». Ωστόσο, επισημάνθηκε πως «η τελική αξιολόγηση πρέπει να λάβει υπόψη και τις εξελίξεις που δεν συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία». Προφανώς πρόκειται για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τα οποία η τρόικα γνωρίζει ότι τα οικονομικά τους δεν παρακολουθούνται ούτε ελέγχονται και αυτό μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο αγκάθι κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί πως η κυβέρνηση θα αρχίσει να δημοσιεύει πλήρη στοιχεία και για τους οργανισμούς αυτούς από τα τέλη Ιουνίου. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση «έχει προχωρήσει αρκετά και έχει υπάρξει συμφωνία σε πολλές βασικές παραμέτρους, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο». Προφανώς, δεν συμφώνησαν ακόμη σε όλα τα σημεία της. Ο κ. Ντερούζ είπε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση «είναι πολύ φιλόδοξη, αλλά και πολύ κοινωνική».

Για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας υπήρξαν προσεκτικοί, λέγοντας ότι οι ίδιοι έδωσαν τις κατευθύνσεις και στη συνέχεια η κυβέρνηση προσδιόρισε τα συγκεκριμένα μέτρα. Τόνισαν όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Προχωρούν επίσης οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της αγοράς εργασίας και του φορολογικού ελέγχου.
Ικανοποιητική είναι η πρόοδος σε ό,τι αφορά την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μαζούχ είπε πως «βρίσκεται σε σταθερά θεμέλια» και ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασφαλίζει πως θα έχουν επαρκή ρευστότητα και, άρα, θα παραμείνουν σε σταθερά θεμέλια. Πρόσθεσε μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για την εγγύηση των καταθέσεων από την κυβέρνηση, ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία».
Ανησυχία ωστόσο εξέφρασαν για τον πληθωρισμό καθώς- όπως είπαν- δεν επιτρέπει στο πρόγραμμα να αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη. Και αυτό γιατί ο πληθωρισμός σημαίνει πως τα ελληνικά προϊόντα είναι ακριβά και, άρα, η ανταγωνιστικότητά τους δεν βελτιώνεται ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ωστόσο, για την ανάπτυξη εξέφρασανσχετική- αισιοδοξία, λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα η ύφεση να είναι μικρότερη από το 4%. Πρόσθεσαν όμως ότι είναι νωρίς ακόμη για να αρχίσουν να αλλάζουν τις προβλέψεις τους.

ΠΡΕΖΑ TV
18-6-2010

1 σχόλιο:

s54elas είπε...

.. το πρωτο ζητουμενο επετευχθη; .. .. αλλαγές στην αγορά εργασίας .. έδωσαν τις κατευθύνσεις .. και η κυβέρνηση .. εσυμμορφωθη .. προσδιόρισε τα μέτρα.