Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2010

Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ...

Σε γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, όπου όλες οι παροχές θα γίνονται με πληρωμές των Ταμείων και των ίδιων των ασθενών, προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά και την έγκριση των βασικών αξόνων νομοσχεδίων του υπουργείου Υγείας απ' το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Ετσι, μετά το τσεκούρωμα στις συντάξεις έρχεται νέο τσεκούρι και στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Ηδη έχει νομοθετηθεί πως για τις παροχές υπηρεσιών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποφασίζουν οι διοικήσεις τους που σημαίνει δραστική περικοπή τους που ήση πεχει ξεκινήσει.

Κεντρικό στοιχείο αυτών των αξόνων - με το πρώτο νομοσχέδιο να κατατίθεται μέσα στον Ιούνη 2010 - είναι η λεγόμενη «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», που θεσμοθετήθηκε το 2001 με το νόμο 2889 και προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, τη λειτουργία των σημερινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή, λοιπόν, η λειτουργία γενικεύεται και στις διαγνωστικές πράξεις (π.χ., αξονικοί τομογράφοι), στα εργαστήρια και στον επεμβατικό τομέα (σ.σ. εγχειρήσεις) με τον ίδιο περίπου τρόπο: Δηλαδή, με πληρωμές απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς ή τις ιδιωτικές ασφάλειες. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων - αν και δε δόθηκε ακριβές περίγραμμα - δε θα σημάνει και νέες βάρδιες στα νοσοκομεία, αφού προβλέπεται η κάλυψη των νέων αναγκών είτε με την υπερωριακή απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού είτε με προσλήψεις επικουρικού (ιατρικού και λοιπού) προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου. Μ' άλλα λόγια, η πολιτική που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, ενισχύει και την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό και για την ασφάλεια των ασθενών, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από τις βασικές κατευθύνσεις που εγκρίθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και παρουσίασε ακολούθως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι απαλλάσσεται το κράτος ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις του για χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, αφού μόνο μετά από ερώτηση του «Ρ» για την κρατική χρηματοδότηση, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι αυτή θα συνεχιστεί όπως σήμερα. Δηλαδή, με τα ψίχουλα που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Μάλιστα, η υπουργός αναρωτήθηκε γιατί (..!) τα νοσοκομεία δεν πρέπει να έχουν έσοδα, μέσω, όπως είπε σε άλλο σημείο, των προγραμματικών συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία - π.χ., τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) - ή τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με συμβάσεις που οι όροι τους θα προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Ειδικότερα οι συμβάσεις των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι κάτι καινούριο αλλά επικαιροποίηση του νόμου 2889/2001 (με τον ίδιο νόμο καθιερώθηκαν και τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παρουσιάστηκαν - τότε - ως δυνατότητα προσπέλασης των εμποδίων του ασθενούς για το γιατρό της επιλογής του πληρώνοντας μέχρι 150 ευρώ απ' την τσέπη του ή με τη συμμετοχή - στη συνέχεια - του Ταμείου του για κάποιες εξετάσεις) που είχε θεσμοθετηθεί απ' την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση αυτής της εμπορευματοποιημένης και ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρθηκε κάποια στιγμή στη συνέντευξη Τύπου. Η χρηματοδότηση από ίδια έσοδα, όπως και ο προγραμματισμός - αναφέρθηκε - θα μεταφερθούν σταδιακά στην «καλλικρατική» Αυτοδιοίκηση. Ηταν αποκαλυπτική γι' αυτό η υπουργός Υγείας, η οποία ανέφερε: Τα έσοδα απ' την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου θα διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος και για την αμοιβή του επικουρικού προσωπικού, των εφημεριών και της υπερωριακής απασχόλησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, πρόσθεσε, μέρος τους θα καλύπτουν και τα ελλείμματα σε επίπεδο περιφέρειας. Π.χ., τα έσοδα απ' την ολοήμερη λειτουργία, όπως είπε, του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, που μπορεί να μπει αμέσως στην ολοήμερη λειτουργία, θα μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες του Νοσοκομείου της Φλώρινας, που δεν μπορεί να μπει αμέσως στο σύστημα!

Η υπουργός Υγείας είπε ότι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα κατατεθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, αφού προηγηθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα εντάσσει τις υπηρεσίες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο υπουργείο Υγείας αλλά και για να γίνει αντιστοίχιση με την ψήφιση του «Καλλικράτη».
Η «καλλικρατική» διάρθρωση της χώρας φαίνεται να αποτελεί και τον οριστικό ενταφιασμό της Πρόνοιας καθώς, όπως είπε η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, περισσότεροι από 100 εναπομείναντες φορείς κοινωνικής φροντίδας θα διαχυθούν σε τέσσερις οργανισμούς σε κάθε διοικητική περιοχή.
Μεταξύ άλλων τα νομοσχέδια που δρομολογούνται θα αλλάξουν το σύστημα εφημεριών με τη θέσπιση μηνιαίας αμοιβής για κάθε γιατρό, για ένα σταθερά προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα. Προβλέπουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον εφημεριών εφόσον διαπιστώνεται επιτακτική ανάγκη, η αμοιβή των οποίων θα καλύπτεται από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Θα ρυθμίσουν ακόμη τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα. Οπως ειπώθηκε, τα νομοσχέδια θα κατατεθούν το φθινόπωρο του 2010.
Και επιστέγασμα όλων αυτών έρχεται ο «θεσμός του εθελοντισμού φυσικών προσώπων και ομάδων σε φορείς Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και προβλέπεται η τήρηση Μητρώου Εθελοντών, και η κατάρτιση προγραμμάτων εθελοντισμού»...

ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΡΕΖΑ ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ;;;

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΝΤΙ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ;;;

ΓΙΑ ΣΥΝΕΛΘΕ...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΦΙΛΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΕΖΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΤΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ,ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ΡΕ ΠΡΕΖΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ;;;;

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΔΕΣΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ο ΠΡΕΖΑΣ.

ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΚΑ!!!!

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5681244&publDate=3/6/2010